Steder i Mindelunden

Indgangen

Det store alvorlige indgangsparti og den lange trappe - Mindelunden er et særligt sted, allerede fra første skridt

Vagtstuen

Til højre for trappen ligger vagtstuen på højre hånd. Her kan man i dagene før den 4. maj hente årets program, og det er også her man finder det hjælpsomme vagtpersonale.

Toiletterne finder man, hvis man går rundt om bygningen.

Pergolaen

Langs pergolaen er mindetavlerne for de 151, der omkom i nazistiske lejre, men som aldrig er fundet

Store gravfelt og monumentet

Axels Poulsens monument "Moderen med den dræbte søn " og gravfeltet med de 105 grave, hvor der både juleaften og 4. maj tændes lys på dem alle

Mindepladen foran monumentet bærer navnene på 91, der er henrettet eller fundet i Ryvangen, men er begravet i hjemstavnen

Soklen til monumentet bærer Kaj Munks vers: "Drenge i drenge, som døde. I tændte for Danmark i dybeste mulm en lysende morgenrøde."

Rotunden

Her ligger 31 som blev hjemført fra nazistiske KZ lejre

Kranselægning den 4. maj om formiddagen, med børn fra Hellerup Skole

Mindemærket for krigsejlerne


Per Arnoldis mindemærke for KrigssejlerneDen 29. august 2017 fik krigsejlerne et mindesmærke i Mindelunden for deres indsats under 2. verdenskrig fra 1939 til 1945.

Krigssejlerne var med deres tidlige og store indsats afgørende for, at Danmark blev betragtet som allieret, og omkring 2100 danske sømænd omkom i aktiv tjeneste på handelskibe og som deltagere i handels konvojer, i de allieredes tjeneste.

Frihedskampens Mindefond var blandt initiativtagerne for et mindesmærke og Per Arnodi vandt en åben idékonkurrence udskrevet af Frihedskampens Mindefond og kirkeministeriet med sit smukke og monumentale "Det sortladen hav".

Henrettelsespladsen

Pistolbanen


Bogen om Mindelunden

udarbejdet og udgivet af Kammeraternes Hjælpefond

4. udgave 2010

er en bog om, hvorfor og hvordan Mindelunden blev skabt samt om, hvad der er sket siden 1945.

Så længe lager haves, kan bogen kan købes på kontoret i Mindelunden.

Pris kr. 50,-

Porten til freden

en meget smuk fortælling om Mindelunden i Ryvangen udgivet af edition luga.

Tekst: Torben Weirup

Træsnit: Gay Christensen

Foto: Karsten Weirup

Redaktion: Ulla Fosholt

Layout: Claus Christensen, Gay Christensen

Er med støtte fra Konsul George og hustru Emma Jorck’s Fond netop udkommet et nyt oplag.

Bogen sælges fra Mindelundens kontor og fra Frihedsmuseets forlag


Mere om Mindelunden

Mindenlunden i Ryvangen hører under Kirkeministeriet.

På Mindelundens egen hjemmeside er der megen information om dette smukke sted, de forskellige områder i Mindelunden, samt åbningstiderne.

Rundt om i Mindelunden er der på udvalgte steder såkaldte QR koder, som man kan benytte når man går rundt i anlægget. Koderne giver adgang til information om de enkelte interessepunkter, og gør det muligt at lave opslag i Modstandsdatabasen, og her læse mere om de frihedskæmpere, der er begravet og mindet i Mindelunden. Et oversigtskort med QR-kodernes placering er ophængt ved indgangen.

Juleaften i Mindelunden

Ligesom det er for mange er en tradition, at gå i Mindelunden den 4. maj, er juleaften også en af traditionerne der knytter sig til Mindelunden.

Frihedskampens Mindefond afholder den traditionsrige og smukke julehøjtidelighed for besættelsestidens ofre i Mindelunden på Tuborgvej - juleaftensdag, en højtidelighed som har fundet sted siden 1949.

Arrangementet starter ved at hjemmeværnssoldater tænder lys på alle gange og stier i Mindelunden og under ceremonien står hjemmeværnssoldaterne fakkelvagt ved gravene.

Ceremonien starter kl. 16.00. Hjemmeværnssoldaterne tænder lys og lægger blomster på gravene for de faldne frihedskæmpere og Studentersangerne synger. Årets juletale holdes af en ny taler hvert år. Efter kranselægning ved monumentet bliver der bedt ”Fader Vor”, hvorefter Studentersangerne synger igen. Ceremonien afsluttes med “Altid frejdig når du går”. Hele mindehøjtideligheden afsluttes kl. 16.40.

Alle er velkommen til at overvære denne smukke mindehøjtidelighed. Mange har, sammen med deres familier, igennem årene brugt arrangementet som en meget stemningsfuld start på juleaften.

Læs mere om juleaften i Mindelunden på www.mindelunden-juleaften.dk

9. april

datoen for Danmarks besættelse, hvor "De Allierede Danske Våbenfæller" arrangerer en højtidelighed, og lægger kranse på mounmentet, og mindemærkerne for krigsejlerne, og danske soldater dræbt i dansk eller allieret tjeneste.

29. august

Datoen for samarbejdspolitikkens ophør i 1943 bruges ofte til andre markeringer i Mindelunden.

læs mere på www.mindelunden-29august.dk