CMR

CMR - Cancerframkallande, mutagena eller reproduktionsstörande kemiska ämnen


Kemikalier med restriktioner

Rutiner för identifikation och hantering av utfasningsämnen

Syfte

Rutinen beskriver vilka egenskaper som är kopplade till utfasning och prioriterade riskminskningsämnen.

En regelbunden kontroll bör göras av de kemikalier som finns på skolan för att se om de är med på utfasningslistan. Förteckning på utfasnings- och prioriterade riskminskningsämnen som ibland används i skolan finns på chesse.org/checklists-and-tools

För utfasningsämnen gäller generellt

Förutsättningar

Kemikaliers egenskaper omvärderas två gånger per år av ECHA och Arbetsmiljöverket. En kemikalies stegvisa väg till utfasning är vanligen att ämnet sätts upp på en lista:

·        SIN-listan (Substitut it now. En lista på kemikalier vars egenskaper bör observeras. Lista upprättas som görs av Chemsec – en frivilligorganisation)

·        Prioriterade riskminskningsämnen, upprättas av ECHA, uppdateras två gånger per år

·        Kandidatlistan SVHC (Substances of Very High Concern)

·        Utfasningsämnen, från ECHA, uppdateras två gånger per år. Där finns även tillståndspliktiga ämnen.

Användning av ett ämne på listorna gäller formellt inte för undervisning, eftersom mindre än ett ton används. Man bör dock känna till och beakta att ämnet finns på listorna.

 

Vad göra med utfasningsämnen och prioriterade riskminskningsämnen

För att följa Kemikalieinspektionens rekommendationer bör följande gälla för skolan:

1)     Utfasningsämnen ska om möjligt substitueras. Om substitution inte är möjligt ska ämnena användas i låg koncentration. De utfasningsämnen som kräver speciellt tillstånd ska inte finnas på skolan, inte användas och ska genast lämnas in för destruktion.

2)     Prioriterade riskminskningsämnen eller t.o.m. står på kandidatlistan ska noga övervägas om de alls ska användas. Om man av pedagogiska skäl ändå vill använda ett ämne måste anpassning ske för att minimera riskerna genom

a) minskade koncentrationer
b) användning endast av lärare och då endast i demonstrationer

c) CMR-ämnen bör inte användas av elever, alternativt att eleverna får utförlig information om riskerna
d) alla ämnen med miljöfarliga egenskaper samlas in för avfallshantering. Detta gäller även lösningar med mycket låg koncentration.

För de CMR ämnen som behålles ska en CMR-utredning för utfasnings- och riskminskningsämnen göras: ”CMR-utredning för utfasnings- och riskminskningsämnen”

Märkning av utfasningsämnen och riskminskningsämnen

Tabellen visar klassningen av utfasnings- och prioriterade riskminskningsämnen efter Faroangivelse (H-fras) och CLP-klassning där 1 är högst och 4 lägst kategorin.


Om du har kemikalier du vill ha kvar, som jag tex kopparsulfat skriver du ett dokument, om undantag. ”CMR-utredning för utfasnings- och riskminskningsämnen”

Exempel på dokumentation

Utfasningämnen.docx
Utredning och dokumentation av CMR.docx