Kiusaamiseen ja häirintään puuttuminen
TOIMENPITEET VÄKIVALLAN, KIUSAAMISEN JA HÄIRINNÄN EHKÄISEMISEKSI
Kiusaamiseksi määritellään puolustuskyvyttömän oppilaan tahallinen vahingoittaminen. Kiusaamisella on ominaispiirteitä, jotka erottavat sen esimerkiksi riitelystä, häirinnästä tai yksittäisestä väkivaltatilanteesta. Näitä ominaisuuksia ovat esimerkiksi toistuvuus, tietoisuus ja vallankäyttö sekä se, että kiusaamisessa on usein kyse ryhmäilmiöstä. Kiusaaminen voi olla sanallista (nimittelyä, pilkkaamista tai toisen naurun alaiseksi tekemistä), fyysistä (töniminen, lyöminen), omaisuuteen kohdistuvaa (tavaroiden ottaminen tai tahallinen tuhoaminen) tai epäsuoraa (ryhmän jäsenten manipulointi, ilkeiden juorujen tai valheiden levittäminen tai ryhmän ulkopuolelle sulkeminen).
Häirinnän muotoja ovat esimerkiksi seksuaalinen häirintä sekä sukupuoleen perustuva häirintä.
Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä. Seksuaalinen häirintä loukkaa henkilön psyykkistä tai fyysistä koskemattomuutta luomalla uhkaavan, vihamielisen, halventavan, nöyryyttävän tai ahdistavan ilmapiirin. Fyysinen seksuaalinen häirintä voi olla rikoksena rangaistavaa seksuaalista ahdistelua.
Seksuaalinen häirintä voi ilmetä ainakin seuraavin tavoin:
seksuaalisesti vihjailevat eleet tai ilmeet
epäasialliset seksuaaliset puheet tai kaksimieliset vitsit
vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat seksuaaliset huomautukset tai kysymykset
epäasialliset seksuaaliset sisällöt, viestit, kuvat tai videot eri sosiaalisen median kanavissa
sukupuoliyhteyttä tai muuta sukupuolista kanssakäymistä koskevat ehdotukset tai vaatimukset
Sukupuoleen perustuva häirintä on henkilön sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvää ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan tämän henkistä tai fyysistä koskemattomuutta ja jolla luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. Se ei kuitenkaan ole luonteeltaan seksuaalista.
Koulun järjestyssäännöillä sekä luokkakohtaisilla yhdessä sovituilla toimintamalleilla pyritään luomaan sellainen arvostuksen ja yhdessä toimimisen ilmapiiri ja toimintakulttuuri, jossa kiusaamista ei suvaita ja jossa väkivaltaan ja häirintään puututaan välittömästi. Ennaltaehkäisevä työ on avainasemassa. Jokainen henkilöstön jäsen on velvollinen toimimaan ennaltaehkäisevästi ja puuttumaan välittömästi huomaamaansa kiusaamiseen, väkivaltaan ja häirintään.
MITEN KANTVIKIN KOULULLA PUUTUTAAN JA EHKÄISTÄÄN KIUSAAMISTA SEKÄ HÄIRINTÄÄ?
Kantvikin koululla yleisellä tasolla kiusaamista, väkivaltaa ja häirintää ehkäistään mm. seuraavin keinoin:
koululla on toimivat järjestyssäännöt, jotka ovat oppilaiden ja henkilökunnan tiedossa
luokissa laaditaan luokkakohtaiset käytänteet ja sopimukset työrauhan ylläpitämiseksi ja kiusaamisen ehkäisemiseksi
uusi tai tilapäinen henkilökunta perehdytetään koulun käytänteisiin
välituntivalvonta on tehokasta
koulussa järjestetään kummioppilastoimintaa
koulussa tehdään lukuvuosittain hyvinvointikyselyt (koko koulun tason seuranta)
aihetta käsitellään opettajainkokouksissa ja huoltajatilaisuuksissa
oppilaille tehdään selväksi, että väkivaltaa, kiusaamista tai häirintää ei missään tilanteessa eikä missään muodossa hyväksytä
tiedotetaan oppilaille ja huoltajille, miten koulussa toimitaan kiusaamistilanteissa
huomioidaan hyvän luokkahengen merkitys ennaltaehkäisyssä, luokkien ryhmäytymiseen käytetään aikaa
ennakoidaan mahdolliset konfliktit mm. ryhmiä muodostettaessa
opiskeluhuollon työntekijät voivat järjestää erilaisia tilaisuuksia
oppilaita rohkaistaan kertomaan kiusaamisesta tai muista hyvinvointiin vaikuttavista asioista jollekin koulun aikuiselle
TOIMENPITEET VÄKIVALTAAN, KIUSAAMISEEN JA HÄIRINTÄÄN LIITTYVIIN ONGELMATILANTEISIIN PUUTTUMISEKSI
Väkivaltaan, kiusaamiseen ja häirintään liittyviin ongelmatilanteisiin puuttumiseen sisältyy tilannekohtaisesti:
tapahtuman keskeyttäminen (esim. turvaamistoimet)
tapahtuneen selvittäminen osallisten kanssa
tarvittavien kasvatuksellisten ja kurinpidollisten keinojen käyttö
tarvittavan opiskeluhuollon järjestäminen
tapahtuneesta ilmoittaminen huoltajille lakisääteisen velvoitteen mukaisesti sekä muu yhteistyö huoltajien kanssa
tapahtuneesta ilmoittaminen muille viranomaisille lakisääteisten velvoitteiden mukaisesti sekä muu yhteistyö muiden viranomaisten kanssa
tapahtuneen seuranta
MITÄ OPPILAS VOI TEHDÄ, JOS JOUTUU KIUSAAMISEN, VÄKIVALLAN TAI SEKSUAALISEN
HÄIRINNÄN KOHTEEKSI?
Paras toimenpide, mitä oppilas voi tehdä näissä tapauksissa on kertoa mahdollisimman nopeasti asiasta jollekin aikuiselle, esim. luokanopettajalle tai jollekin muulle opettajalle, omalle huoltajalle, terveydenhoitajalle, koulunkäyntiavustajalle, psykologille, kuraattorille tai rehtorille. Vain tietoon tulleet tapaukset voidaan ratkaista!
Mikäli tieto tulee huoltajalle, huoltajan kannattaa välittömästi ottaa yhteyttä luokanopettajaan. Kun kyseessä on seksuaalinen häirintä, väkivalta tai koulukiusaaminen: Yritä ilmaista tekijälle – jos suinkin mahdollista – välittömästi ja yksiselitteisesti, että et pidä kohtelusta sekä voit kirjata itselle ylös ajan ja tapahtuman.
Kenenkään ei tarvitse sietää loukkaavaa ja epämiellyttävää käyttäytymistä. Muista, että et ole ongelman kanssa yksin! Voit koska tahansa ottaa yhteyttä omaan opettajaan, joka tietää miten asiassa edetään.
OLEMME KIVA-KOULU!
KiVa-koulu on Turun yliopistossa kehitetty tutkimusnäyttöön perustuva kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma. KiVassa pyrimme ehkäisemään kiusaamista ennalta. Kiusaamisen vastaisen kulttuurin luomiseen on sitoutunut koko Kantvikin kouluyhteisö; huolehdimme yhdessä, ettei kukaan jää syrjään tai tule huonosti kohdelluksi.