El projecte INDUCTEACHING

El projecte INDUCTEACHING té per objectiu dissenyar i validar una proposta d’inducció docent lligada a la formació inicial i primer any docent de mestres de primària


La situació de pandèmia viscuda va obligar a repensar totes les dimensions clau de participació social, essent l’educació i l’exercici de la professió docent una d’aquestes i situant tant al col·lectiu de docents, com a la resta d’agents educatius i socials davant el repte de donar resposta als nous desafiaments. Una d’aquestes necessitats es troba vinculada al processos d’orientació professional focalitzats en el trànsit a la realitat laboral concreta dels i de les mestres: les escoles.


En aquest sentit, el Projecte INDUCTEACHING —El trànsit cap a la professió docent: validació d'una proposta de model d’inducció docent lligada a la formació inicial i primer any docent de mestres/as de primària— es proposa com una iniciativa que contribueix a l’aportació d’evidències per aquest canvi estratègic i de millora de la formació inicial de docents, concretament d’Educació Primària, focalitzant-se en el trànsit cap a la professió —des del darrer any de formació inicial i amb continuïtat durant el primer any d’exercici professional docent—, mitjançant la creació d’una xarxa col·laborativa (presencial i virtual) entre centres educatius i universitats que treballin en el disseny, implementació, seguiment, avaluació i validació de processos d’inducció a la professió.


Els objectius del projecte es concreten en:

a) Dissenyar processos d’inducció i pas del grau en Educació Primària a l’accés a la professió de mestre/a.

b) Acompanyar la consolidació competencial dels futurs professionals docents i la seva transferència a les aules d’Educació Primària.

c) Avaluar, a partir d’evidències, l’impacte de la proposta d’inducció en el desenvolupament professional docent de les persones participants.

d) Validar el model de transició plantejat.


D’acord amb els objectius definits en el marc d’aquest projecte, la proposta de treball pretén contribuir a l’ampliació, desenvolupament i consolidació competencial per al desenvolupament professional docent de les futures figures docents. En aquest sentit, les accions d’inducció en el marc d’aquesta proposta busquen donar suport a les tres dimensions clau del desenvolupament professional: la personal, la professional i la social.


El projecte està coordinat pel Centre de Recerca i Estudis pel Desenvolvolupmanet Organitzatiu (CRiEDO) i compta amb el suport i finançament de l'AGAUR a través del Programa ARMIF (codi de projecte: 2020ARMIF-00022).