12. GREEK - Οι Τούρκοι ζητούν την επιστροφή δύο αγαλμάτων από το Βρετανικό Μουσείο

Οι Τούρκοι ζητούν την επιστροφή δύο αγαλμάτων από το Βρετανικό Μουσείο

19 Οκτ 2011 

Η επιστροφή του αγάλματος του Κουρασμένου Ηρακλή από αμερικανικό μουσείο έδωσε ελπίδες για τον επαναπατρισμό άλλων κλεμμένων αρχαιοτήτων στην Τουρκία. Οι αρχές της πόλης Ντάτσα ζητούν τώρα από το Βρετανικό Μουσείο τον Λέοντα της Κνίδου και ένα άγαλμα της θεάς Δήμητρας.

Η επιστροφή στην Τουρκία του άνω τμήματος ρωμαϊκού αγάλματος που παριστάνει τον Κουρασμένο Ηρακλή, ύστερα από πολυετείς διαμάχες, δημιούργησε ελπίδες στις τουρκικές αρχές της Ντάτσα ότι τα δύο ανεκτίμητης αξίας έργα, που προέρχονται από την περιοχή, μπορεί να τους επιστραφούν από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Οι δημοτικές αρχές ξεκίνησαν εκστρατεία για να φέρουν πίσω το λιοντάρι της Κνίδου και ένα άγαλμα της θεάς Δήμητρας, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από την αρχαία πόλη της Κνίδου, στις ακτές της Μικράς Ασίας, 150 χρόνια πριν από τον Βρετανό αξιωματούχο και αρχαιολόγο Τσαρλς Νιούτον. Ο Νιούτον είχε λάβει ειδική άδεια από τις οθωμανικές αρχές και μετέφερε τις αρχαιότητες στη Βρετανία πάνω σε πολεμικό πλοίο.

Το λιοντάρι της Κνίδου κοσμεί αυτή τη στιγμή την είσοδο του Βρετανικού Μουσείου, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του έργου, όπως σημειώνουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Ο Νιούτον, σύμφωνα με τους Τούρκους, είχε αφαιρέσει και από την Αλικαρνασσό παράνομα αρχαιότητες, τις οποίες μετέφερε στην Αγγλία.

Το οκτώ τόνων άγαλμα του λιονταριού χρονολογείται στο 2000 π.Χ. και είχε φιλοτεχνηθεί ως ένα σύμβολο της νίκης του Κόνωνα εναντίον του σπαρτιατικού στόλου στη ναυμαχία του 394 π.Χ. Είχε τοποθετηθεί σε ύψωμα, 1,5 χλμ. έξω από την αρχαία πόλη, έτσι ώστε να είναι ορατό από τα πλοία στη θάλασσα. Για τα χαρακτηριστικά του, όπως η έκφραση, οι οπές των ματιών, αλλά και για το σημείο όπου τοποθετήθηκε είχε ληφθεί υπόψη το φως του ηλίου της περιοχής. Για να μεταφερθεί, χρειάστηκε η βοήθεια πολλών ανθρώπων της περιοχής, ενώ η φόρτωση του αγάλματος στο πλοίο διήρκεσε πάνω από 10 εβδομάδες. Πολλές από τις φθορές του οφείλονται σε αυτήν ακριβώς τη διαδικασία.

Για να θυμούνται οι κάτοικοι της περιοχής την προέλευση των αγαλμάτων, φιλοτεχνήθηκαν αντίγραφα τα οποία τοποθετήθηκαν σε δύο σημεία της σύγχρονης πόλης.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Hurriet Daily News, http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=herakles-gives-hope-to-knidos-2011-10-17 (17/10/2011)