MİMARLIK BÖLÜMÜ

STAJ KOMİSYONU

Staj Komisyonu Resmi Sitesi

STAJ HAKKINDA

Mimarlık Bölümü okuyan öğrencilerin, lisans eğitimi içerisinde mimarlık hizmetleri ve uygulamalarını deneyimleme fırsatı yakalayabildiği en önemli çalışmaların başında staj gelmektedir.

Bölümümüzde lisans eğitimi boyunca ŞANTİYE ve BÜRO stajlarının yapılması zorunludur.


Staj ile ilgili işlemler, duyurular, evraklar vb. bütün gerek duyulan işlemler resmi sitemiz üzerinde gerçekleştirilecektir.

ŞANTİYE STAJI

AMAÇLAR;

  • Şantiye ortamının ve ilgili aktörlerin tanınması,

  • Şantiye ortamındaki iş programı ve iş bölümünün tanınması,

  • Şantiye yönetim ve organizasyonunun anlaşılması,

  • Mimari uygulama projelerinin ve diğer ilgili teknik uygulama projelerinin (statik, makine, elektrik) imalat/yapım esnasındaki önemlerinin anlaşılması,

  • Bu projelerin nasıl okunup uygulanabileceğinin anlaşılması,

  • Kaba yapı ve ince yapı detaylarının nasıl uygulandığının görülerek anlaşılması,

  • Detay-yapı malzemesi ilişkilerinin görülerek kavranması amaçlanmaktadır.

HEDEFLER;

Bina inşaatı ile ilgili yapının arsaya aplikasyonundan başlayan ve iskan ruhsatı aşamasına kadar olan tüm yapım aşamalarını görmektir.

Şantiye stajı; Mimari veya statik büroda tecrübeli bir mimar veya inşaat mühendisi kontrolünde veya inşaat ve şantiye organizasyonu ile ilgili faaliyet gösteren özel sektör veya kamu kurum ve kuruluşlarda yapılabilir.

Şantiye Stajı;

Kaba ve ince inşaata ilişkin çalışmaları kapsar. Şantiyede bu konulara aynı staj döneminde rastlanabiliyorsa her iki kısma giren konular üzerinde çalışılır. İş yerinde çalışma safhalarına göre bu konuların bazıları yer almıyorsa aynı firmaya/şirkete/kuruma ait olmak koşuluyla farklı şantiyelerinde işin farklı safhalarına göre şantiye stajı yapılabilir.

Staj defterine şantiyede işe başlanılan ilk gün fotoğrafları, (şantiye levhası önünden inşaat görünecek şekilde) ara günler ve son gün fotoğrafları eklenir. Deftere sığmaması durumunda ilave ek sayfalar konularak şantiye ile ilgili görseller sistematik şekilde verilebilir.

Birinci kısım olarak;

Arsanın aplikasyonu, inşaat sınırlarının belirlenmesi, hafriyat, toprak kazıları, iksalar, ip iskelesi, temeller ve kalıplarının uygulanması, donatılar, kolonlar, kirişler, döşemeler, beton işleri, beton hazırlık aşamaları, hazır beton dökümü, numunelerin alınması ve bakım aşamaları, taş, tuğla, blok tuğla örgüleri, betonarme perde duvarlar, çatı yapımı, yalıtım gibi işlerin ve işçiliklerin izlenmesi vb. çalışmaları içine alır. Yapılan günlük işler, uygulanan detaylar ve uygulama yöntemleri açıklanarak staj defterine işlenir. Ayrıca şantiye planlanması, malzeme vb. depolanması, iş organizasyonu konuları incelenerek staj defterine işlenir.

İkinci kısım olarak;

Sıvalar, döşeme kaplamaları, mutfak ve banyo kaplamaları, tezgahlar, mutfak dolapları, mozaik ve şaplar, ahşap, plastik veya metal doğramalar, cephe kaplamaları, denizlik ve parapetler, tavan, duvar ve döşeme kaplamaları, birleşim detayları, mantolama, yalıtımlar, merdivenler, küpeşte ve parmaklık detayları, yağmur olukları, yağmur boruları, tenekecilik işleri, çatı kaplamaları, bacalar, su ve nem ile ilgili sorunların giderilmesi için yapılan kaplama işleri, her çeşit boya işleri vb. kalemlerin malzeme, işçilik ve uygulamaları açıklanır, yapılan tadilatlar, ruhsat işlemleri, karşılaşılan sorunlar, proje - şantiye ilişkisi ve uygulamadaki detay çizimleri ve fotoğrafları staj defterine işlenir.

BÜRO STAJI

AMAÇLAR;

  • Mimari büro ortamının ve ilgili aktörlerin tanınması,

  • Mimari büro ortamındaki iş programı ve iş bölümünün tanınması,

  • Mimari büro yönetim ve organizasyonunun anlaşılması,

  • Farklı ölçeklerdeki ve amaçlardaki mimari projelerin (avan proje, uygulama projesi, detay projesivb.) tanınması, kullanılan çizim teknik ve araçlarının öğrenilmesi,

  • Farklı teknik ve araçların kullanılarak çizim becerisinin geliştirilmesi,

  • Mimari tasarım süreci ile uygulama süreci arasındaki ilişkilerin anlaşılması,

  • Diğer ilgili teknik uygulama projelerinin (statik, makina, elektrik) ve detaylarının mimari tasarım esnasındaki önemlerinin ve bu projelerin mimari uygulama projeleri ile entegrasyonunun anlaşılması,

  • Mimar, işveren ve yüklenici ilişkilerinin anlaşılması,

  • Mimar, inşaat, jeoloji, elektrik, makine mühendisleri, yapı sahibi ilişkisi, meslek odaları, yapı denetimi ve disiplinler arası ilişkilerin öğrenilmesi amaçlanmaktadır.

Öğrenciler, büro stajında yapılan mimari eskizler, avan projeler, uygulama projeleri, donatım projeleri, detayları, kalıp projeleri, perspektif çizimler, maket resimleri vb. çalışmaların staj defterlerinde belirtmelidir.

Büro stajı; mimari bir büroda, mimar kontrolünde, mimari tasarım, çizim, metraj, keşif, uygulama projelerinin çizimini yapmak şartıyla tüm özel sektör, kamu kurum ve kuruluşlarda yapılabilir.