opvang

En dan staan die nieuwe junioren bij jou op het vlot.

Op wat voor vereniging komen zij terecht? Wat is jullie verhaal?

  • Wie begeleidt ze?

  • Is het aanbod op jouw club toegesneden op hun sport- en vrijetijdsbehoeften?

  • Staat sportplezier bij jullie voorop?

  • En hoe kijkt "de rest van de vereniging" aan tegen die jeugdige herrieschoppers?

Kortom: hoe is bij jullie de opvang geregeld?

Maak ook dit aandachtspunt klein en behapbaar: snijd de worst in plakjes. Het leukste is om dat met méér mensen te doen dus verzamel dat team om je heen. Het brede aandachtspunt 'opvang' is daarom uitgesplitst in 4 thema's die aansluiten bij de meest gehoorde knelpunten als het gaat om méér junioren op een vereniging.

  1. Kennis

Hoe doe je dat? Als bestuurder of begeleider op een vereniging wil je beslagen ten ijs komen wanneer je bezig bent met juniorenroeien. De tijden zijn veranderd en het lijkt wel of er steeds meer op je af komt. Dat is ook zo maar toegang tot informatie is makkelijker dan ooit. Wij helpen met selecteren en beschikbaar maken. Jij informeert je en gaat er mee aan de slag. Het levert je enorm veel plezier op. We zien 2 thema's: organisatie- en sportspecifieke kennis

  1. Kennis voor instructeurs en coaches: didactiek en roeitechniek

  2. Kennis voor bestuurders en commissieleden: verenigingsmanagement, jeugdsport en trainersbegeleiding

De KNRB biedt de nodige opleidingen, maar Noc*Nsf heeft veel aanbod en de juniorencommissie verzorgt de nodige webinars. Klik hier om in te schrijven op de junioren nieuwsbrief. En hier vind je eerder verschenen nieuwsbrieven.


Samenvatting in factsheet Kennis

2. Plezier en cultuur

Onze junioren hebben veel keuzemogelijkheden om hun vrije tijd aan te besteden. Hopelijk kiezen ze sport boven eindeloos gamen of socials volgen. En áls ze dan kiezen voor sport is het aan ons om ze te laten roeien. Dat is de volgorde. Jongeren kiezen hun sport op basis van sfeer, gezelligheid in de groep leeftijdsgenoten en de mogelijkheid gezellig te kunnen chillen. Dat roeien is mooi meegenomen (maar natuurlijk wel het cement tussen alle gezelligheid). Uit het plezier groeit vanzelf, of niet, de wil om wedstrijdjes te winnen. En voor de enkeling met het talent en het doorzettingsvermogen een uitzending met de KNRB juniorenequipe. Dit is geen mening; het is een feit dat blijkt uit (internationaal) onderzoek én nogal wat oud toproeiers die vertellen over hun juniorentijd.

Plezier en cultuur bepalen of jongeren zich bij jou thuis voelen en of ze zich thuis blijven voelen.

Samenvatting in factsheet Sportplezier

Samenvatting in factsheet Boeien en Binden

Tip: Kijk eens naar het onderzoek "keep youngsters involved" (de factsheet geeft de kern) en speel het kaartspel met je commissieleden, bestuur, coaches én je junioren (beschikbaar bij de KNRB)

Tip: Sportplezier en cultuur op jouw roeivereniging heeft niet echt met de roeisport te maken en meer met jouw vereniging als sportclub. En er zijn heel veel sportclubs in Nederland en dus ook genoeg materiaal beschikbaar over dit onderwerp inclusief een youtubekanaal.

3. Samenwerking student en algemeen

  • Studentenverenigingen: een frivole curiositeit voor nogal wat ouderen in de roeisport.

  • Algemene verenigingen: volstrekt onbekend of een wat stoffige bedoening voor studenten.

De 26 Nederlandse studenten roeiverenigingen bieden veel mogelijkheden aan hun leden: van gezelligheid tot internationale topsport. Dat spreekt aan en de clubs groeien dan ook gestaag. Samen hebben ze 13,5 duizend leden. Ze werven jaarlijks 4,5 duizend eerstejaars; waarbij de meesten onbekend zijn met roeien. Op veel studentenverenigingen werkt een professionele coach (of meerdere). Al met al een unieke infrastructuur. Een studentenvereniging heeft dus nogal wat ervaring en organisatiekracht. En bovendien: er is heel veel praktische energie. Wat ze graag willen: meer instroom van junioren die ervaring in de sport hebben en kennis van coachen of organiseren meebrengen.

De algemene verenigingen hebben zonder uitzondering een tekort aan begeleidingskader, gebrek aan kennis over jeugdcultuur, beperkte kennis van sociale media en onvoldoende ervaring met werving van nieuwe leden in deze doelgroep. Algemene verenigingen zijn wel goed in (onder andere) het borgen van initiatieven, zorgen voor continuïteit en mobiliseren van ervaring binnen het roeiwereldje.

Algemene verenigingen: denk eens aan uitwisseling van kennis, inzet van studenten als instructeur, samen organiseren van een evenement en delen van boten of vlotcapaciteit. Uiteraard maak je reclame bij jouw 18-jarigen voor het studentenroeien en wijs je ze als ze gaan studeren op de open dagen en introductietijd van een studentenclub. En hoe leuk zou het trouwens zijn als al die oud studentenroeiers wanneer ze een jaar of 30 zijn en beginnen te settelen lid worden bij jouw open en enthousiaste vereniging? Iedereen heeft baat bij meer wederzijdse bekendheid.

Liggen jullie verenigingen niet dicht bij elkaar? Denk dan eens aan studenten die thuis wonen en wellicht wél bij een algemene vereniging in de buurt zijn. Ook geen optie? Geen nood: dan richt je je gewoon op de andere verbetermogelijkheden om méér junioren te laten roeien. Samenwerking misschien mogelijk? Zodra het kan pak je de telefoon en maak je een koffie-afspraak. Al was het maar om kennis te maken en te kijken naar de succesvolle samenwerkingen in Amsterdam, Eindhoven, Leerdam, Hilversum en Rotterdam.

samenvatting in de factsheet samenwerking

4. Vrijwilligers

Tekort aan begeleiding is het meest gehoorde knelpunt als het gaat om méér junioren. Te weinig begeleiding/organisatie/trainers/coaches. Een paar mensen die bijna alle doen en zich daar niet helemaal prettig bij voelen. Iedereen heeft ermee te maken. Maar het kán wel.

Zoeken jullie ook die ervaren teamspeler die 15 uur per week gaat besteden aan de junioren op jullie club? Of zoeken jullie gezellige mensen die met hun professionele achtergrond met 2 uur per week samen een stapje vooruit willen zetten. De eerste oplossing gaat meteen het verschil maken. Maar de tweede is leuker, zorgt voor meer draagvlak en vooral voor meer continuïteit.

Daarnaast: hoeveel nieuwe vrijwilligers zullen jullie extra werven wanneer jullie club-iconen de standaard zijn? Die mooie met de vereniging vergroeide enthousiastelingen die barsten van ervaring en kennis; nooit te beroerd om een extra klus aan te pakken. Dat schrikt af; immers bijna niemand kan (of wil) aan die standaard voldoen. En wat gebeurt er als jullie club-icoon zich niet bijschoolt? Of uitvalt? Koester en eer je club-iconen maar verdeel het werk over meer mensen. Dat is leuker en beter. En met wat extra aandacht bewezen goed te doen.

Het lijkt wel een fulltime baan om een juniorenafdeling te leiden. Veel liefdewerk maar wel met de eisen die de maatschappij nu stelt bijvoorbeeld aan begeleiding van kinderen inclusief een veilig sportklimaat en veiligheid op het water. Kan het nog als vrijwilliger? Het is niet eenvoudig maar, zie bovenstaand, met een klein team vrijwilligers is de kans op succes en plezier een stuk groter dan dat één persoon alle verantwoordelijkheid krijgt.

Werving, management en behoud van vrijwilligers dus. Inderdaad; ongeveer zoals werk maar dan zonder betaling. Wel voor een onbetwist goed doel! Heb je een kleinere club? Misschien een taak voor een bestuurslid erbij, liefst samen met andere clubs in jouw regio. Maar bij een grotere club? Een aparte functionaris is een goed (en beproefd) idee. Je zult versteld staan.

Samenvatting in factsheet Vrijwilligers Kader

terug naar Wat doen we of door naar wat we hebben Opgeleverd