Hondenfluitje

Beste Hondenfluitje

Wat is een hondenfluitje en waarvoor gebruik je het?

Hondenfluitjes zijn geweldige hulpmiddelen om met je hond te communiceren. Een hondenfluitje werkt niet alleen effectiever over lange afstanden dan je stem dat zal doen, hun consistente tonen zijn ook nuttig voor trainingsdoeleinden.

Hondenfluitjes zijn geen magische hulpmiddelen. Je hond zal niet automatisch weten wat hij of zij moet doen, als je op de hondenfluit blaast. Je zult je hond moeten leren wat je verwacht dat ze doet, als je het op een bepaalde manier laat klinken.

Je kunt hoorbare of ultrasone fluitjes gebruiken. Het maakt niet echt uit. Ultrasone (“stille”) hondenfluitjes werken gewoon op een hogere frequentie dan gewone doen. Wij kunnen ze niet horen, maar je hondje hoort ze prima.

Hoe hondenfluitjes werken: het is niet zoals je het in de film ziet.
Wanneer baasjes honden trainen om op een fluitje te reageren, leren de viervoeters dat het horen van de hondenfluit een cue is om iets te doen. De hondenfluit is gekoppeld aan een gedrag waarvan ze al weten hoe ze het moeten doen.

Waarom zou je een hondenfluit kopen?

Een hondenfluitje gebruiken kan een aantal merkbare voordelen opleveren.
We bespreken hieronder een paar van de belangrijkste voordelen van training met een fluitje.

1. Hondenfluitjes zijn luid en hoog van toon
Zowel hoorbare als ultrasone hondenfluitjes zijn luid, zodat de hondenfluit gemakkelijker voor je hond te horen is, als je hond ver weg is.

2. Fluitgeluiden zijn nieuw
Het geluid dat een hondenfluit maakt is er meestal niet een dat honden in hun dagelijks leven horen. Daardoor is het een nieuw, of buiten-het-gewone, geluid wat je hond betreft.
Daardoor tonen veel honden onmiddellijk belangstelling voor het geluid van een hondenfluit; ze willen weten wat in hemelsnaam dat plotselinge, ongewone geluid maakte!

3. Fluitjes maken een consistent geluid
In tegenstelling tot je stem, die op grond van allerlei factoren anders kan klinken, heeft een hondenfluit de neiging om relatief consistente geluiden te maken. Omdat het geluid van de hondenfluit consistent is, kan je hond de frequentie van zijn specifieke fluitje gemakkelijk herkennen.
Dit voordeel van consistentie is de reden waarom veel trainers de voorkeur geven aan trainingsklikkers boven versterkende woorden als “ja” – de klikker heeft altijd dezelfde klank en intonatie, ongeacht wie de training uitvoert!

4. Fluitjes leiden niet tot desensibilisatie
Het is onwaarschijnlijk dat je hond ongevoelig wordt voor het geluid van een hondenfluit, in tegenstelling tot verbale commando’s, zoals ”zit” ”kom voor”
Als je hond zijn woord hoort, maar beseft dat er niet tegen hem of haar gesproken wordt en dat er ook niet van je hond verwacht wordt dat hij of zij iets doet. Dan kan de reactie van je hond op het woord langzaam zwakker worden.
Dit geldt niet voor het geluid van een hondenfluit, want die zal je hond niet de hele tijd horen.

5. Hondenfluitjes werken goed met meerdere trainers
Hondenfluitjes helpen je hond gemakkelijker aanwijzingen van meerdere begeleiders aan te nemen, omdat ze de fluitsignalen niet hoeft te veralgemenen.
Dit betekent dat honden geen problemen zouden moeten hebben om dezelfde commando van iemand anders te begrijpen, want de hondenfluit klinkt identiek als het door verschillende mensen gebruikt wordt.

Voordelen van hondenfluitjes voor hondentrainingen

Al deze dingen betekenen dat wanneer honden met een hondenfluit getraind worden, honden vaak een meer consequente reactie zullen hebben (honden reageren elke keer hetzelfde als ze het horen) met een lagere latentie (hoe lang het duurt voor de hond een getraind gedrag begint te doen) dan honden die verbale aanwijzingen krijgen.

Deze dingen houden zeker verband met elkaar, omdat het fluitje elke keer hetzelfde klinkt en je hond het alleen hoort als je hond een cue krijgt, dan is de kans veel groter dat je hond gehoorzaamt.

Dit betekent dat je hond eerder geneigd is de cue één keer te horen, en als antwoord het gedrag uit te voeren dat je hond geleerd is te doen.

Een laatste reden waarom hondenfluitjes nuttig kunnen zijn, is dat je hond ze ook kan horen als je geen verbale cue kan gebruiken.

Ik realiseerde me de noodzaak van een hondenfluit in mijn ”trainingsgereedschapskist” op een bepaald moment toen ik ziek was en mijn stem kwijt was. Ik probeerde mijn hond tijdens een wandeling te roepen, maar mijn hond kon me niet horen.

We begonnen diezelfde week te werken aan het koppelen van een stil fluitje aan zijn terugroep-cue, en omdat mijn maatje tijdens onze fluitjestraining de lekkerste traktaties uit de voorraadkast kreeg, was zijn terugroep op de hondenfluit nog sterker!

Hondenfluit kopen? Houd hier rekening mee

Hoe een hondenfluitje te kiezen

Net als wanneer acteurs hun cue lines horen en precies op tijd het toneel op lopen, reageren honden op de cues die ze geleerd hebben.

Met andere woorden, signalen (zoals het blazen van een fluitje) laten honden weten wanneer ze gedrag moeten doen dat hen geleerd is.
Maar het horen van een fluitje betekent niet van nature iets voor honden en ze worden er ook niet gek van (hoewel films en tekenfilms het publiek kunnen aanmoedigen te denken dat dat wel het geval is).

Als je hond je verbale aanwijzingen al niet goed begrijpt of er niet goed op reageert, dan zal het gebruik van een hondenfluit het succespercentage van je hond niet plotseling verhogen. Maar als het terugroepen van je hond niet zo sterk is als je zou willen, dan kan de consistentie van het geluid van het fluitje helpen. Meer aan terugroep training doen met behulp van een hondenfluit en positieve bekrachtiging is een geweldige manier om je hond te helpen zijn algemene terugroep reactie te verbeteren.

Als je voornaamste doel met een hondenfluit is om het terugroepen van je hond te verbeteren, dan ga je er veel plezier aan hebben!

Dingen om over na te denken
Hondenfluitjes die verkocht worden voor een hondentraining variëren sterk. Hondenfluitjes verschillen in grootte, waar ze van gemaakt zijn, of ze “stil” zijn of niet, en of ze een “erwt” hebben.

Al deze onderscheidingen kunnen bepalen of een bepaald honden fluitje een goede aanvulling zal zijn op het trainingsregime van je hond.

Hoe hondenfluitjes werken
Hier gaan we in op de verschillen in beschikbare hondenfluitjes, zodat je kunt uitzoeken welk honden fluitje het beste is voor jou en je hond.

Wil je een stil of hoorbaar hondenfluitje?
Eerst zal je moeten beslissen of je een ultrasoon hondenfluit wilt, of een hoorbare. Beide soorten werken, maar het is wel iets om over na te denken!

Beide soorten hondenfluitjes zijn luid, voor zover het je hond betreft. Maar aan ultrasone hondenfluitjes wordt speciaal toegeschreven dat ze voor je hond gemakkelijker te horen zijn dan je stem over lange afstanden, zelfs als je schreeuwt. Dus, als je van plan bent de hondenfluit over echt lange afstanden te gebruiken, dan kun je beter voor een ultrasone versie gaan.

Bovendien geven mensen die hun hond met een hondenfluit willen kunnen aanmanen in de nabijheid van andere mensen meestal de voorkeur aan dit type, zodat de mensen niet gestoord worden door je luidkeels gebruik van een hondenfluit in de buurt. Je kunt een ultrasoon fluitje ook ’s nachts gebruiken zonder bang te zijn je buren te storen.

Anderzijds is het grootste voordeel van het gebruik van een hoorbaar hondenfluit dat je het ook zelf kunt horen. Je hoort wat je hond hoort, dus je weet precies hoe je met een fluitje gemaakte cue klinkt.

Probeer gewoon te beslissen of je de hondenfluit wilt kunnen horen, of dat je liever een fluitje hebt dat onder de (menselijke) radar blijft.

Hoe werken hondenfluitjes zonder geluid?

“Stille” hondenfluitjes zijn geen magische communicatoren. In feite zijn ze voor honden helemaal niet stil! “Stille” of ultrasone hondenfluitjes zenden gewoon geluiden uit op frequenties die de meeste mensen niet kunnen horen. Honden kunnen geluiden met een hogere frequentie horen dan mensen. Ze hebben ook een gehoor dat veel gevoeliger is dan het onze, zelfs in de bereiken die mensen kunnen horen.

De meeste volwassen mensen kunnen bijvoorbeeld geluiden horen die variëren van ongeveer 20 Hertz (Hz) tot 20.000 Hz. Honden daarentegen kunnen geluiden horen van ongeveer 67 Hz tot 45.000 Hz (“Hertz” is gewoon een maateenheid zoals voeten of ponden die beschrijft hoe hoog of laag een geluid is – lagere getallen corresponderen met lagere frequenties).
De klank van het typische ultrasone hondenfluitje varieert, maar ligt gewoonlijk rond de 35.000 Hz, terwijl hoorbare hondenfluitjes meestal in het bereik van 3.000 tot 5.000 Hz liggen.

Honden kunnen ook stillere geluiden horen dan mensen in staat zijn te horen. Bijvoorbeeld, nul decibel (0 dB) is voor kinderen nog net hoorbaar, terwijl honden geluiden kunnen horen die zo zacht worden als -15 dB.  Honden en mensen hebben ook bepaalde frequenties waar hun oren bijzonder gevoelig voor zijn.

De grootste frequentiegevoeligheid voor mensen ligt in de buurt van 2.000 Hz, dat is precies rond waar de menselijke spraakfrequenties liggen. Het gehoor van honden is het gevoeligst bij 8.000 Hz, wat betrekking heeft op geluidsfrequenties die een prooi van een wilde hond zou maken.

Maar net als mensen hebben individuele honden verschillende hoor mogelijkheden op basis van hun ras en leeftijd.  Zo zullen oudere honden vaak wat gehoorverlies ondervinden, al kunnen ze sommige geluiden met hogere frequenties nog wel horen.

Bovendien is van sommige hondenrassen, vachtkleuren, vachtpatronen, en oor vormen bekend dat ze correleren met doofheid en gehoorverlies.

Doen hondenfluitjes pijn aan de oren van een hond?

Hondenfluitjes die gebruikt worden om honden te trainen (zowel ultrasone als hoorbare soorten) doen gewoonlijk geen pijn aan de oren van een hond. Nogmaals, er is niets magisch aan hondenfluitjes. Het zijn gewoon hulpmiddelen die gebruikt worden om met je hond te communiceren.  Maar dat wil niet zeggen dat je ze ook onvoorzichtig moet gebruiken.

Hond houdt niet van het fluitje
Als je hard op een fluitje blaast als je dicht bij je hond bent, kan het oncomfortabel luid zijn voor haar oren, net zoals het voor ons kan zijn als we in de buurt zitten van een scheidsrechter die op een fluitje blaast bij een sportwedstrijd.

Dus, hoewel hondenfluitjes geweldige trainingshulpmiddelen voor honden zijn, moet je wel je gezond verstand gebruiken en vermijden er hard op te blazen in de onmiddellijke nabijheid van je hondje.

Van welk materiaal moet een hondenfluitje gemaakt zijn?

Het materiaal waarvan een hondenfluitje gemaakt is en de duurzaamheid ervan zijn ook belangrijke factoren om te overwegen.

Goed gemaakte fluitjes kunnen je een hoop extra werk besparen! Als je fluitje breekt, is het mogelijk dat het volgende fluitje dat je krijgt niet dezelfde frequentie heeft, wat betekent dat je je hond misschien opnieuw moet trainen met het nieuwe fluitje.

De meeste hondenfluitjes zijn van metaal of van plastic. Als je je realiseert dat een plastic hondenfluit misschien niet stevig genoeg is om je levensstijl of je hond te weerstaan (sommige honden zijn dol op hun fluitje, en kunnen erop kauwen als ze de kans krijgen!), dan is een metalen fluitje misschien beter voor je.

Stille hondenfluitjes hebben inwendige onderdelen die van metaal zijn, en ze zijn vaak regelbaar zodat je de frequentie kunt vinden waar je hond het beste op reageert.

Als je echter je hond en je hondenfluit meeneemt naar vochtige of modderige plaatsen, dan is het mogelijk dat het fluitje nat wordt. Nat geworden metalen fluitjes kunnen roesten, maar plastic hondenfluitjes niet. Verder zijn dit soort hondenfluitjes meestal gemakkelijker schoon te maken.

Hoe weet je de hertz van de toon van een hondenfluit ?

Als je wilt weten welke frequentie je honden fluitje maakt, zijn er gratis apps voor je telefoon verkrijgbaar die je de frequentie van voorbeeldgeluiden vertellen.

Hoe gemakkelijk is het fluitje te dragen en op te bergen?
Omdat je je hondenfluitje buiten zult gebruiken, is het zinvol er een te kiezen die gemakkelijk mee te nemen is. Dit is meestal geen groot probleem, want de meeste hondenfluitjes zijn klein, en passen gemakkelijk in een broekzak of traktatiezakje.
Sommige hebben echter grote hoornachtige uitsteeksels of vreemde ontwerpen, waardoor ze moeilijker in een zakje te proppen zijn.

Maar je hebt misschien geen zin om je fluitje herhaaldelijk uit een zak te moeten vissen. Gelukkig kunnen sommige ook aan een karabijnhaak of een sleutelkoord bevestigd worden. Dit maakt het nog gemakkelijker om je fluitje bij te houden en overal mee naartoe te nemen.
Onthoud wel: als je je fluitje niet bij je hebt, kun je het ook niet gebruiken! Probeer er dus een uit te kiezen met het soort functies waardoor je hem het gemakkelijkst bij de hand kunt houden.

Maar, wat wil je dat je hond doet als je fluit?
Een hondenfluit kan gebruikt worden om elk gedrag op te roepen dat je maar wilt en je kunt verschillende fluitpatronen of tonen koppelen aan zoveel verschillende gedragingen als je maar wilt. Je zult alleen bereid moeten zijn de nodige trainingstijd met je hondje door te brengen om je hond te leren wat elk fluitpatroon betekent.

Kijken hoe een met fluitjes getrainde herdershond samen met zijn begeleider een kudde schapen bewerkt is een ongelooflijk staaltje van communicatie en samenwerking.
Werkende border collies kennen meestal minstens zeven basale schapendrijfsignalen, die allemaal met verschillende tonen en patronen van fluitjes worden meegedeeld. Dit is nodig omdat die honden vaak vee ver van hun geleider over grote velden verplaatsen.
De meeste huishonden hoeven echter niet zo veel gefloten gedragingen te kennen omdat ze meestal relatief dicht bij hun baasjes zijn.

Over het algemeen leren baasjes hun honden verschillend klinkende signalen voor een of meer van de volgende gedragingen:

Kom/terugkomen – De hond beweegt zich naar de geleider toe en stopt vlakbij. Doorgaans wordt de hond geleerd dicht genoeg te stoppen zodat het baasje zijn hond kan aanraken.
Zit of Af – De hond stopt waar ze ook is en beweegt zijn lichaam in een bepaalde houding. Vaak wordt de hond ook geleerd daar te blijven tot je hond een cue krijgt om los te laten. Het aanleren van dit gedrag als een fluitsignaal is geweldig om je hond op afstand te onderbreken of te pauzeren. Dit kan heel nuttig zijn als je hond, bijvoorbeeld, een bal achterna zit in de richting van een drukke weg.

Aandacht – De hond draait zich naar zijn baasje toe, zodat de hond meer informatie kan krijgen. Dit wordt meestal gevolgd door een lichaamstaal aanwijzing die de begeleider geeft, zodat de hond in de juiste richting verder kan gaan.

Fluit-Training van je hond om terug te roepen (naar je toe te komen): Een stap-voor-stap gids
Dus, nu je je fluitje, je hond (die al een betrouwbare “kom” terugroep-opdracht onder haar harige riem heeft), en je traktaties hebt, laten we beginnen met het toevoegen van een door een fluitje opgewekte terugroep aan het trainingsvocabulaire van je hond!
Zorg er wel voor dat je eenvoudig begint.

Oefen thuis in je tuin, gebruik een lange trainingsriem als je hond die voor de veiligheid nodig kan hebben, en houd je sessies kort en succesvol. Lees dus gauw verder!

Hoe gebruik je een hondenfluitje?

Stap #1: Als je hond op enige afstand van je is (je kunt een helper gebruiken om je hond vast te houden als je dat wilt), blaas je eerst op je hondenfluit en zeg dan de bekende verbale terugroep-cue van je hond (tweeet, “Kom!”). Let erop dat je steeds dezelfde geluidslengte of hetzelfde patroon gebruikt.

Stap #2: Als je hond naast je komt, klik je op je clicker en geef je jouw hond een geweldige traktatie. Herhaal deze stappen ongeveer een paar keer en eindig je trainingssessie op een goede noot (een favoriet spel spelen of een maaltijd voeren zijn prima manieren om een trainingssessie af te sluiten)

Stap #3: Ga zo door met oefenen, waarbij je geleidelijk en veilig afstand toevoegt, tot je hond het geweldig doet om telkens terug te keren als je haar roept. Zorg ervoor dat je alle afstand gebruikt die je tot je beschikking hebt.

Stap #4: Als je hond het goed doet met deze stappen, begin dan te proberen je verbale cue geleidelijk af te bouwen. Blaas op het fluitje en wacht dan twee seconden voor je je verbale terugroep-cue zegt. Als je hond een bepaalde kant op komt na alleen maar het fluitje gehoord te hebben, dan betekent dat je hond het nieuwe fluitsignaal begint te begrijpen! Wees klaar om je verbale cue als back-up te gebruiken als hond ooit in de war raakt over wat het fluitje betekent.

Vergeet niet je hond op succes in te stellen! Verplaats je op dit punt niet uit het zicht van je hond, oefen niet ergens waar het onbekend is of in de buurt van afleidingen, en gebruik je fluitsignaal niet als je er niet zeker van bent dat je hond waarschijnlijk succes zal hebben.

PRO TRAINER TIP
Oefen je terugroepactie niet pas nadat je jouw hond gezegd hebt ergens te “blijven”.
Je wilt dat je hond op elk moment klaar staat om je kant op te gaan, ongeacht wat hij aan het doen is. Zorg er dus voor dat je haar af en toe “verrast” met het terugroepcommando.
Vergeet niet je hond te markeren en te belonen met een heerlijke traktatie telkens als ze het een tijdje goed doet! Vooral als je fluit-geciteerde terugroepactie je “nood” terugroepactie wordt, wil je dat je hond enorm opgewonden is over wat er zal gebeuren als ze het weer bij je haalt.

Als je hond door heeft dat de beste dingen in het leven in je hand liggen als je op haar fluitje blaast, zul je haar onmiddellijk zien opveren en ze zal zich haasten om naar je terug te keren!
Een sterke terugroep-cue is elke moeite waard die je in de training ervan steekt, want een geslaagde terugroep kan het leven van je hond redden.

leer je hond fluitend te trainen
Bijkomende fluit-geciteerde gedragingen
Wat als je je hond een ander fluit geluid gedrag wilt leren? Geen probleem! Gebruik gewoon dezelfde basisaanpak als je deed om haar te leren naar je terug te komen als reactie op een fluitsignaal.

Zorg er eerst voor dat je hond het tweede gedrag al kent en er goed in is het te doen met alleen je verbale cue. Bijvoorbeeld, als je haar “zit” cue wilt koppelen aan het honden fluitje, zorg dan dat je hond die vaardigheid al onder de knie heeft.

Bepaal dan het nieuwe fluitpatroon dat je wilt gebruiken, zodat je hond niet in verwarring raakt over wat ze moet doen.
Op dit punt wil je een nieuwe fluit geluid gebruiken, gevolgd door de verbale cue van het tweede gedrag (tweet-tweet-tweet, “Zit!”).

Markeer (klik met je clicker) en beloon je hond voor successen, en blijf korte oefensessies doen op plaatsen met weinig afleiding, tot jouw verbale cue wat kunt laten vervagen.
Bedenk dat als je een hondenfluit gebruikt om afstand toe te voegen aan de verbale cue van je hond, je meer succes zult hebben als je geleidelijk afstand toevoegt terwijl je doorgaat met trainen.
Als je hond ooit moeite heeft of verward lijkt, stel dan je oefensessies in om iets gemakkelijker te zijn (met minder afstand, afleiding, of duur) en kijk of er een kleinere toename van moeilijkheidsgraad is die haar kan helpen om te blijven slagen.

Hoe effectief zijn hondenfluitjes?

Hondenfluitjes zijn slechts zo effectief als de training die je hond krijgt. Als je hond niet goed weet hoe hij of zij een gedrag moet uitvoeren, dan zal het gebruik van een hondenfluit je hond niet automatisch leert om succesvoller te zijn.

Maar het gebruik van fluit-training om honden te helpen hun signalen over lange afstanden te horen is heel effectief, als honden eenmaal weten wat ze moeten doen als je hond het fluitje hoort.

Kun je een hondenfluitje gebruiken om hinderlijk blaffen te stoppen?

Honden blaffen om vele redenen, en er zijn de laatste jaren nogal wat producten verschenen die ultrasone geluiden gebruiken om honden die overal tegen blaffen af te leiden.

Geen ervan werkt gegarandeerd voor een specifieke hond, en ze trainen de blaffende hond niet werkelijk om iets anders te doen, ze leiden de hond vaak alleen maar af waardoor hij korte tijd onderbroken of opgeschrikt wordt.

Als de hond het ultrasone geluid dat door een machine of een hondenfluitje gemaakt wordt negeert of eraan gewend raakt, zal hij niet ophouden met blaffen als hij het hoort. Het koppelen van de stilte van de hond die na een ultrasoon geluid kan optreden aan beloningen kan haar helpen te leren dat haar stilte de moeite waard is!

Prijs van een hondenfluitje

De prijs van honden fluit begint vanaf 2 euro en kan oplopen tot ongeveer 25 euro. Buiten deze range betaal je vaak te veel en zal je dat niet merken aan de kwaliteit, als je boven de 25 euro zit. Daaronder natuurlijk wel 😉

Heb je ooit gewild dat je hond reageert op een fluitje? Welke nuttige dingen doet je hond als je jouw hondenfluit gebruikt? Deel je ervaringen (en eventuele vragen) in de reacties hieronder!

Zoek je andere hulpmiddelen voor je hond? Bekijk dan ook onze artikelen over de: honden GPS tracker en tekentang.

Kijk ook zeker naar onze andere hondenblog artikelen: