Maatschappij

2 jan. 2021 - Oudejaarsfestiviteiten, moraal en fatsoen

Foto: Par'bo Centrum 31-12-2019 vs 31-12-2020 (foto 'geleend').


Hieronder een review van de happening vorig jaar als "repost" van een FB vriend. En dan denk ik: ala ogri tja wan bun... definitief afschaffen dit festival? πŸ™ˆπŸ˜¬


Hieronder de post van vorig jaar, van een zekere EDM.


(Extra aandacht voor de 2e alinea)


Owru jari festiviteiten in de stad


Suriname is wanneer het komt op feesten en vooral op 31 december in de stad gewoon BAAS!!! Deze keer was het weer raak. Duizende mensen op verschilende plekken feesten en losgaan. Alles van het afgelopen jaar afschudden en wegdansen. Ik ben al in me late 30 dus heb een aantal 31 decembers onder de riem. Ik heb die owru jari fatu meegemaakt vanaf ik van me ouders 12u smiddags na de pagarra estafette weer thuis moest zijn tot ik als volwassen zelf naar de stad kon en geen verantwoordelijkheid hoefde af te leggen meer.


Mischien ben ik oud geworden maar gisteren toen ik liep door de stad kreeg ik mixed gevoelens.

Don't get me wrong de Surinaamse Owru jari sfeer was er en dat is iets dat er altijd zal zijn maar ik keek rond en het viel me op dat de leeftijden van het DRINKEND publiek zoooo omlaag is gegaan dat het bijna alarmerend was. Het gedrag van de Jeugd was schokkend en ik schaamde me. Overal in de stad zo een beetje maar het meest op de plek tussen de zwartehovenbrugstraat en de steenbakkerij. Jonge mensen die hun bewustzijn verloren vanwege overmatig alcohol, zaten op koelboxen niet meer in staat te staan. Anderen die opgetild en weggedragen moesten worden.


Jonge ouders van nu die met hun kinderen in de menigte sommige zelfs te jong om te snappen waar ze zijn en waarvoor in de menigte drinken en dansen.


Owru jari in de stad was een traditie waarbij wij als Surinamers samen kwamen en met muziek (drank was een bijkomstigheid) het jaar afsloten en het nieuwe verwelkomden en nu lijkt het een vrijbrief te zijn geworden om je te misdragen, ondinair te gedragen en kapot stom te drinken. Een dag zonder regels , waarden en normen.


Is dit de traditie die de volgende generatie wil starten voor owru jari?

If this is it dan is 2020 werkelijke een nieuwe start. Een nieuwe start naar een andere vorm van Owroe jari vieren!

Count me out!

A libi mus libi werkelijk maar a libi mus libi tap wang verantwortu fas noso A libi no lib langa!!

Happy New Year

EDM