Koningskapelle

"Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren" Goethe

Koningskapelle... 

een plek om samen te spelen, te werken, te zingen, te groeien, te babbelen, te dansen, te leven... met als doel de hoeveelheid geluk op aarde gigantisch te vergroten. 

Bestaat er een recept voor geluk? 

Wat zou jij in de pan kieperen? 

Het recept van Dubravka Miljkovic en Majda Rijavec, 2 hoogleraren psychologie uit Zagreb, komt wat mij betreft echter aardig in de buurt. Wat je nodig hebt is een goede oven, eentje die al lang familiebezit is, een beetje kookkunst, de juiste baktemperatuur en genoeg tijd. 

Zes basisingrediënten: enkele goede, betrouwbare vrienden (en indien mogelijk één slechte zodat je je bewust bent van het verschil). Een stabiele liefdesrelatie (eentje tegelijk). Professionele uitdagingen die afgestemd zijn op jouw vaardigheden. Voldoende geld om je basisbehoeften te bevredigen (en af en toe ook wat niet-basisbehoeften). Per dag minstens drie positieve dingen. Dankbaarheid voor dit alles.

Meng alles met rauwe betekenis. Dien op met meer positieve dan negatieve emoties. Maak je zorgen, maar wees gelukkig(er). Houd nooit op met nieuwsgierig zijn, nieuwe dingen te leren en te groeien als persoon. 

Ik hoop in ieder geval dat Koningskapelle een plek kan zijn waar mensen samen recepten voor een alledaagse portie geluk gaan (her)ontdekken, uitvinden, uitproberen... elke dag opnieuw.

(gebaseerd op "Het recept" uit 'GELUK. The World Book of Happiness.' onder hoofdredactie van Leo Bormans)


                                                                                                                                                                          Isabella, januari 2020.