Reigen

Tien personages, tien scenes, tien relaties.In REIGEN komt een bonte stoet personages voorbij die allemaal iets van elkaar willen. Liefde, seks, maar vooral bevestiging van hun eigen wezen. Hoer of graaf, kamermeisje of dichter; door alle sociale lagen heen zoekt iedereen naar die persoon die hem of haar, hoe kort misschien ook, het gevoel geeft dat hij echt leeft. En als de emotie van die ontmoeting is weggeebt, zoeken ze door...

REIGEN (1900) werd lange tijd als controversieel beschouwd vanwege zijn expliciet seksuele thematiek.Inmiddels wordt het stuk wereldwijd gezien als een van de ijkpunten van de theaterliteratuur, mede dankzij zijn bijzondere vorm, waar ook de titel naar verwijst – iedere scene is de volgende ontmoeting in een rondedans.

In de versie van NANOOK NONO ligt de nadruk minder op de seksualiteit en meer op de tragiek (en humor) van de menselijke hunkering. In deze REIGEN geen bedden of wilde vrijpartijen. Ontdaan daarvan zien we nog beter wat het stuk te bieden heeft; een inzicht in het menselijk onvermogen tot eerlijk communiceren.

Arthur Schnitzler (1862-1931) was een Oostenrijkse arts en schrijver. Tot zijn bekendere werken behoren o.a. Traumnovelle (verfilmd als Eyes Wide Shut) en Fraulein Else. Zijn beschrijvingen van het decadente Wenen en de dreigende Eerste Wereldoorlog zijn in de huidige tijd zeer herkenbaar en om die reden wordt Schnitzer de laatste jaren weer regelmatig gespeeld.

Tekst Arthur Schnitzler Spelers Esther Baalman, Tim van der Voort, Hester Glasbeek, Arthur Kok, Nanny de Bruin, Wiemer Renkema, Mariët van der Molen, Linda Andriesse, Maritha Mul, Roeland Windig Regie Jedidjah Noomen Productie Renate Winters Flyer Dieter Camps