Motivatie nieuw schooljaar

Terug naar inhoud

Edition 794 – October 2, 2020 – Safar 15, 1442

Motivatie voor het nieuwe schooljaar


“Lees in de naam van jouw Heer Die schept,

Die de mens schept uit een klonter,

Lees en jouw Heer is zeer Grootmoedig,

Die met de pen onderwees,

De mens onderwees wat hij niet wist.”


Hoofdstuk 96 verzen 1-5, de eerste openbaringen aan de Profeet Mohammed (vzmh), waarin dus ook de eerste opdracht aan de mensen wordt gegeven: Lees in naam van jouw Heer. Dus de opdracht om kennis op te doen.


We staan aan het begin van een nieuw schooljaar.

Een schooljaar na een periode waar velen van ons zo’n 6 maanden lang geen of beperkt onderwijs hebben genoten.

Een periode waarvan velen menen dat het een periode van stilstand, dus achteruitgang is geweest.

Omdat veel stof niet is behandeld, maar is doorgeschoven naar het nieuwe schooljaar.


‘Stilstand’ als momenten van inspiratie


Maar is dat inderdaad zo? Is stilstand inderdaad achteruitgang, zoals een bekend spreekwoord zegt?


Stilstand kan in veel gevallen ook een moment zijn van bezinning, een moment van nagaan: moet ik rechtdoor? Of misschien rechtsaf of linksaf? Stilstand (beter gezegd: een periode die op stilstand lijkt) kan in zekere zin dus juist richting geven aan ons toekomstig traject.


Gebed en meditatie bijv. worden door velen als nutteloos gezien, tijdverlies, tijdverspilling, etc., omdat je in die uren niet productief bent, maatschappelijk gezien. Maar het zijn juist die periodes van gebed en meditatie, waarin je inspiratie kan opdoen voor je dag. Gebed kan worden gezien als jij die praat tot God, en meditatie als luisteren naar hetgeen God je te zeggen heeft. Vaak komen ingevingen, oplossingen voor problemen etc. in de rustige momenten van meditatie tot ons. Dit is ook de rol van de zikr na het gebed, enkele extra momenten van rust en stilte inbouwen.


Onderwijs niet alleen op school


Er is een gezegde dat als volgt gaat: “A child educated only at school, is an uneducated child.” Ofwel: een kind dat uitsluitend van schoolonderwijs afhankelijk is, is een onopgeleid kind.


Dit geeft aan dat onze opleiding en opvoeding van veel meer afhankelijk is dan hetgeen we op school leren.

Normen en waarden, wederzijds respect voor elkaar, elkaars cultuur, religie, ras, tradities en gewoonten, het vormen van ons karakter, zijn maar enkele zaken die we voornamelijk buiten school leren. En hier hebben de ouders als opvoeders een grote rol te vervullen. Stuurt u uw kinderen naar school en laat u hen voor de rest van de tijd aan hun lot over? Dat is zeker niet de bedoeling. Levensvraagstukken zoals hierboven genoemd, ook daar dient u als ouder aandacht aan te geven bij de scholing en opvoeding van uw kinderen.


Een belangrijke taak is ook voor de docenten weggelegd. Het is niet alleen hun taak om de lesstof over te dragen, maar kinderen leren ook veel van het gedrag van de docenten. Heel vaak als een leerling een bepaald vak wel of niet leuk vindt, is dat onder andere ook gekoppeld aan de docent die het vak verzorgt. Is het een leuke docent? Of een norse die steeds standjes uitdeelt? Dergelijke gedragingen zijn vaak medebepalend of een leerling een vak interessant vindt of niet en dat heeft vaak ook invloed op het cijfer voor zo’n vak.


Geef niet op...


Het wordt dus een aparte start van het schooljaar. Een schooljaar waarbij een deel van de kinderen in de klas les volgt en een deel van huis uit. Laat je niet ontmoedigen als niet alles loopt zoals je gewend was. Zie het als een uitdaging en blijf je doel voor ogen houden.


Velen in de historie van ons volk hebben ook in moeilijke perioden hun opleiding moeten doen. In de periode na de immigratie bijv., toen velen moesten studeren terwijl ze geen stroom hadden. Bij het licht van een ‘kokolampu’ hun huiswerk maken. Later in de historie hadden we ook grote stakingen in het onderwijs tot zelfs 6 maanden of langer, maar men liet zich niet ontmoedigen. Ook uit die periode hebben we heden mensen die ondanks die tegenslagen, succesvol zijn.


Succesvol zijn


Maar wat betekent succesvol zijn? Betekent het dat je een academische opleiding hebt afgerond? Dat je ergens een hoge positie bekleedt?

Echt succes heb je pas behaald, als je datgene hebt kunnen bereiken waartoe je je geïnspireerd voelt. En dat hoeft niet altijd een afgeronde opleiding of een hoge positie te zijn. Het kan elke job zijn waar jij je prettig bij voelt en van waaruit je op jouw manier een steentje kan bijdragen aan de samenleving. Volg dus niet ‘per definitie’ strak het onderwijstraject zonder erbij stil te staan of dat wel is wat jij wil. Neem regelmatig een periode van rust en evaluatie in acht en luister naar je innerlijk, welke kant je op moet.


Succes betekent vooral een middenweg vinden tussen ons werelds en ons geestelijk streven, dat we niet uitsluitend met carriére en geld verdienen bezig zijn, maar dat we ook aandacht geven aan onze ziel, dat deel van onszelf dat ook na ons aards leven zal blijven voortbestaan. Laat ons streven zijn zoals Koran 2:201 zegt: “Onze Heer, schenk ons het goede in deze wereld en het goede in het Hiernamaals.”


Creatieve oplossingen


Bij de start van het nieuw schooljaar, blijf niet bij de pakken neerzitten als zaken niet lopen zoals je gewend was. Probeer op een creatieve manier oplossingen te zoeken. Blijf niet wachten op initiatieven van de minister, de president, de docenten, etc. Een optie is bijv. om (online) studiegroepen te vormen waarbij zij die de les in de klas hebben gevolgd, de stof delen met degenen die er niet bij konden zijn. En zo kunnen meerdere voorbeelden worden genoemd.


Conclusie


Laten we dus van het nieuwe schooljaar het beste maken, ongeacht hoe moeilijk het misschien lijkt.

Laten we creatieve oplossingen zien te vinden voor de beperkingen waar we misschien mee te maken krijgen.

Laten we als ouders onze kinderen op de juiste manier scholen en opvoeden, niet alleen op school, maar ook daarbuiten. Ook thuis. Laten wij door ons gedrag een positief voorbeeld voor onze kinderen vormen. Onze kinderen leren het meest van wat ze bij ons zien en ervaren, en in mindere mate van wat we hun vertellen.

Laten we als docenten ook goede voorbeelden vormen voor de leerlingen die onder onze hoede zijn.


“En zeg: “Mijn Heer, vermeerder mijn kennis.”

(Koran, 20:114)


Bron: Djoema khutbah Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV)

Door Riaz Ahmadali

Kan hier worden bekeken: https://youtu.be/dv5UsRlKBPY

Terug naar inhoud