ΠΟΔΗΛΑΤΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γενικά η χρήση του ποδηλάτου συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στον περιορισμό αφενός των περιβαλλοντικών προβλημάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων και αφετέρου των δαπανών στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.


Πιο συγκεκριμένα , το ποδήλατο είναι ένα μέσο μετακίνησης φιλικό προς το περιβάλλον γιατί

  • δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης

  • απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης

  • δεν χρειάζεται καύσιμα για να μετακινηθεί.

  • έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου

  • δε μολύνει το περιβάλλον με κανένα τρόπο (καυσαέρια, ηχορρύπανση)

  • δεν προκαλεί αισθητική και οπτική ρύπανση

  • συμβάλλει στην οικολογική ισορροπία του πλανήτη


Γι' αυτό: Όσοι περισσότεροι αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο, τόσο λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, άρα και τόσο λιγότερη μόλυνση!

Όμως, παρά το γεγονός ότι η πόλη έχει ανάγκη το ποδήλατο, ως ένα εναλλακτικό και οικολογικό μέσο μετακίνησης, η πλειονότητα των ελληνικών πόλεων δε διαθέτει ποδηλατοδρόμους αλλά ούτε οι υπάρχουσες συνθήκες ευνοούν την ασφαλή μετακίνηση με το ποδήλατο, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Σε αρκετές πόλεις του πλανήτη προωθείται η χρήση του ποδηλάτου ως βασικού μέσου μετακίνησης. Στον ευρωπαϊκό χώρο, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και η Βαρκελώνη. Βασικές ενδείξεις διευκόλυνσης της χρήσης του ποδηλάτου είναι η δημιουργία δικτύου λωρίδων κυκλοφορίας (ποδηλατόδρομος) και θέσεων στάθμευσης για τα ποδήλατα. Στην Ελλάδα παράδειγμα εκτεταμένης χρήσης του ποδηλάτου αποτελεί η πόλη της Καρδίτσας.


ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ -ΒΙΕΝΝΗ

(ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ )

ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ -ΒΙΕΝΝΗ

(ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ )