Arviointi & OPS

Arviointi ja opetussuunnitelma

Opetusuunnitelma on koulun kasvatus- ja opetustyön perusta. Opetussuunnitelmassa esitellään opetuksen lähtökohdat, koulun toimintakulttuuri, opetuksen keskeiset tavoitteet ja sisällöt, opiskelun tuki sekä arviointi. 

Kirkkonummen opetussuunnitelma perustuu valtakunnallisiin perusteisiin, joita on täsmennetty kunta- ja koulukohtaisilla osioilla.

Valtakunnallisiin perusteisiin perustuva uusi opetussuunnitelma astui voimaan syksyllä 2016.

Koulun lukuvuosittainen työ on määritelty koulun opetussuunnitelmaan perustuvassa ns. lukuvuosisuunnitelmassa. Lukuvuosisuunnitelman löydät osiosta Suunnitelmat & dokumentit 

Kirkkonummen arvioinnin huoltajakäsikirja

Arvioinnista voit lukea myös arvioinnin huoltajakäsikirjasta, joka on koostettu juuri Kirkkonummen kunnan huoltajia varten: https://www.kirkkonummi.fi/arviointi-huoltajan-kasikirja

OPPILASARVIOINTI

Perusopetuksen arvioinnilla on kaksi tehtävää:

Oppilaan oppimista, työskentelyä ja käyttäytymistä arvioidaan monipuolisesti. Oppilas oppii hahmottamaan omaa edistymistään ja sitä, miten voi parantaa suoriutumistaan. Hän ymmärtää, mitä hänen on tarkoitus oppia ja miten hänen suoriutumistaan arvioidaan.

Huoltaja saa arviointipalautetta oppilaan oppimisesta ja edistymisestä lukuvuoden aikana. Palautteen avulla huoltaja voi paremmin tukea lapsensa oppimista ja koulunkäyntiä. Huoltajat kutsutaan vähintään kerran lukuvuodessa käytävään oppilasta koskevaan oppimiskeskusteluun.  

Oppilasarviointia tehdään opetussuunnitelman mukaan ns. jatkuvana arviointina. Siihen kuuluu oppilaan kanssa yhdessä asetettavat tavoitteet, oppilaan itsearviointi ja siitä annettava palaute sekä opettajan antama sanallinen tai numeroarviointi.

TODISTUKSET

Vuosiluokilla 1–4 oppimiskeskustelu on keskeinen tapa tiedottaa arvioinnista, sillä kyseiseillä vuosiluokilla ei anneta välitodistusta. Välitodistus (ns. joulutodistus) annetaan vain vuosiluokilla 5–6.

KÄYTTÄYTYMISEN ARVIOINTI

Käyttäytymistä arvioidaan suhteessa käyttäytymisen tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen. Arvioinnissa otetaan huomioon oppilaiden ikäkausi ja edellytykset. Käyttäytymistä arvioidaan oppiaineista erillisenä eikä siitä saatu arvosana tai sanallinen arvio vaikuta oppiaineiden arviointiin.

Kirkkonummella käyttäytymisen tavoitteet jakautuvat neljään osa-alueeseen:

Oppilas saa näistä neljästä osa-alueesta yhden kokonaisarvion.

Tässä osa-alueet vielä tarkemmin avattuna:

Käyttäytymisen sanallisen arvioinnin muodostamisen kriteerit (1-3. lk)

 Käyttäytymisen arvosanan muodostamisen kriteerit (4-6 .lk)