Mariakören Västerås

Mariakören är för många intimt förknippad med högklassig körmusik i vackra domkyrkan i stiftsstaden Västerås. Domkyrkan är Mariakörens hemvist och kören är där en uppskattad musikalisk faktor vid högmässor, konserter, högtider och musikgudstjänster i stora och små format. Kören hörs vid stämningsfulla evensonger och de storslagna Mozarts 'Requiem' och Bachs 'Johannespassionen' och i samarbete med domkyrkans övriga körer i Lars Erik Larssons älskade 'Förklädd Gud'. De pampiga adventskonserterna och juldagens traditionsrika vesper är återkommande och uppskattade. Långfredagens nedtonade gudstjänster lämnar ingen oberörd och även vid en "vanlig" högmässa hörs ofta ny- eller specialskriven musik.

Mariakören grundades 1957 av den legendariske Bror Samuelson och leddes av honom fram till 1991. Under ett år leddes kören av Olle Långström varefter Bror återkom under en kort period. Därefter anförtroddes körens ledarskap till Samuelsons respekterade adept Agneta Sköld, som då var kyrkomusiker i Mikaelikyrkan. Agneta fortsatte i Samuelsons anda genom att regelbundet förse Mariakören med nykomponerad musik, och ledde kören genom åtskilliga framgångsrika körtävlingar i Europa. Agneta ledde Mariakören fram till pensioneringen 2014 då Martin Arpåker blev körens ledare, innan han rekryterades till körledare i Malmö St Petri kyrka. Agneta Sköld gjorde då som Bror Samuelsson och återkom under ett år som körledare. År 2016 tog hon plats i Mariakörens altstämma och Joakim Olsson Kruse övertog som körens dirigent, vilket han varit sen dess.

Sin första tid var Mariakören en ungdomskör, som med åren mognade och växte. Vid 60-årsjubileet 2017 kunde man konstatera att kören utvecklats och mognat, och historiens vingslag kändes: i publiken satt flera av de allra första mariakoristerna, och i gosskören - som också firade 60 år sedan grundandet - sjöng ett barnbarn till en av grunderskorna. Idag är Mariakören en kör på ca 45 korister med ett ålderspann som sträcker sig över flera generationer – från tonåren till 60+. Det är en stor styrka när en kör får korister i många olika åldrar att känna sig hemma! I de regelbundna samarbetena med exempelvis domkyrkans unga manskör, Västerås domkyrkas herrkör, ges 13-15-åriga sångare möjlighet att få en försmak av den mångåriga körsång som ligger framför dem.

Mariakören har en bred repertoar som sträcker sig över åtskilliga seklers musik, men många anser kören briljera lite extra vid framförande av renässansens polyfoni och den alldeles nyskrivna musiken. Att specialbeställa eller uruppföra musik är en stolthet både hos kören och i domkyrkomusiken. Det rör sig om både mer omfångsrika verk, som t.ex mässan 'Missa brevis Arosensis' av Mårten Jansson, eller mindre stycken för gudstjänster eller andra tillfällen, exempelvis Maria Löfbergs 'O nata lux' eller Hans Hartmans 'Seek the Lord' och Erik Hanspers 'Return to your rest, oh my soul'.

På senare år har Mariakören hörts i Slottskyrkan vid Stockholms Slott, genomfört en körresa till Karlskrona och Kalmar samt inbjudits att sjunga i domkyrkorna i Uppsala och Strängnäs. År 2019 utmärkte sig med ett program med amerikansk körmusik - med gästdirigent Justin Hazelgrove (U.S/SE) och 'Johannespassionen' av J.S Bach. I allhelgonatid framfördes T.L de Victorias 'Requiem' och musik av grundaren Bror Samuelsson, som skulle fyllt 100. Under 2020 hann kören genomföra en spännande konsert på Internationella kvinnodagen, 8 mars, innan domkyrkans körer sattes på paus med anledning av corona-restriktioner. Vid konserten, kallad "Voces Feminae" framfördes musik av enbart kvinnliga kompositörer, från Hildegard av Bingen via Amy Beach och Alice Tegnér till de nutida Karin Rehnqvist och tidigare dirigenten Agneta Sköld.

Covid-19 gjorde att alla konserter ställdes in eller framflyttades, under resten av 2020 och halva 2021.

Vi planerar att senare framföra Bachs monumentala 'Matteuspassionen', framskjuten från 2020, och Mariakören hoppas att återigen kunna lyfta kvinnliga tonsättare vid tiden runt Internationella kvinnodagen.

Kören har framgångsrikt deltagit i många körtävlingar och festivaler runt om i världen, samt kan höras vid flertalet skivinspelningar samt på Spotify och Youtube.