Min plan

Hvad kan vi gøre?

Jeg har valgt at stille op til obligationsejervalget i Totalkredit med den klare agenda at skabe bedre vilkår for privates investeringer i Nykredit obligationer.

Hvordan kan det ske?

Såfremt der kan skabes opbakning i Forenet Kredits repræsentantskab skal man ikke undervurdere, at Forenet Kredits repræsentantskab er øverste myndighed i Nykredit koncernen via dets 79% ejerskab. 

Men måske skal dette majoritetsejerskab af Nykredit slet ikke involveres. Kunne man forestille sig at Forenet Kredit brugte blot 1% af de penge, der p.t. bruges til at understøtte låntagerne i Nykredit og Totalkredit med kundekrone rabatter, på at skabe bedre vilkår og ikke mindst at udbrede ejerskabet af Nykredits obligationer blandt private investorer. 

I praksis kunne det ske ved at gøre som Nationalbanken – at betale en market maker for at skabe et mere likvidt marked for måske 20 af Nykredits obligationer på Nasdaq OMX børsen. Opgaven vil mest naturligt gå til Nykredit Bank, men andre vil sandsynligvis også være interesseret i at byde ind, såfremt Nykredit ikke er interesseret.

Obligationsejerne vælger 30 ud af repræsentantskabets 104 medlemmer. At de får råderet over blot 1% af uddelingerne synes da ikke på noget måde som unfair.

I 2023 brugte Forenet Kredit 1,4 mia. kr. på at understøtte låntagerne med bl.a. kundekroner og det forventes at stige til 1,9 mia. kr. i 2024 efter at kundekroner satsen er hævet. Fair og helt forståeligt. Men samtidig modtog Forenet Kredit i 2023 5,2 mia. kr. i udbytte fra Nykredit og vil med det foreslåede udbytte modtage 4,3 mia. kr. i 2024. Så 1% fra eller til vil næppe påvirke størrelsen på kundekronerne. 

Grundlæggende står der på side 1 i grønspættebogen at kundeejede virksomheder bør lade overskuddet komme kunderne til gode. Noget jeg 100% tilslutter mig.