Didactisch handelen

Didactisch handelen via ICT

In deze paragraaf geef ik aan op welke manier ik ICT toepas om de leerling te:

Omdat ik veelvuldig gebruik maak van de online tool van LessonUp heb ik een speciale pagina met informatie hierover toegevoegd.

4.1) Het maken van didactische keuzes

4.1.1) De docent toont aan dat bij het ontwerpen van leerpraktijken met inzet van ICT leerdoelen, leerproces en toetsing op elkaar zijn afgestemd.

Iedere les maak ik gebruik van Lesson Up waarin ik duidelijk maak wat mijn doelen zijn van de les. Aan het einde van de les controleer ik of de doelen ook gehaald zijn. Dat kan met een enkele vraag of met een paar vragen. Bij de volgende les kom ik nog kort terug op de vorige les.

Ik denk dat de leerling gebaat is bij deze structuur. Op deze manier wordt het leren iedere keer weer op oude bestaande kennis geconstrueerd.

Ik laat hiervan twee voorbeelden zien van Lesson Up.

In de toekomst wil ik nog meer gebruik gaan maken van vaste kleuren in de Lesson Up.

https://lessonup.io/app/embed/YG8H95ehgLWE3DYaW

https://lessonup.io/app/embed/kKj3eqnnBHYtG3usE

4.1.2) De docent toont aan een relevante, rijke en effectieve leeromgeving te kunnen inrichten met ICT.

Op het Nordwin College werk ik met de ELO van de school. Ik heb daarin en overzichtelijke plek voor het stamwerk.

De ELO heeft een duidelijke mappenstructuur waarin ik mijn klassen kan zien en wanneer ik daar op klik, kan ik het stamwerk aftekenen en weten de mentor en de leerling of het stamwerk voldoende is gemaakt.

Voor ieder vak heb ik de beschikking over een eigen onderwijseenheid. Hierin werken meerdere collega’s samen. Zo kun je controleren of je met de verschillende klassen hetzelfde tempo en programma behandelt.

4.2) ICT ORGANISEREN IN DE (DIGITALE) LEEROMGEVING

4.2.1) De docent toont aan dat hij de benodigde faciliteiten, hard- en software kan organiseren.

Om mijn werk binnen een school te doen, zijn er een aantal zaken die ik moet organiseren m.b.t. het gebruik van ICT. Wanneer de mentorleerlingen problemen hebben, zal ik ze doorsturen naar de ICT- medewerker of ik maak een melding in Topdesk. Wanneer de problemen zijn opgelost, krijg ik een mail van Topdesk dat het klaar is.

Voor aanvang van mijn interview sluit ik zelf de benodigde hardware aan. Tijdens mijn presentatie werken al mijn links.

4.2.2) De docent toont aan dat hij de schoolregels ten aanzien van ICT toepast en in staat is deze te vertalen binnen zijn onderwijscontext.

Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken binnen onze maatschappij. Bijna iedere leerling heeft een mobiel en gebruikt deze voor meer dan alleen om te bellen. Het leven van de leerling is daardoor drastisch veranderd. Dit is niet meer terug te draaien. Het lastige is dat de telefoon ook een aantal “verslavende” componenten heeft. Het gevoel dat je overal direct op moet antwoorden is heel herkenbaar voor alle pubers. Een mooi artikel staat op Kennisnet.

Op de CSG Ulbe van Houten hebben we de regel: ”Mobiel op stil en de docent heeft de regie over het gebruik van de mobiel”.

In alle lokalen hangt een telefoontas waar de leerlingen hun mobiel in kunnen plaatsen. In deze tas zitten allemaal vakjes met een nr. Dit is het nummer wat hoort bij de leerling volgorde. (Alfabet)

Ik hou erg van gezamenlijk uitvoeren van de regels en denk dat dit ook duidelijk is. Pijper geeft dit ook aan in het bewuste artikel. Bied helderheid en structuur en wanneer iets wel mag dan is dit een uitzondering en zo benoem je het dan ook.

https://www.kennisnet.nl/artikel/mobiele-telefoon-in-de-klas-hoe-houd-je-de-regie/

4.2.3) De docent toont aan dat hij ICT betekenisvol en efficiënt kan inzetten rekening houdend met de grootte en de diversiteit van een groep leerlingen.

Voor het vak muziek komt het regelmatig voor dat leerlingen al heel goed muziek kunnen maken op een instrument. Daarvoor zal ik ander materiaal moeten bedenken dan voor de leerling die nog nooit iets aan muziek maken heeft gedaan. Deze vorm van differentiëren kan ik met Lesson Up heel gemakkelijk duidelijk maken. Ik geef de verschillende opdrachten een andere kleur. De paarse kleur is voor beginners en de gele voor gevorderden.

https://lessonup.io/app/embed/GkjxyipMG64arR9hp

Ik wil in mijn digitaal leerarrangement een aanzet doen tot een site die ik speciaal ga gebruiken voor mijn muzieklessen. Hierin moeten de losse Pdf van de online methode: http://bumamusicacademy.nl komen te staan met daarbij extra materiaal en video en lesson Up-links. Hierdoor kan ik mijn onderwijs nog beter laten aansluiten bij het niveau en de belevingswereld van de leerling.

4.3) Arrangeren van digitaal leermateriaal

Muziek op de Ulbe

Ik heb een leerarrangement gemaakt voor mijn lessen muziek op de Ulbe. In deze site, die nog in ontwikkeling is heb ik laten zien dat ik in staat ben om leermateriaal te arrangeren.

Ik heb gebruikgemaakt van mijn bestaande lesmateriaal van bumamusicacademy. Voorheen moest ik iedere les via Magister naar de leerlingen toe sturen. En mijn lesbrieven kregen de leerlingen op papier. De bestaande lesbrieven heb ik vervangen door nieuwe. Deze zijn gemaakt in Pages die ik in een Pdf bestand heb toegevoegd.

Binnen de lesbrief geef ik aan hoe de leerling kan Differentieren en samenwerken. Om verschillen met leerlingen op te vangen moet ik binnen het vak muziek minder in hokjes denken, aangezien er leerlingen zijn die vmbo basis doen maar al jaren muziek maken en dus veel sneller kan werken. Voor deze leerlingen heb ik veel lesmateriaal wat ik later nog ga digitaliseren en toevoegen.

Skills



4.4.1) De docent toont aan dat hij gebruik maakt van ICT in zijn instructie en daarbij diverse hard- en software kan inzetten.

Tijdens iedere les maak ik gebruik van Lesson Up. De leerling kan via zijn iPad inloggen in Lesson Up en heeft de beschikking over zijn eigen scherm. Op deze manier is er interactie mogelijk tijdens de les maar kunnen leerlingen in een andere fase ook zelfstandig aan de slag gaan.

Voor het vak Skills heb ik gebruik gemaakt van het minder bekende programma Sway om de instructie te vergemakkelijken en te structureren.

Skills en verzorging

De komende tijd is het thema voor skills: verzorging. Binnen dit thema gaan we wat leren over:

Ga naar deze sway


4.4.2) De docent toont aan dat hij ICT inzet om gestructureerd oefenen vorm te geven.

Om te oefenen met de stof maak ik gebruik van Kahoot en Quizlet. Via Quizlet is het mogelijk om begrippen te oefenen. Dit doe je door verschillende werkvormen. Kahoot is een mooi middel om klassikaal te oefenen. Vooral de vorm van competitie vinden de leerlingen erg stimulerend.

Binnen mijn Lesson Up zorg ik ook voor vormen om klassikaal of individueel te oefenen. De werkvormen die daarin zitten zijn te vergelijken met Kahoot. Ook is er onlangs een nieuwe werkvorm bijgekomen en dat is de sleepvraag. In onderstaande link word dit uitgelegd.

https://lessonup.io/app/embed/HChuwPtDrnsTmMGGR

4.5.1) De docent toont aan dat hij de actieve kennisconstructie van zijn leerlingen bevordert met behulp van ICT.

Op dit moment maak ik met de leerlingen wel eens een mindmap, maar dat doen ze nog op de oude manier met pen, potlood en papier. Dat heeft ook te maken dat er op dit moment nog geen programma op de iPad staat. Volgend jaar krijg ik uren maatschappijleer en wil ik wel gebruik gaan maken van een programma waar ik persoonlijk ook mindmaps mee maak. Dit is

Simple mind lite.

In het programma Quizlet is het mogelijk om begrippen en hun uitleg te gaan combineren in een schuifopdracht waarmee de leerling zijn kennis kan toetsen en laten inslijpen.

4.5.2) De docent toont aan dat hij het leren leren van zijn leerlingen ondersteunt en bevordert met behulp van ICT.

Op dit moment heeft de CSG Ulbe van Houten nog geen digitaal portfolio, maar werken de leerlingen nog in een papieren portfolio. Er is een aanzet geweest tot het gebruik van decaan.net, maar dit lijkt te gaan mislukken. Vanaf volgend jaar gaan we toe naar een digitaal portfolio. Dit moet ons in staat stellen om op een goede manier meerdere zaken te combineren. Mentoraat en het vak Skills worden door dit portfolio gecombineerd. Het zal een goede aanvulling zijn binnen ons Leerwerkplein.

4.5.3) De docent toont aan dat hij de synchrone- en asynchrone samenwerking en communicatie tussen leerlingen en docent op een gepaste manier faciliteert door gebruik te maken van ICT.

Om te communiceren met mijn leerlingen maak ik gebruik van verschillende ICT-toepassingen. Ik communiceer via Whatsapp met mijn leerlingen over schoolse zaken.

Zie 1.2.2

In 2.2.3 heb ik aangetoond dat ik via word en de mail digitale feedback kan geven aan de leerlingen.

4.6) BEOORDELEN VAN LEERPRESTATIES EN EVALUEREN VAN ONDERWIJS

4.6.1) De docent toont aan dat hij het leerproces van leerlingen zichtbaar kan maken en kan volgen door middel van diverse vormen van digitale toetsing en evaluatie.

Zoals al eerder aangegeven gebruik ik Kahoot, Quizlet en Lessonup om leerlingen te toetsen op kennis. Sinds mijn onderzoek ben ik er ook achter gekomen dat Google Forms een gemakkelijke manier is om een enquête of een toets af te nemen. Het voordeel van Google Forms is dat alle gegevens zijn geordend en dat er duidelijke grafieken worden gemaakt. Op deze manier is het gemakkelijker om inzicht te krijgen in wat de leerling wel weet en waar nog gaten vallen.

Summatief toetsen kan heel goed met zowel Lesson Up als Google Forms.

Formatief toetsen doe ik bijna iedere les door de open en meerkeuzevragen in mijn Lesson Up te zetten. Ook aan het begin van een nieuw hoofdstuk toets ik nog wel eens summatief. Vaak is dit om voorkennis op te halen of terug te komen op de vorige les. Zie voor bewijs de lessonup in 4.1.1

Op het Nordwin College heb ik een korte periode M&M gegeven. Bij het digitale boek zitten ook digitale oefentoetsen die de leerlingen zelfstandig doen. Het is mogelijk om dit als docent te volgen, maar ik gaf les aan een klas die was overgestapt op papier omdat de leerlingen tijdens zelfstandig werken de verleiding niet konden weerstaan om spelletjes te gaan spelen. Ook merkten we dat het invullen van de opdrachten niet correct gebeurde en dat het controleren van de docent veel tijd in beslag nam.

Ook heb ik een periode op het Nordwin College Maatschappijleer gegeven uit het boek Thema’s van Essener. Deze methode heeft een oefenapp met toetsvragen die de leerling kan gebruiken.

Ik heb tijdens mijn stage een analyse gemaakt van een papieren toets en de resultaten daarvan in een bestaand excell programma gedaan en geanalyseerd. Deze analyse is een onderdeel van mijn verslag voor WPL 4

https://drive.google.com/file/d/0B_c5wFT1TfTeVXk3R2hHTG9aN2s/view?usp=sharing

4.6.2) De docent toont aan dat hij een digitale toets kan maken die transparant is op validiteit en betrouwbaarheid.

Zoals ik al eerder aangaf, ben ik nog niet veelvuldig bezig geweest in de praktijk met digitaal toetsen. Wel heb ik via Lesson Up een aanzet gedaan om de mogelijkheid van digitaal toetsen uit te proberen. zie 2.2.8

4.6.3) De docent toont aan dat hij een digitale toets kan organiseren.

Zie 2.2.8 en 4.6.1 waarin ik heb aangetoond dat ik weet hoe ik een digitale toets kan maken en wanneer ik een toets heb gegeven, op welke manier ik deze kan analyseren.