Groepen 2018

Andra Mari Eusko Dantza Taldea - BASKENLAND

Andra Mari Eusko Dantzari Taldea is een folkloregroep uit Galdakao, bij Bilbao, in Baskenland (Spanje). De groep ontstond in 1955 met als doel om de Baskische cultuur in leven te houden. De groep beschouwt muziek en dans als een cruciaal onderdeel van de rijke Baskische cultuur. Naast dans en muziek houdt de groep zich ook bezig met onderzoek naar de traditionele folklore van Baskenland. Daarbij vinden ze het heel belangrijk om hun cultuur aan de buitenwereld te tonen via optredens, tentoonstellingen en deelname aan (buitenlandse) folklorefestivals.

Het repertoire van Andra Mari Eusko Dantzari Taldea bestaat uit een uitgebreide set van traditionele dansen, instrumentale melodieën en liedjes uit verschillende regio's van Baskenland. Elk jaar in juli organiseert de groep het internationaal festival ‘Folklore Bizian’.

Website: www.andramaridantzataldea.net | Facebook: www.facebook.com/Andra-Mari-Dantza-Taldea-488603364522122/

FS Demižón Strážnice - TSJECHIË

Folkloregroep Demižón Strážnice werd opgericht in 1999 in het gelijknamige dorpje Strážnice, vlakbij de Slovaakse grens. De leeftijd van de dansers varieert van 16 tot 28 jaar. Momenteel bestaat de groep uit een dertigtal dansers, begeleid door een live muziekgroep waarin de cimbalom – een traditioneel snaarinstrument of ‘hakkebord’ – centraal staat. Het repertoire van dit mooie ensemble omvat liederen en dansen uit Strážnice en de aangrenzende regio's, maar ook uit Slowakije.

Het optreden van Demižón Strážnice wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met het Internationaal Folklorefestival van Westerlo, waar de groep te gast is.

Website: www.demizon.straznice.cz | Facebook: www.facebook.com/fs.demizon/

De Boezeroenen - VLAANDEREN

Volkskunstgroep De Boezeroenen, organiserende groep van het Internationaal Folkloreweekend Hasselt, werd opgericht in 1976 in Kuringen (Hasselt). De kernactiviteiten van De Boezeroenen richten zich op het in leven houden en uitdragen van de Vlaamse volksdans en -muziek.

De groep telt momenteel een kleine honderd leden, verdeeld in twee kindergroepen, een tienergroep, een volwassenengroep en een muziekgroep.

De Boezeroenen hebben een rijk palmares van optredens in binnen- en buitenland. Zo waren zij in het verleden reeds te gast op folklorefestivals in onder andere Bulgarije, Egypte, Hongarije, Ierland, Israël, Litouwen, Oekraïne, Roemenië, Slovenië, Spanje, Turkije, Wit-Rusland, Zweden, Polen, Portugal en Denemarken.

In de zomer van 2018 gaat de tienergroep op festivalreis naar Hongarije.

Op de voorstelling van het folkloreweekend zullen zowel de tienergroep als de twee kindergroepen hun beste beentje voorzetten.

Website: www.boezeroenen.be | Facebook: www.facebook.com/boezeroenen

AKUD Mika Mitrović Jarac - SERVIË

Deze groep heeft haar deelname laattijdig geannuleerd en zal op de voorstelling van zondag 12/8 worden vervangen door de groep 'Meraklides' uit GRIEKENLAND.

Het ensemble AKUD Mika Mitrović Jarac bestaat al sinds 1947 en werd opgericht als culturele vereniging binnen de universiteit van Belgrado.

De artistieke leiding is in handen van Srboljub Ninkovic, een choreograaf met ruime ervaring in etnisch geïnspireerde dansvoorstellingen waarin het culturele erfgoed van de Servische bevolking centraal staan. Het repertoire van de groep is gebaseerd op danstradities uit verschillende delen van Servië. De dansen worden gebracht in kleurrijke, authentieke kledijen. De muziek waarop ze dansen staat bol van complexe ritmes en intrigerende Balkanmelodieën.

De groep was reeds te gast op festivals in een vijftiental landen, waaronder Duitsland, Zweden, Italië, Zwitserland, Griekenland, Roemenië, Turkije, Slowakije en – enkele jaren terug – ook België.

Website: http://www.mmj.org.rs | Facebook: www.facebook.com/EnsembleMMJ/