Feladatok a Java-ból


A honlap célja


Mondd el, és elfelejtem;

mutasd meg, és megjegyzem;

engedd, hogy csináljam, és megértem.

Konfuciusz


Kedves Olvasó!

A honlap célja, hogy a Java nyelv alapjainak tanulását segítse játékos vagy érdekesnek szánt feladatokon keresztül. Mondhatná, hogy az Internet tele van Java könyvekkel, miért használná pont ezt? Az oldal célja nem a meglévő Java könyvek, tutoriálok helyettesítése, hanem azok kiegészítése. Feltételezzük, hogy Ön rendelkezik már valamennyi programozási ismerettel, illetve azt is, hogy utánanéz az elméleti alapoknak (minden fejezetben talál javasolt referenciákat). Ezek után viszont már nem is olvasónak, hanem programozó társnak tekintjük, aki talán kedvet kap hozzá, hogy ezeken a feladatokon keresztül mélyedjen el a programozási ismeretekben.

Olyan feladatokat közlünk, amelyeket reményeink szerint jó kedvvel próbál majd megoldani. A feladatok egy részéhez magyarázatokkal ellátott megoldást is mellékelünk, egy részéhez megoldási ötleteket adunk, egy részének megoldását azonban teljesen Önre bízzuk. A magyarázatokat úgy célszerű olvasni, hogy közben írja is a programot.

A feladatok megoldásához mindegy, hogy milyen fejlesztőeszközt használ, az itt közölt megoldások NetBeans-ben készültek (8.2-es verzió), a magyarázatok egy minimális része erre is utal, de ha más fejlesztőeszközt ismer, akkor ezeket a megjegyzéseket könnyedén át tudja konvertálni az Ön által használt eszköz megfelelő funkcióira.

Kívánom, hogy sok örömét lelje ezeknek a feladatoknak a megoldásában.


Achs Ágnes