Det dysfuntionelle obligationsmarked

Demokratisering af obligationshandlen

Obligationer har i et årti været noget private investorer holdt sig fra – oftest var der bedre afkast på bankernes højrentekonti. Men nu er billedet ændret, og obligationer tilbyder bedre afkast end bankers indlånskonti. Derfor bør også private investorer overveje obligationer som et alternativ til et ikke specielt konkurrencepræget indlånsmarked.

Udfordringen er blot, at obligationsmarkedet er blevet dysfunktionelt for de private investorer siden de sidst brugte det.

Hvad er problemet? Problemet er, at man ofte mødes af spænd imellem købs og salgskurser på et helt kurspoint eller mere. Det er reelt en skjult handelsomkostning, der er markant større end den kurtage på typisk 0,1 pct., som de fleste banker tilbyder.

Hvorfor er kursspændet så stort? De fleste banker viser kurserne på Nasdaq Copenhagen børsen - det vi i gamle dag kaldte Københavns Fondsbørs - i deres netbank. Udfordringen er blot at der ikke er særlig mange kurser på Nasdaq Copenhagen, da den institutionelle handel med obligationer foregår på andre platforme, hvor private investorer ikke har adgang.

Lad os tage et konkret eksempel. Statsobligationen med udløb 15. november 2025 – dvs. en restløbetid på knap 2 år. Den kunne være et strålende alternativ til et indlån i en bank. Da jeg skrev om, at Nationalbanken modarbejder et velfungerende obligationsmarked i december, stille Nationalbankens market maker priser i alle statsobligationer med et kursspænd på 0,98 kurspoint. I dag kan jeg konstatere at spændet er blevet sænket til 0,6 kurspoint. Noget tyder på, at enten Nationalbanken eller deres market maker har læst min artikel og reageret. I hvert fald er kursspændet blevet indsnævret med næsten 40 pct.

Er alt så godt?

Bestemt ikke. Nationalbanken linker selv til MTS market for aktuelle priser, og her stilles p.t. priser med 0,04 pct. point i kursspænd – et 93% lavere kursspænd end på Nasdaq OMX. Så selv efter at kursspændet på statsobligationer er blevet reduceret med knap 40% er det stadig 15x højere end i det professionelle marked.

Derfor kalder jeg det danske obligationsmarked for dysfunktionelt for de private investorer – også selv om man har 1, 2 eller 3 mio. kr. at placere.

Er det bedre på realkredit obligationer? Svaret er nærmere tværtimod

Site Nationalbanken henviser til, når de skal prale af, hvor likvide danske statsobligationer er - men et marked som private investorer ikke har adgang til. Nationalbanken betaler 25 mio. kr. årligt til primary brokers for bl.a. at sikre et likvidt marked for statens obligationer - bare ikke på det eneste marked, hvor private har adgang: Nasdaq Copenhagen.