In de eucharistieviering komen we als gelovige gemeenschap samen om het leven, de dood en de verrijzenis van Christus te vieren. Daarbij komen in ons leven een aantal scharniermomenten, waaraan we als kerkgemeenschap bijzonder aandacht besteden. In de sacramenten, die God ons aanbiedt, wil Hij mensen nabij zijn met zijn zegen en genade, in lief en leed, op bijzondere momenten en in het dagelijkse leven.
Doopsel
De aanvraag moet drie maanden vooraf gebeuren, zodat jullie als ouders de tijd hebben om de ouderavond mee te maken en het bezoek van de doopcatechist te ontvangen. Voor de meest recente info kan u in deze tab 'Werking' overgaan naar de titel 'Doopvoorbereiding' ofhier klikken.
Eerste communie en Vormsel Voor de kalender van 2025 en 2026 klik hier
Eerste Communie De voorbereiding gebeurt in schoolverband in het eerste leerjaar en begint met een instapviering of naamopgave of communietocht (Moorsele en Gullegem). Een kind dat de eerste communie wil ontvangen moet gedoopt zijn.
Vormsel De vormselviering vindt in 2025 plaats in het weekend van de 2e (Gullegem, Moorsele) en 3e (Wevelgem) zondag van mei. Vanaf 2026 wordt dat het 1e en 2e weekend. Vormelingen bereiden deze stap in hun geloofsleven voor in een aantal vieringen, bezoeken en geloofsactiviteiten, begeleid door een enthousiast team, en met de ruggensteun van hun gezin en familie.
In principe worden de jongens of meisjes gevormd op de parochie waar zij wonen of school lopen. Alle kandidaat-vormelingen die naar school gaan in groot-Wevelgem ontvangen eind september, begin oktober een uitnodiging om in te schrijven. Voor jongens en meisjes die buiten groot-Wevelgem naar school gaan vragen we dat de ouders tijdig (begin september) contact opnemen met één van de onderstaande contactpersonen.
Het vormsel wordt steeds meer een bewuste keuze van de twaalfjarigen in samenspraak met hun ouders. Voorwaarden zijn dat de kandidaat-vormeling gedoopt is, op school de katholieke godsdienstles volgt en de voorbereidende catechese bijwoont. Voor Wevelgem gebeurt de vormselvoorbereiding voor de 3 parochies samen. U kunt contact nemen met de priester of de parochieassistente, maar ook met de hoofdverantwoordelijke:
Verloofden vragen tijdig (minstens zes maand vooraf) hun huwelijksviering (plaats, dag, uur) aan op het secretariaat of bij de priesters of contactpersoon van de parochie. Ten laatste drie maanden vooraf hebben ze een gesprek met de parochiepriester (en ook de parochiemedewerker in Moorsele) met wie ze de viering voorbereiden. Eens per jaar nodigen we de toekomstige trouwers op een zaterdag in februari van 16 u. tot 17 u. uit op een samenkomst met elkaar en met enkele parochiemedewerkers, om uit te wisselen over wat huwen als christen betekent. Het verbond van het huwelijk is een sacrament dat de huwenden aan elkaar geven, niet de priester. Ook een diaken kan voorgaan in de huwelijkssluiting. De huwenden kunnen dus kiezen voor een huwelijksviering in een woorddienst (diaken of priester) of eucharistie (volledig door priester; of diaken in eerste deel en priester in eucharistiegedeelte). Voor nog meer info, klikhier
Ziekenzalving
Het ziekensacrament is bestemd voor alle zieken die erom vragen. Neem daartoe contact op met van de priesters:
voor de parochie: de pastoor
voor de WZC: de medewerkende priesters-aalmoezeniers
pr. Herman Clement - WZC Elckerlyc Wevelgem;
pr. Jean-Marc Soetaert - WZC Sint-Camillus Wevelgem.
Het is voor de familieleden een geruststelling en voor de betrokken persoon een zinvolle steun in een moeilijke periode. Zieken en bejaarden die het wensen kunnen de communie thuis ontvangen. Gelieve daarvoor contact op te nemen met de priesters, de parochieassistente of contactpersoon of het secretariaat in de Lauwestraat 48. Indien gewenst, kunnen familieleden tijdens de weekendvieringen de communie meenemen voor een zieke of bejaarde thuis. De communie wordt dan in een gepast communiedoosje (pyxis) meegegeven.
Biechtviering
In de veertigdagentijd zijn er enkele verzoeningsvieringen: een aparte viering op een avond in de week in Gullegem of Moorsele; een verzoeningsmoment tijdens de weekendmis op het weekend voor Palmzondag in Wevelgem. Er is mogelijkheid tot persoonlijke biecht of een eenvoudige vraag om vergeving. Ook vóór of nà een misviering of op afspraak is een biechtgesprek of een persoonlijk gesprek met een priester mogelijk.