honden fokken

Honden fokken

Honden fokken

Hondenfokker worden is niet iets wat je op een blauwe maandag beslist. Er komt namelijk veel kijken bij het fokken van honden. Als je honden gaat fokken, dan zijn er een aantal dingen waar je goed over na moet denken.

Allereerst is liefde voor honden een goed begin, maar het moet niet de enige reden zijn waarom je denkt dat je een goede hondenfokker gaat zijn. Ik heb liefde genoeg voor mijn hond, maar ik zal nooit beginnen aan fokken. Ik heb er simpelweg geen tijd voor om mijn hond bij te staan als ze zwanger is. Dit kan ten koste gaan van haar gezondheid en ik zou mezelf nooit vergeven als het om die reden mis gaat

Liefde alleen is niet genoeg !

In dit artikel ga je alle informatie vinden waar je rekening mee moet houden als je honden gaat Ook geef ik je advies in wat voor soorten puppyvoer er zijn en wat het nut is van het opstellen van contracten.

Veel leesplezier en vragen zie ik graag tegemoet in de comments onderaan de pagina !

Verschil tussen een hondenfokker en dierenliefhebber

Een hondenfokker zijn betekent dat je het niet erg vindt om hondenhaar in je soep te vinden, dat je het niet erg vindt om speciaal dieet te hanteren, dat je het niet erg vindt dat de dierenarts je beste maat gaat worden.. Een goede fokker stelt zijn hond boven zichzelf en is bereid om zijn sociale leven ervoor op te offeren.

Meten is weten, gissen is missen en gokken is dokken

Als je een hondenliefhebber(=fokker) bent, lees je alles wat er te lezen valt over je specifieke hondenras, en je bestudeert het allemaal om uit te vinden wat je zou moeten doen. Een hondenliefhebber grapt misschien dat zijn leven om zijn hond draait, en waarschijnlijk heeft hij gelijk.

Geld is niet je primaire drijfveer

Geld mag nooit een motivatie zijn voor het fokken van honden. Als geld wel je belangrijkste motivatie is, dan kan je beter gaan beleggen.

Fokkers die fokken voor het geld, zullen nooit goede fokkers worden. In feite verdienen de meeste fokkers, die het correct doen, helemaal niet veel geld. Paspoort, inenting, dierenartsbezoekjes zullen je grootsten kostenposten zijn. Je ziet niet voor niks broodfokker ontstaan die dit juist niet doen. Met als resultaat dat er doodzieke puppy’s worden verkocht.

Je kan onderstaande vragen gebruiken om er achter te komen of je überhaupt aan het fokken van honden moet denken.

Waarom doe ik dit ?

Probeer ik geld te verdienen ?

Ben ik er klaar voor om honden een belangrijk deel van mijn leven te laten zijn ?

Laat ik ze bij mij in bed slapen ?

Heb ik een goed fokplan ?

Heb ik hulp en steun – hetzij van mensen in mijn omgeving, hetzij van een bron zoals een fokgroep ?

Weet ik hoe ik antwoorden op mijn vragen kan vinden ?

Is er iemand anders die mijn fokprogramma kan overnemen als mij iets zou overkomen ?

Ben ik klaar om met zwangere honden om te gaan ?

Ben ik klaar om puppy’s groot te brengen ?

Kan ik verantwoordelijk zijn voor het vinden van huizen voor elk van de puppy’s die ik voortbreng ?

Kan ik  verantwoordelijk zijn dat de puppy’s die ik voortbreng zelf geen puppy’s krijgen ?

Kan ik omgaan met zieke puppy’s, of puppy’s die het niet halen ?

Ben ik emotioneel sterk genoeg om de puppy’s weg te geven, of om te gaan met puppy’s die het niet overleefd hebben ?

Zal ik weten hoe ik mijn vrouwtjeshond moet lezen en weten wanneer ze genoeg heeft gehad ?

Zal ik kunnen stoppen als het gewoon niet werkt voor mij ?

Ben ik klaar voor de vreugde die gepaard gaat met het fokken van honden, maar ook voor de moeilijke tijden ?

 

Het juiste hondenras vinden

Er zijn verschillende dingen die je moet doen als je op zoek gaat naar het  hondenras wat bij jou past. Je kan geen goede fokker worden als het ras je niet aanspreekt.

Het eerste waar je over na moet denken is of je wel of geen raszuivere honden wilt fokken. Dit is iets om goed over na te denken. Sommige honden, zoals golden retrievers en labradors, kunnen worden gefokt met honden die niet raszuiver zijn. Misschien wil je dit doen omdat je houdt van kruisingen of je  denkt dat hier veel vraag naar zal zijn.

Het fokken van honden die niet raszuiver zijn kan een obstakel vormen, omdat je niet de juiste informatie hebt over de honden. Hierdoor neemt de kans toe dat er puppy’s worden geboren waar van alles mee aan de hand kan zijn.

Daarom kan het beter zijn om raszuivere honden te fokken, omdat je in staat zult zijn om naar hun afstamming te kijken, en er zeker van te zijn dat je een koppel fokt dat goede puppy’s zal voortbrengen.

Denk ook na over hoe groot of hoe klein je het fokken wilt houden Vergeet niet dat de beste fokkers hun honden bij hun in huis houden – fokhonden horen niet buiten te worden gehouden en ook niet in kennels. Als je een klein huis hebt, dan is het fokken van kleine honden waarschijnlijk beter. Als je een groot huis hebt met veel ruimte, kun je overwegen grotere honden te fokken.

Als je eenmaal een besluit hebt genomen, dan ga je verder met je onderzoek. Je gaat achterhalen wat ze nodig hebben.

Tip: Kijk ook naar andere fokkers die jouw ras fokken.

Sluit je aan bij een vereniging waar je tips kan aanhoren. Echte fokkers, dus niet de geldwolven, delen graag informatie omdat ze goede zorg voor de honden het allerbelangrijkste vinden. Tegenwoordig zijn er ook Webinars die je kan volgen waarin experts handig weetjes met je delen.

 

Het maken van een hondenfokplan

Een fokplan dien je te hebben als je gaat beginnen met fokken en bestaat uit een verschillende onderdelen.  Allereerst moet je een idee hebben van het type hond die je wilt fokken.

Vervolgens wil je kijken naar de foknormen en wat je nodig hebt om aan deze normen te voldoen. Een goede fokker streeft ernaar om de foknormen te handhaven en zal proberen om deze normen ten alle tijden te halen.

Aantal spuitjes die een hond moet krijgen is een voorbeeld van een foknorm.

Verder bestaat een fokplan uit een goede vragenlijst, wachtlijstprogramma en informatie over hoe je van plan bent aanvragen voor jouw puppy’s te screenen.  Er dient ook informatie aanwezig te zijn over hoeveel honden je in huis zult hebben en hoe deze honden worden opgeleid en onderhouden.

Je fokplan moet dan in detail gaan over hoeveel honden je van plan bent te hebben en waar je van plan bent ze te houden. Een achtertuin of garage is dus geen plek om honden te fokken. Helaas zie je dit maar al te vaak, zoals ook in onderstaande filmpje is te zien.

Neem dan informatie in je fokplan op over hoeveel nesten je ongeveer met de honden denkt te krijgen. Houd in gedachten dat je een teef niet elke keer moet dekken als ze loops wordt. 1 nest per jaar is het meest wenselijk. Een goede fokker zal hier op letten en zal geen teefjes fokken in opeenvolgende loopsheidscycli.

Vergeet niet om informatie toe te voegen over je aanpak om de honden te socialiseren. De koper wilt natuurlijk geen puppy’s kopen van schuwe honden!

Concreet moet je onderstaande punten opnemen in je fokplan om ervoor te zorgen dat je met succes(Lees: op een verantwoorde wijze) kan fokken.

Foknormen onderzoeken en aanleren

Om een fokplan op de juiste manier uit te voeren, moet je een idee hebben van de foknormen en hoe je ervoor kan zorgen dat jij ook aan deze normen voldoet.

Op de site van De Raad van Beheer, Houden van Honden, kan je meer informatie vinden over deze foknormen. Je kan lid worden van de vereniging, waardoor je toegang krijgt tot alle informatie en je kan deelnemen aan de ledenvergaderingen om gelijkgestemden te spreken.

Link: https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/

Kort samengevat vind je hier de volgende informatie terug:

Fysieke kenmerken

Vachtlengte

Lichaamsbouw

Botten en gewrichten( geen misvormingen)

Ziektes

Honden hebben geen ziektes( of die ze op termijn kunnen krijgen)

Bekijk ook onze andere artikelen, zoals: