Mentorordning

Koralliansen gjennomfører en mentorordning for dirigenter. Ordningen går ut på at dirigenter blir fulgt opp av en kompetent og erfaren kordirigent (en mentor) gjennom ett år.

Mentorer for barne- og ungdomskordirigenter og voksenkordirigenter 2018/2019

Under ser du oversikt over hvor det gjennomføres mentorordning for alle kordirigenter i 2018/2019!

Vi håper mange vil benytte seg av tilbudet som allerede har blitt gjennomført med stor suksess!

Søknadsfrist er 25.05.2018 kl. 15.00! Her finner du søknadsskjema.

For barne- og ungdomskordirigenter

Rogaland/ Stavanger med mentor Arne Hadland

Arne Hadland har vært domkantor i Stavanger domkirke og dirigert alle typer kor, fra barnekor til kammerkor. Arne er mye brukt som instruktør i prosjekter og har også medvirket som dommer i korkonkurranser. Arne har utviklet gode pedagogiske opplegg for opplæring i musikkteori og korledelse for barn og unge.

Troms/ Tromsø med mentor Wenche Maria Jentoft

Wenche Maria Jentoft har studert sang og musikkteater i Tromsø, Trondheim og Trossingen, Tyskland, og har siden fått mye scenisk erfaring. Hun jobber nå ved kulturskolen i Tromsø med å undervise i kor, musikal og sang. Fra 2006 jobbet Jentoft som distriktsmusiker i Nesna kommune i Nordland, hvor de jobbet frem flere musikalske forestillinger med fortelling og lyrikk i tillegg til musikk. Wenche Maria Jentoft har i tillegg til sang og musikkteater også studert korledelse ved Norges Arktiske Universitet. Hun har dirigert flere voksenkor og er dirigent for barne- og ungdomskorene ved Kulturskolen i Tromsø

Vestfold med mentor Kristin Vold

Kristin Vold er dirigent for Barnekantori, Guttekor og Ungdomskantori ved Kirkens korskole på Nøtterøy, hvor hun har vært siden 1997. Hun har studert kirkemusikk, sang og musikk-pedagogikk ved Griegakademiet i Bergen. I 2015 fikk hun prisen Årets Barnekordirigent for sitt engasjement og kontinuerlige arbeid av høy kvalitet. Vold har i dag 170 barn i alderen fra 4 til 19 år på sin Korskole i Nøtterøys menigheter.

For voksenkordirigenter

Agder med mentor Anne Haugland Balsnes

Anne Haugland Balsnes er en norsk kordirigent og professor i musikk. Hun har en master i korledelse fra Norges musikkhøgskole og en master i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo

Rogaland med mentor Arne Hadland

Arne Hadland tok organisteksamen ved Stavanger musikkkonservatorium i 1967 og kantoreksamen fra Musikkkonservatoriet i Oslo i 1971. Hadland har vært domkantor i Stavanger domkirke og dirigert alle typer kor, fra barnekor til kammerkor. Arne er mye brukt som instruktør i prosjekter og har også medvirket som dommer i korkonkurranser.

Hordaland med mentor Kjetil Almenning

Kjetil Almenning har bachelorgrad i kirkemusikk fra Norges musikkhøgskole og diplomeksamen i kordireksjon fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Almenning ble domkantor i Bergen i 2009 har tidligere vært kunstnerisk leder og dirigent for det norske vokalensemblet Ginnungagap, og har blant annet dirigert Vestoppland Kammerkor, Ensemble 96 og Norges ungdomskor. Kjetil var også mentor for mentorordnignen i 2017/2018

Oslo med mentor Nina T. Karlsen

Nina T. Karlsen (f. 1983) er utdan​​net dirigent, sanger, musikkpedagog og kirkemusiker ved Norges musikkhøgskole. Høsten 2012 tiltrådte hun som domkantor i Tønsberg med hovedansvaret for Tønsberg Domkor. Karlsen har vært ansatt som dirigent og kunstnerisk leder for Kammerkoret Ensemble 96 siden 2011 som i 2017 høstet en Grammy-nominasjon i kategorien Best Surround Sound Album . Nina er også en ettertraktet seminarholder og gjestedirigent.

Østfold med mentor Steffen Kammler

Steffen Kammler er en tysk-norsk kor- og orkesterdirigent med bred bakgrunn. I 2016 dirigerte han mange hundre korsangere i korforbundets prosjekt “OPERA HELE LANDET” med Kringkastingsorkesteret og i 2017 med Trondheim Symphoniorkester. Dessuten underviser han i direksjon, blant annet ved universitet i Shaoxing/Kina og ved musikklinjen på St. Hallvard i Drammen.

Akershus med mentor Anne Karin Sunndal-Ask

Anne Karin Sundal-Ask fra Halsa på Nordmøre er utdannet fløytist ved Musikkonservatoriet i Trondheim, og avsluttet våren 2003 sitt hovedfag i korledelse ved Norges musikkhøyskole. Hun er dirigent for Det norske jentekor og har tidligere dirigert Kammerkoret NOVA , Kvindelige Studenters Sangforening, Norges ungdomskor (NUK), Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening

Østerdalen med mentor Marit Tøndel Bodsberg

Marit Tøndel Bodsberg er kunstnerisk leder og dirigent for Den norske Studentersangforening, Kvindelige Studenters Sangforening og Vestoppland Kammerkor. Hun er i dirigentteamet for Ensemble Ylajali i Bodø, kirkemusiker i Gjøvik kirke og underviser på Norges musikkhøgskole. Hun var dirigent for Norges ungdomskor i prosjektåret 2015-2016.

Nordmøre/Oppdal/Gauldal med mentor Bjørn Borge

Bjørn Borge er utdannet kantor og musikkpedagog ved Musikkonservatoriet i Trondheim, og avla i 1994 diplomeksamen i kordireksjon ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Til daglig jobber han i Kirkelig fellesråd i Trondheim. Borge har vært dirigent for en rekke kor, og har i tillegg arbeidet som kantor i Gildeskål i Nordland, Nidaros domkirke og Heimdal kirke.

Sunnmøre med mentor Per Oddvar Hildre

Per Oddvar er en norsk sangkordirigent og korpedagog. I kormiljøet går han under kallenavnet «Prots». Hildre har grunnlagt korene SKRUK og Det Norske Kammerkor og er fortsatt dirigent for SKRUK. Med disse korene har han utgitt 27 musikkalbum, De fleste er utgitt av Kirkelig Kulturverksted. Han har siden 1980 drevet som frilanser korinstruktør med workshops og seminarer over hele Norden.

Nord-trøndelag med mentor Rudolph De Beer

Rudolf De Beer Rudolf er utdannet ved Potchefstroom University i Sør-Afrika og har sin master fra Universitetet i Oslo. Før han flyttet til Norge var han foreleser i kordireksjon, leder for musikkutdanningen og kunstnerisk leder for Schola Cantorum ved Stellenbosch University.

Bodø/ Salten med mentor Bjørn Andor Drage

Bjørn Andor Drage er komponist, musiker, konsertorganist og kordirigent. Han er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. Han har vært lektor i kirkemusikk ved Trøndelag musikkonservatorium fra 1985, domkantor i Bodø fra 1989, dirigent og kunstnerisk leder for Bodø Sinfonietta, samt gjestedirigent for Tromsø Symfoniorkester og Vokal Nord. Drage er professor i orgel ved Norges Arktiske Universitet (Musikkonservatoriet i Tromsø) og Nord Universitet i Bodø

Finnmark med mentor Jon Fylling

Jon Fylling er en norsk dirigent, kordirigent, arrangør og komponist opprinnelig fra Harstad. Han tok eksamen i kordireksjon ved Norges Musikkhøgskole. Han har dirigert Norsk Vokalensemble, Oslo Kristelige Studentkor, Nordstrand MusikkSelskaps Kor og Tønsbergkoret. Norske Kammersangere.

Målsetning

Mange dirigenter rundt i Norge har grunnleggende kunnskap og ferdigheter knyttet til det å dirigere kor, men kan ha stor nytte av veiledning og råd, for å få ny inspirasjon og kunne løfte kompetansen videre. Flere av organisasjonene i Koralliansen har god erfaring med mentorordninger for dirigenter.

Det er dirigenten som har ansvaret for den musikalske utviklingen i koret. Denne rollen omfatter mer enn å bare arbeide med musikk. Mentorordningen skal sette fokus på helheten rundt dirigentens rolle i koret.

Målsetninger for mentorordningen er:

  • å skape større bevissthet rundt kommunikasjon mellom dirigent og kor
  • at dirigent og kor får relevante øvelser/redskaper til å utvikle seg sammen
  • å gi dirigenten veiledning til å kunne se sine styrker og utfordringer

Litt om opplegget

Hver mentor vil følge opp fire dirigenter i en landsdel. Gjennom året vil dere møtes flere ganger og du vil få innspill og tips tilpasset dine behov.

Eksempler på slike møteplasser vil være:

  • Samling der dirigentene møter mentoren, utveksler erfaringer og diskuterer utfordringer
  • Mentoren besøker korøvelse i ditt kor
  • For voksenkordirigenter vil det bli en helgesamling der de fire dirigentene tar med sine kor og får veiledning av mentoren under arbeid med korene
  • For barne- og ungdomskordirigenter vil det bli to dagsseminar der de fire dirigentene dirigentene har rollespill, jobber med repertoar, oppvarming, metode og ser filmer fra egne øvelser.

I tillegg vil det være aktuelt med dialog og veiledning på Skype / telefon.

I denne ordningen får hver dirigent gjennom møteplassene få 26 timer med mentor og korene som deltar med dirigenten er med på 16 timer i løpet av året.

Hvem kan delta?

Det eneste kravet for å delta er at du dirigerer et kor. Det er ingen krav til at du har utdanning eller opplæring i musikk. Mentorordningen passer både for ferske dirigenter og for dirigenter som har holdt på i mange år og som trenger påfyll.

Hvor mye koster det?

Mentorordningen er en del av Kulturdepartementets satsing på kordirigenter, som administreres av FONOKO på vegne av Koralliansen. Det betyr at vi kan holde en lav egenandel. Egenandelen for å være med på ordningen i ett år er 5000,- kroner. I tillegg kommer eventuelle reisekostnader. Vi håper at ditt kor vil dekke denne egenandelen.