Vergeving

Terug naar inhoud

Vergeving


Kleine geschillen leiden vaak tot levenslange ruzies; families, vrienden, collega's, etc. die niet met elkaar praten, die niet bereid zijn toenadering te zoeken, die liever levenslang in onmin met elkaar leven dan een kleine stap te doen om het weer goed te maken. En die dan vaak pas na de dood van zo'n familielid of vriend erachter komen dat ze te lang hebben gedraald om het weer goed te maken...

We zijn vaak niet geneigd anderen te vergeven, terwijl we aan de andere kant wel willen dat God ons vergeeft!


De Koran adviseert ons hierover als volgt: “Vergeef en vergeet. Vinden jullie het niet fijn, dat Allah jullie zal vergeven? En Allah is Vergevensgezind, Barmhartig.” (Koran 24:22)


In de Bijbel lezen wij: “En wanneer gij staat om te bidden, vergeeft, indien gij iets hebt tegen iemand; opdat ook uw Vader, Die in de hemelen is, ulieden uw misdaden vergeve. Maar indien gij niet vergeeft, zo zal uw Vader, Die in de hemelen is, ook uw misdaden niet vergeven. (Marcus 11:25-26)


En in Hindoe geschriften: “Men dient te vergeven onder elke verwonding. … Hij, die zijn wraak heeft kunnen beheersen en vergeving toont, ook al wordt hij beledigd, onderdrukt en boos gemaakt door een sterk iemand, is een wijs en goed persoon.” (Mahabharata)


Onderzoek heeft aangetoond dat vergeven goed is voor het welzijn van degene die vergeeft. Alles wat we meemaken, slaan we op in onze lichaamscellen. Onverwerkt leed verkrampt de celreceptoren, die informatie doorgeven. Daardoor kunnen ze hun werk niet goed doen en dat kan zich uiten in klachten als migraine, depressie, woede-aanvallen, enz. In vergeving de sleutel ligt om weer gezond te worden. Vergeven doe je in de eerste plaats dus niet voor de ander, maar voor jezelf.


Vergeving vragen aan de Almachtige (en... elkaar vergeven...)


In de laatste tien dagen van de Ramadan valt de nacht, bekend als Lailatul-Qadr, waarin men de Almachtige om vergeving vraagt. Een bekend gebed dat in deze nacht wordt opgezegd, luidt als volgt: “O Allah, U bent degene die vergeeft, U houdt van vergeven, moge U mij daarom vergeven.”

Alle godsdiensten leren ons om vergeving te vragen; ook wordt ons geleerd dat we onze broeders die ons iets hebben aangedaan, moeten vergeven, net zoals wijzelf vergeving van God wensen te ontvangen.


"Haast jullie naar vergeving van jullie Heer en een Tuin, zo groot als de hemelen en de aarde; het is bereid voor degenen die aan hun plicht voldoen.

En degenen die, wanneer zij een onzedelijkheid begaan of hun zielen onrecht aandoen, Allah gedenken en om vergeving vragen voor hun zonden. En wie anders dan Allah vergeeft er zonden?" (Koran 3:133, 135).


Bijbel: "Indien wij zeggen dat wij geen zonde hebben, zo verleiden wij ons zelven, en de waarheid is in ons niet. Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig, dat Hij ons de zonden vergeve, en ons reinige van alle ongerechtigheid." (1 Johannes 1:8-9).


Hindoeîsme: “Oh, Mahadev, oceaan van mededogen, vergeef mij alstublieft als ik iets verkeerds heb gedaan, bewust of onbewust, met mijn handen of voeten, met mijn spraak, mijn lichaam, mijn handelingen, mijn oren en ogen, of met mijn gedachten. Laat overwinning de uwe zijn. God is als een vergevende moeder, maar ik moet vergiffenis vragen vanuit mijn hart, vastbesloten dat ik niet dezelfde fouten zal maken en dat ik met God in gedachten zal handelen.” (Shiva Manasa Puja sloka, vers 5)


Omdat God voor de mensen barmhartig is, moeten zij ook aan elkaar vergiffenis schenken:


"Vergeef en vergeet. Vinden jullie het niet fijn, dat Allah jullie zal vergeven? En Allah is Vergevensgezind, Barmhartig." (Koran 24:22)


De Bijbel beaamt dit: “Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij hebben vergeven wie ons iets schuldig was.” (uit het welbekende Onze Vader, (Matthéüs 6:12)


Moge het vragen van vergiffenis plaatsvinden vanuit een oprechte intentie om niet meer te zondigen. En laten wij samen met het vragen van vergeving aan de Almachtige, ook onze medemensen vergeven zodat we daarmee meer vrede en harmonie in de wereld helpen brengen. Amien!

Terug naar inhoud