Arviointi & OPS
Arviointi ja opetussuunnitelma
Opetusuunnitelma on koulun kasvatus- ja opetustyön perusta. Opetussuunnitelmassa esitellään opetuksen lähtökohdat, koulun toimintakulttuuri, opetuksen keskeiset tavoitteet ja sisällöt, opiskelun tuki sekä arviointi.
Kirkkonummen opetussuunnitelma perustuu valtakunnallisiin perusteisiin, joita on täsmennetty kunta- ja koulukohtaisilla osioilla.
Valtakunnallisiin perusteisiin perustuva uusi opetussuunnitelma astui voimaan syksyllä 2016.
Koulun lukuvuosittainen työ on määritelty koulun opetussuunnitelmaan perustuvassa ns. lukuvuosisuunnitelmassa. Lukuvuosisuunnitelman löydät osiosta Suunnitelmat & dokumentit
Kirkkonummen arvioinnin huoltajakäsikirja
Arvioinnista voit lukea myös arvioinnin huoltajakäsikirjasta, joka on koostettu juuri Kirkkonummen kunnan huoltajia varten: https://www.kirkkonummi.fi/arviointi-huoltajan-kasikirja
OPPILASARVIOINTI
Perusopetuksen arvioinnilla on kaksi tehtävää:
kannustaa ja ohjata oppilaan opiskelua
arvioida oppilaan osaamista suhteessa tavoitteisiin.
Oppilaan oppimista, työskentelyä ja käyttäytymistä arvioidaan monipuolisesti. Oppilas oppii hahmottamaan omaa edistymistään ja sitä, miten voi parantaa suoriutumistaan. Hän ymmärtää, mitä hänen on tarkoitus oppia ja miten hänen suoriutumistaan arvioidaan.
Huoltaja saa arviointipalautetta oppilaan oppimisesta ja edistymisestä lukuvuoden aikana. Palautteen avulla huoltaja voi paremmin tukea lapsensa oppimista ja koulunkäyntiä. Huoltajat kutsutaan vähintään kerran lukuvuodessa käytävään oppilasta koskevaan oppimiskeskusteluun.
Oppilasarviointia tehdään opetussuunnitelman mukaan ns. jatkuvana arviointina. Siihen kuuluu oppilaan kanssa yhdessä asetettavat tavoitteet, oppilaan itsearviointi ja siitä annettava palaute sekä opettajan antama sanallinen tai numeroarviointi.
TODISTUKSET
Vuosiluokilla 1–3 annettaviin lukuvuositodistuksiin annetaan sanallinen arvio.
Vuosiluokilla 1–2 lukuvuositodistusta täydennetään äidinkielen ja matematiikan tavoitteiden saavuttamista kuvaavalla liitteellä.
Vuosiluokalla 3 lukuvuositodistusta täydennetään äidinkielen, matematiikan ja vieraan kielen A1-oppimäärän tavoitteiden saavuttamista kuvaavalla liitteellä.
Vuosiluokilla 4–6 annettaviin lukuvuositodistuksiin annetaan numeroarvosanat.
Vuosiluokilla 1–4 oppimiskeskustelu on keskeinen tapa tiedottaa arvioinnista, sillä kyseiseillä vuosiluokilla ei anneta välitodistusta. Välitodistus (ns. joulutodistus) annetaan vain vuosiluokilla 5–6.
KÄYTTÄYTYMISEN ARVIOINTI
Käyttäytymistä arvioidaan suhteessa käyttäytymisen tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen. Arvioinnissa otetaan huomioon oppilaiden ikäkausi ja edellytykset. Käyttäytymistä arvioidaan oppiaineista erillisenä eikä siitä saatu arvosana tai sanallinen arvio vaikuta oppiaineiden arviointiin.
Kirkkonummella käyttäytymisen tavoitteet jakautuvat neljään osa-alueeseen:
Oppilas ottaa vastuuta omasta toiminnastaan.
Oppilas noudattaa sääntöjä ja ohjeita.
Oppilas ottaa muut ihmiset huomioon.
Oppilas ottaa huomioon ympäristönsä.
Oppilas saa näistä neljästä osa-alueesta yhden kokonaisarvion.
Tässä osa-alueet vielä tarkemmin avattuna:
Käyttäytymisen sanallisen arvioinnin muodostamisen kriteerit (1-3. lk)
Olet saavuttanut tavoitteet erinomaisesti. Oppilas on saavuttanut erinomaisesti käyttäytymisen tavoitteet. Oppilas pyrkii toiminnallaan vaikuttamaan myönteisesti ja toistuvasti luokka- tai kouluyhteisöön.
Olet saavuttanut tavoitteet hyvin. Oppilas on saavuttanut hyvin käyttäytymisen tavoitteet. Oppilas huolehtii käyttäytymisestään pääsääntöisesti omatoimisesti, mutta häntä on voitu joutua ohjaamaan vähäisissä määrin.
Olet saavuttanut tavoitteet tyydyttävästi. Oppilas on saavuttanut tyydyttävästi käyttäytymisen tavoitteet. Jossakin näistä oppilaan toiminta on vaatinut keskustelua ja ohjausta, mutta hän on kyennyt kehittämään toimintaansa näillä osa-alueilla arviointijakson aikana. Oppilaan käytökseen on voitu joutua puuttumaan kasvatuksellisin tai kurinpidollisin toimin.
Olet saavuttanut tavoitteet välttävästi. Oppilas on saavuttanut käyttäytymisen tavoitteet välttävästi. Oppilas ei ole pystynyt kehittämään toimintaansa käyttäytymisen tavoitteiden suhteen toistuvasta ohjauksesta huolimatta. Oppilaan käytökseen on puututtu toistuvasti kurinpidollisin toimin.
Et ole saavuttanut tavoitteita hyväksytysti. Oppilas ei ole saavuttanut käyttäytymisen tavoitteita. Oppilas voi aiheuttaa omalla toiminnallaan vaaraa kouluyhteisölle eikä hän ole ojennettavissa kurinpidollisin toimin.
Käyttäytymisen arvosanan muodostamisen kriteerit (4-6 .lk)
Erinomainen (10) Oppilas on saavuttanut erinomaisesti käyttäytymisen tavoitteet. Oppilas vaikuttaa käytöksellään myönteisesti ja toistuvasti luokka- tai kouluyhteisöön.
Kiitettävä (9) Oppilas on saavuttanut kiitettävästi käyttäytymisen tavoitteet. Oppilas pyrkii toiminnallaan vaikuttamaan myönteisesti luokka- tai kouluyhteisöön.
Hyvä (8) Oppilas on saavuttanut hyvin käyttäytymisen tavoitteet. Oppilas huolehtii käyttäytymisestään pääsääntöisesti omatoimisesti, mutta häntä on voitu joutua ohjaamaan tavoitteiden saavuttamisessa vähäisissä määrin.
Tyydyttävä (7) Oppilas on saavuttanut tyydyttävästi käyttäytymisen tavoitteet. Jossakin näistä oppilaan toiminta on vaatinut keskustelua ja ohjausta, mutta hän on kyennyt kehittämään toimintaansa näillä osa-alueilla arviointijakson aikana. Oppilaan käytökseen on voitu joutua puuttumaan kasvatuksellisin tai kurinpidollisin toimin.
Kohtalainen (6) Oppilas on saavuttanut kohtalaisesti käyttäytymisen tavoitteet. Oppilaan toiminta on vaatinut keskustelua ja ohjausta useiden tavoitteiden suhteen arviointijakson aikana. Hän on ajoittain pyrkinyt kehittämään toimintaansa näillä osa-alueilla. Oppilaan käytökseen on puututtu kasvatuksellisin tai kurinpidollisin toimin.
Välttävä (5) Oppilas on saavuttanut käyttäytymisen tavoitteet välttävästi. Oppilas ei ole pystynyt kehittämään toimintaansa käyttäytymisen tavoitteiden suhteen toistuvasta ohjauksesta huolimatta. Oppilaan käytökseen on puututtu toistuvasti kurinpidollisin toimin.
Hylätty (4) Oppilas ei ole saavuttanut käyttäytymisen tavoitteita. Oppilas voi aiheuttaa omalla toiminnallaan vaaraa kouluyhteisölle eikä hän ole ojennettavissa kurinpidollisin toimin.