Bruke informasjonen du finner

Å bruke informasjonen er når du gjør den om til egne ord og tanker som bygger på informasjonen du har funnet frem til. Det er ikke tilstrekkelig bare å finne informasjonen du skal ha med. Du må også vite hvordan du skal bruke den.

Pass på at du ikke bruker informasjon, bilder eller noe noen andre har laget uten å oppgi kilder! Da kan du bli tatt for juks-


Plagiering:

Plagiat er når du i oppgaveteksten din bruker noe som andre har skrevet eller laget - uten at du har oppgitt HVEM dette er. Den som leser/vurderer oppgaven din vil da tro at du har funnet på dette selv eller at du har stjålet andres arbeid. Du må derfor alltid oppgi kilder.


I skolesammenheng er plagiering å bruke kilden feil på følgende måte:

  • Hvis du bruker andres arbeid UTEN å fortelle hvem og hvor du har hentet det fra.

  • Ofte er ikke meningen å jukse, men snarere at man glemmer å oppgi kilden. Det er derfor viktig å få gode rutiner på å alltid oppgi kilder.

  • Plagiering er også hvis du bruker andres tekster/arbeid UTEN at du gjør det til DITT eget. Dersom læreren skal kunne vurdere arbeidet du har gjort må du ha jobbet med kildene dine, vise at du har forstått innholdet og har klart å skape en egen tekst. Det holder altså ikke å bare klippe, lime og oppgi kilde om du skal få karakter.


Unngå plagiering - slik bruker du kildene riktig:

  • Gjør stoffet til ditt eget, altså omformuler til egne ord, bruk egne meninger og synspunkter.

  • Oppgi kilder i både oppgaveteksten og i kildelisten

Når du oppgir kilder skal det helst gjøres to steder i teksten. Du skal oppgi kildene både i løpende tekst (underveis i teksten du skriver, se eksemplene i sidemenyenl) og tilslutt i kildelisten som skal avslutte oppgaveteksten din.


Når skal du oppgi kilde?

Du trenger ikke oppgi kilder for kunnskap som er almenn kjent.

F.eks:

  • At jorda er rund og at Oslo er hovedstaden i Norge, eller at en appelsin er oransje er for eksempel noe alle vet.

  • Du skal derimot vise til kilder når det er ulike oppfatninger om en sak, og når du henter informasjon fra noe andre har skrevet


Undersøk om ting er brukt før:

  • Noen ganger tror du at du har kommet på noe genialt, men så viser det seg at noen hadde brukt samme idé før deg. Et godt tips er å google litt for å se om noen andre har brukt "din" geniale idé før deg.

Bildet er hentet fra Chrissy Langwell sin blogg den 22.04.2015: http://crissilangwell.com/2013/07/



Kilde:

Scumann-Olsen, B., & Alnæs, S. (udatert). Når må du oppgi kilder? Hentet 23. april 2015, fra http://ndla.no/nb/node/66856