waarom

“Meer jeugd en junioren is goed voor elke roeier in Nederland”

Dus is actie nodig: Het doel is dat in 2030 15% van het totaal aantal roeiers in Nederland bestaat uit junioren (<19). Dat hebben we samen afgesproken tijdens de Algemene Vergadering van de KNRB in juni 2020. Toen is de breedtesportvisie door 59 verenigingen zonder tegenstem aangenomen.


  • Omdat als we niets doen we over 10 jaar een sport zijn met

          • bijna net zoveel studenten als ouderen

          • vrijwel geen junioren en

          • hopelijk het nationale top-team van wereldklasse

  • Omdat een vereniging met een goede leeftijdsopbouw veel energie geeft en toekomstbestendig is.

  • Omdat we nu aan veel te weinig junioren laten zien hoe mooi en goed onze sport is.

  • Omdat jij als junior hebt leren roeien en het plezier in de sport ook gunt aan een nieuwe generatie.


Deze grafiek kent bijna iedereen: het dalend aandeel junioren van de laatste 40 jaar. Het aandeel daalt door afname van het aantal junioren in combinatie met een groeiend aantal senioren. De daling is veel sterker dan de leeftijdsontwikkeling van de bevolking (we worden ouder) rechtvaardigt.

Deze tweede grafiek geeft de stijging/daling van het aantal junioren per jaar ten opzichte van het voorgaande jaar. Corona is niét de oorzaak van de daling.

Ter vergelijking: in de periode 1994-2013 realiseerde de KNHB een groei van 125.000 naar 240.000 totaal ledenaantal. In 2019 speelden 135.000 junioren (A t/m E jeugd) hockey. Dat aantal is dus bepaald geen toeval. De roeisport loopt met 1875 junioren (bij algemene verenigingen in 2020) ernstig uit de pas.

We hebben nogal wat achterstallig onderhoud in te halen.

Juist bij de algemene verenigingen moet de groei plaatsvinden: bij studentenclubs zijn de "junioren" eerstejaars die binnen 1 jaar geen junior meer zijn. De doelgroep is 10-18 jaar: zij roeien bij de 87 algemene verenigingen die Nederland rijk is. Zij stromen hopelijk als student door naar studentenverenigingen en daarna als het goed is weer terug naar de algemene vereniging bij hun (nieuwe) woonplaats.


De situatie is dit:

Bij de algemene verenigingen in 2020 ten opzichte van 2019

  • is het aantal senioren gedaald met 1% (-448)

  • is het aantal junioren gedaald met 13% (-285) tot een laagterecord van 1875

  • heeft elke regio in Nederland minder junioren én een lager aandeel junioren

  • is er geen vereniging over die meer dan 100 junioren telt

Niets doen is geen optie: dan heeft onze sport in 2030 een leeftijdsopbouw van de blauwe lijn in onderstaande grafiek. Bij de algemene verenigingen zonder de piek rond 20 jaar; dat zijn de leden bij studentenverenigingen. Een schrikbeeld voor de algemene verenigingen.

Terug naar 15% junioren in 2030? Dat is ambitieus en haalbaar. Maar het lukt niet als we blijven doen wat we nu doen. Of als we wachten tot iemand anders de handschoen oppakt. Corona 'werkt niet mee' maar de trend is al vele jaren negatief dus niet alleen in 2020. Wat niet werkt is bekend. Maar wat wel werkt is eigenlijk ook bekend.