Kören
Kören
Mariakören är en institution i Västerås kultur- och musikliv, välkänd i staden och regionen, liksom nationellt. Kören har under många decennier varit en aktad spjutspets i körlivet och har en lång tradition av internationella framgångar. Mariakörens huvudinriktning är klassisk körmusik a capella, med ett stort spann i tidsåldrar och uttryck. 1900-talets körmusik bildar ändå en grundstomme tillsammans med vår tids musik. Mariakören sjunger även stora oratorier och körverk tillsammans med skickliga solister och instrumentalister. På hemmaplan är kören för många intimt förknippad med Västerås vackra domkyrka och de stora högtiderna där. Kören utgör exempelvis ett traditionsenligt inslag vid välbesökta tillfällen som juldagens stora vesper.
Från att 1957 ha grundats som en ungdomskör är Mariakören nu sedan länge en kammarkör av vuxna röster. Genom decennierna har en bred repertoar byggts upp, som omfattar musik från medeltidens Västerås till ett uthålligt arbete med att förnya den helt nyskrivna körmusiken. Mariakören har framgångsrikt deltagit i många körtävlingar och festivaler runt om i världen, gjort en lång rad skivinspelningar och medverkat i såväl TV som radio.
Körens ledare och dirigent sedan hösten 2024 är Jonas Lundblad.
Sopraner: Jennie Andersson, Helena Appelros, Mathilda Backlund, Anna-Karin Forssén, Charlotta Hammar, Maria Nyhlén, Anna Polek, Ingrid Sobel Jernstedt, Linda Strömberg, Anette Wimyr Klasson
Altar: Lena Ahnlund, Julia Carlsson, Susanne Cermenius, Jan Jenssen Bergkvist, Maria Paulson, Gesine Schleth, Johanna Strömberg, Fanny Swanberg, Isabella With
Tenorer: Hugo Almér, Sixten Elsner, Alex Hamidfar, Tomas Stenström
Basar: Stefan Bohlin, Johannes Bonnevier, Johan Elsner, Johan Engström, Mats Hedfors, Dennis Leo Lundberg, Milad Yaqo
Historik
Mariakören bildades 1957 av Västerås store körprofil Bror Samuelson, först som en flickkör. Namnet anknöt till Västerås domkyrka, som är en Mariakyrka. Körens blå körkåpor anknyter också till denna historia, då jungfrun Maria traditionellt symboliseras med färgen blå.
Vid sin ankomst till domkyrkan hade Samuelson också startat gosskörsverksamheten, och samverkan mellan körerna var självklart. Som initiativtagare till och lärare i Västerås musikklasser, och med en bakgrund som körkonsulent i staden, hade Samuelson en unik position att värva begåvade unga sångare till sina körer. Domkyrkan och staden Västerås fick genom hans arbete njuta frukterna av ett framväxande rikt körliv.
I denna musikmiljö fick många musiker sin första viktiga skolning. Vissa blev mångåriga körsångare, andra satsade på musikkarriärer som instrumentalister, pedagoger eller solister. I landets orkestrar finns åtskilliga orkestermusiker som kan se sina unga år i det ”Samuelsonska körlivet” som startpunkten. Bland namnkunniga sångare som längre eller kortare tid skolats i miljön märks t.ex Ann Hallenberg, Malena Ernman, Mikael Samuelson, Anna-Karin Annmo och Agneta Sköld, Samuelsons efterträdare som körprofil och dirigent för Mariakören.
Brors hustru Birgitta var en viktig parhäst i detta omfattande musikarbete. Mariakören företog med paret Samuelson många resor till körfestivaler och körtävlingar runt om i Europa. Detta sporrade och svetsade samman sångarna, och stakade ut en viktig väg. Bror samlade också sina körer till att framföra de stora passionerna av Bach. I slutet av 1970-talet spelade Sveriges Television in en halvscenisk version av Matteuspassionen med Mariakören och bl.a. Erik Saedén och Staffan Sandlund i rollerna som Jesus respektive Judas. I denna dynamiska musikmiljö leddes kören av Samuelson fram till hans pensionering 1991.
Agneta Sköld förde därefter traditionen vidare, fram till dess att hon 2014 pensionerades från tjänsten som domkyrkoorganist. Hon ledde ett stort körarbete i domkyrkan för sångare i alla åldrar. Med Mariakören fördes inriktningen mot körsång a capella vidare, och ett noggrant arbete med klang och uttryck ledde till framgångar såväl nationellt som internationellt. Som en av vår tids mest framgångsrika tonsättare för kör har hennes många verk förblivit en hörnsten i körens repertoar.
Under 2014 leddes Mariakören av den unge och dynamiske kördirigenten Martin Arpåker. Efter en kortare förnyad tid tillsammans med Agneta Sköld tillträdde Joakim Olsson Kruse hösten 2016 som körens ledare och dirigent. Han byggde vidare på traditionen från Samuelsons tid, genom att återetablera gosskörs- och herrkörsverksamhet i domkyrkan. Där fostras duktiga unga korister som också går vidare till den mer avancerade körmiljön i Mariakören. Domkyrkan kan med rik körverksamhet för både flickor och pojkar erbjuda en växtplats som går helt i linje med århundraden av musikalisk skolning i Västerås gymnasium och katedral. Olson Kruse arbetar med en stark passion för äldre musik och har inte minst lyft fram repertoar ur domkyrkans egen musiktradition. Även hans ambitioner att stimulera till nyskapande, anknyter till såväl Samuelsons som Skölds tidigare arbetssätt. Såväl Olson Kruse själv som körmedlemmar har skapat nya verk direkt för Mariakören.