Over ons

Voor Volkskunstgroep De Boezeroenen uit Kuringen-Hasselt is verbroederen met mensen van verschillende nationaliteiten een doodgewone zaak. Al meer dan veertig jaar trekken De Boezeroenen naar buitenlandse festivals en leren op die manier heel wat vreemde culturen kennen en waarderen. Na de optredens wordt er op dergelijke buitenlandse reizen dan ook flink verbroederd en vaak worden hechte vriendschapsbanden gesmeed.

Ook bij ons bewijzen De Boezeroenen reeds jaren dat dans en muziek mensen van verschillende culturen dichter bij elkaar kunnen brengen. Elk jaar, midden augustus, organiseert v.z.w. Volkskunstgroep De Boezeroenen het Internationaal Folklorefestival Hasselt, met de deelname van verschillende binnen- en buitenlandse folkloregroepen. In 2017 vond het festival voor de 33ste keer plaats.

Het Internationaal Folklorefestival Hasselt is een podiumgericht amateurfestival, waaraan niet-professionele volksdans- en muziekgroepen van een hoog artistiek niveau deelnemen. Het folklorefestival is geen wedstrijd tussen de deelnemende groepen, maar heeft tot doel om het brede publiek te laten kennismaken met andere traditionele culturen via volksdans en volksmuziek. En dit niet alleen op het podium, maar ook naast het podium; via verbroedering, samendans, samen muziek maken en gezamenlijke activiteiten of (culturele) uitstappen met de buitenlandse groepen.

Gedurende de jaren hebben reeds tientallen Europese en niet-Europese folkloregroepen aan het folklorefestival deelgenomen. Zo konden we in de afgelopen jaren genieten van de deelname van groepen uit onder andere: Armenië, België, Bolivië, Bosnië, Brazilië, Bulgarije, Canada, Duitsland, Ecuador, Engeland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Indonesië, Israël, Italië, Kalmukkië, Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië, Mexico, Mongolië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Paaseiland, Paraguay, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië-Montenegro, Slovakije, Spanje, Taiwan, Tsjechië, Turkije, Venezuela en Wit-Rusland.

Internationaal Folkloreweekend 2018

In 2018 zal er geen gebruikelijk folklorefestival plaats hebben, maar een tweedaags Internationaal Folkloreweekend Hasselt. Dit op zaterdag 11 augustus en zondag 12 augustus. Het wordt wat kleinschaliger en korter van opzet dan de laatste jaren, maar zeker zo boeiend! Zo verwelkomen we twee heel mooie buitenlandse folkloregroepen die een viertal dagen in gastgezinnen zullen verblijven: 'Andra Mari Eusko Dantza Talde' uit Baskenland en 'AKUD Mika Mitrović Jarac' uit Servië.

Op zaterdagnamiddag 11 augustus trekken deze groepen naar het Hasselts stadscentrum om al een voorproefje te geven van hun aanstekelijke folkloredans en –muziek. Zondag 12 augustus om 14u30 zijn zij te bewonderen op de festivalvoorstelling die plaats heeft op de speelplaats van de Stedelijke Basisschool in Kuringen. Naast optredens van de groepen uit Baskenland en Servië is er die namiddag ook nog een gastoptreden van een folkloregroep uit Tsjechië én zetten ook de tiener- en kindergroepen van De Boezeroenen hun beste beentje voor. Een namiddag boordevol internationale dans en muziek dus, waarin tientallen jeugdige dansers en muzikanten uit Europa u zullen laten genieten van hun rijke danscultuur. En dat volledig gratis!

Hieronder vind je enkele sfeerfoto's van het 33ste Internationaal Folklorefestival Hasselt uit 2017 (Polen, Sicilië, Paraguay).

Het Internationaal Folkloreweekend Hasselt is een organisatie van vzw De Boezeroenen.


Contactgegevens:

Van Groesbeekstraat 21, B-3511 Kuringen-Hasselt