Historiek Sint-Theresia

Bouw van de kerk en Historiek

Reeds vanaf 1930 was er in het bisdom Brugge een tendens voor splitsing van de  grote parochies, alsook voor het plaatsen van hulpkapellen. Voorbeelden hiervan  zijn: Roeselare - H. Hartparochie in 1938 en Geluwe-Beselare ­hulpkapel  Wijk Ter Hand in 1938. De bewoners van de Posthoorn- en Wezelhoek hadden graag een eigen parochie  en kerk gekregen - de afstand tot de dichtstbijgelegen kerk bedroeg ongeveer 3 km, ­maar noch de pastoor van St.-Hilarius, noch de deken van Menen, noch de  bisschop waren daarvoor te vinden.  

De doorzetter wint en na veel vragen en talen viel de beslissing op 19 april 1940. De nieuwe parochie, deels op Wevelgems, deels op Menens grondgebied, zou de Sint-Theresiaparochie heten, voluit: Sint-Theresia van het Kind Jezus). Op voorspraak van deken Vromman kreeg de parochie van Mgr. Lamiroy een locale geestelijke herder. De eerste pastoor was Henri Debrabandere. 

Kort na zijn aankomst vielen de Duitsers ons land binnen. Pastoor Debrabandere  kreeg het aartsmoeilijk: het was oorlog, hij had geen kerk, geen pastorie en geen kerkfabriek. Hij had een lijst gekregen met de namen van mensen die in aanmerking kwamen, maar vooral ving hij bot: de ene was van mening dat de bestaande kerken nog niet vol zaten en er dus geen moest bijkomen, een andere wist niets af van een nieuwe parochie en een volgende zou het eerst eens moeten vragen aan zijn vrouw. 

Pastoor Debrabandere kwam ook bij Gaston Rebry, driemaal winnaar van Parijs-Roubaix, die voor de Davids een mooi café uitbaatte. "Zet uw kerk maar voor mijn zaak", vertelde hij tegen Debrabandere, "'t Zal wel   altijd goed zijn voor mijn cliënteel."

Ondertussen had de pastoor een werkmanshuisje gehuurd in de Debunnestraat te Menen en zes mensen (Evarist Bekaert, Oscar Vanhollebeke, Henri Wellecan, Jules Vandenberghe, Henri Seurynck en Cyriel David) gevonden die de eerste  kerkfabriek vormden. De eerste samenkomst werd belegd op 10 mei 1940 ten huize van de pastoor te Menen en werd voorgezeten door Cyriel David. Omwille van een Duits bombardement eindigde die eerste vergadering echter in de grootste wanorde. 

De eucharistievieringen vonden vanaf 23 juni 1940 plaats in de "garagekerk", Menenstraat 304, daarna vanaf 3 oktober 1943 in de "schuurkerk", Menenstraat 460, en vanaf  25 maart 1960 in de "zaalkerk", H. Theresiastraat 11. 

Het had heel wat voeten in aarde vooraleer de bouw van de huidige kerk kon aangevat worden. Apotheker Leon Vandenbussche uit Menen kocht een stuk grond voor de kerk (weiland van de Davids) maar de bisschop vond dat de grond te ver van de grote straat lag. Voor Vandenbussche geen bezwaar, en in 1943 kocht hij het stuk grond waar de kerk nu staat. 

Maar het zou nog duren tot 1960 voor met de bouw een aanvang werd genomen. De totale kostprijs van de kerk bedroeg 10,6 miljoen Fr. De eerstesteenlegging van de Sint-Theresiakerk door mgr. De Smedt had plaats op 1 mei 1960. De aannemer was de firma Jozef Vanhoutte & zoon uit Gullegem. De werken werden geleid door meestergast Marcel Vanderplancke. 

Op zaterdag 25 april 1964 werd door Mgr. De Smedt de kerk ingewijd. De Sint-Theresiaparochie zag reeds een aantal pastoors komen en gaan: na pastoor Henri Debrabandere kwamen achtereenvolgens Jozef Descheemaeker, Fideel Zwaenepoel en André Devolder. Tot september 2023 behoorde de parochie met haar ongeveer 2.500 parochianen tot de Pastorale Eenheid Zacheüs Wevelgem-Gullegem-Moorsele.

In overleg met de pastoraal verantwoordelijken heeft de Bisschop, gelet op de vraag van de pastoor-moderator, onderzocht om het kerkgebouw Sint-Theresia van het Kind Jezus te Wevelgem niet meer te gebruiken voor de eredienst en de parochie Sint-Theresia van het Kind Jezus te Wevelgem op te heffen en te voegen bij de parochie Sint-Hilarius te Wevelgem.
In twee decreten van 14 maart 2023 heeft de Bisschop beslist om:

(1) op de dag voor het verlijden van de notariële verkoopakte en dit ten vroegste op 1 september 2023 het kerkgebouw Sint-Theresia van het Kind Jezus te Wevelgem te onttrekken aan de eredienst en terug te brengen tot een profaan en niet onwaardig gebruik waarna het opnieuw volledig ter beschikking komt van de eigenaar, op heden de kerkfabriek Sint-Theresia van het Kind Jezus te Wevelgem - en na het volledig doorlopen van de burgerrechtelijke procedure tot samenvoegen bij de parochie Sint-Hilarius te Wevelgem, de kerkfabriek Sint-Hilarius te Wevelgem -, die vervolgens het gebouw kan verkopen aan de VZW Katholiek Basisonderwijs Guldenberg met het oog op de realisatie van een polyvalente zaal en gemeenschapsvoorzieningen;

(2) met ingang van 1 september 2023 de parochie Sint-Theresia van het Kind Jezus te Wevelgem op te heffen en te voegen bij de parochie Sint-Hilarius te Wevelgem; met ingang van 1 september 2023 het territorium van de parochie Sint-Theresia van het Kind Jezus te Wevelgem dat gelegen is op het grondgebied van de stad Menen te voegen bij het territorium van de parochie Sint-Vedastus te Menen. 



(Met dank aan Frans David voor een groot deel van de tekst en voor de foto's)