puppybrokken

Puppybrokken: Bekijk nu de 9 beste brokken voor je puppy van 2023!

Wat zijn puppybrokken?

Puppybrokken is voer wat speciaal is samengesteld voor je puppy. Honden worden beschouwd als omnivoren met een carnivore inslag. Ze hebben de scherpe, puntige tanden en het kortere maag-darmkanaal van carnivoren. Wat betekent dat vlees beter geschikt is voor de consumptie dan plantaardige stoffen, maar ze hebben ook tien genen die verantwoordelijk zijn voor de vertering van zetmeel en glucose, en het vermogen om amylase te produceren. Dit is een enzym dat functioneert om koolhydraten af te breken tot eenvoudige suikers – iets dat bij carnivoren ontberen. Honden ontwikkelden het vermogen om naast de mens te leven in agrarische samenlevingen, omdat ze zich redden op restjes afval van de mens.

Puppy’s hebben zich in de loop van duizenden jaren weten aan te passen om te overleven op de vlees- en niet-vleesresten. Er zijn studies die suggereren dat het vermogen van honden om gemakkelijk koolhydraten te verteren een belangrijk verschil kan zijn tussen honden en wolven.

Leuk hé een stukje geschiedenis over hondenbrokken 😊

Waarom moet je puppybrokken kopen?

Goede voeding zorgt voor de bouwstenen en energiebestanddelen die je puppy in staat stelt te groeien, zich optimaal te ontwikkelen en zijn leven lang actief te blijven. Er zijn veel manieren om je puppy te voeden en honderden diëten om uit te kiezen. De meeste baasjes neigen naar droogvoer en puppy natvoer in blik voor het gemak en de kosten.

Puppybrokken kopen houd hier rekening mee?

Ik ben geschrokken van de keuzestress die je tegenwoordig ervaart als je puppy brokken voor je hond wilt kopen. Hier zijn enkele uitgebreide aandachtspunten die je helpen om tot de juiste keuze te komen.

Soorten ingrediënten in puppybrokken

Inzicht in ingrediënten

Het begrijpen van de ingrediënten wat er in de puppy brokken zit is belangrijk. Wat staat er nu precies en wat voor effect kan dit hebben voor mijn puppy. Je zal je verbazen wat voor rotzooi ze tegenwoordig in puppy brokken stoppen. Als je verschillende soorten conserveringsmiddelen tegenkomt in de puppy brokken en als je puppy plotseling tekenen van voedselallergie ontwikkelt, neem dan gelijk contact op met de dierenarts!

Puppy’s hebben meer nodig dan alleen vlees – ze hebben een gezonde, evenwichtige voedingsbalans nodig met de juiste hoeveelheid. De meeste mensen kopen kant-en-klare puppy brokken, maar het is ook mogelijk om je eigen voer te maken als je dat liever hebt.

Essentiële Elementen

Goede puppy brokken bevatten alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft en moet de volgende bouwstoffen bevatten:

Eiwitten – de “bouwstenen” van cellen

Eiwitten helpen bij de opbouw van spieren en het herstel van het lichaam. Mager vlees, eieren en kaas zijn goede bronnen van eiwitten. 

Vetzuren

Die helpen de celwanden te behouden en bevorderen de groei en de wondgenezing van je puppy. Ze zijn de bron van vitamine A, D, E, en  K, en zitten in vlees, vette vis, en in  oliën zoals lijnzaadolie en zonnebloemolie. Als dit niet in de puppy brokken is verwerkt. Niet kopen! Want dan koop je namelijk rotzooi!

Vezels 

Vezels helpen om het voedsel te verdikken en vertragen de spijsvertering van je puppy, waardoor er meer tijd is om voedingsstoffen te absorberen en ze geen last krijgen van verstoppingen.

Vitaminen en mineralen

Deze helpen om de lichaamsstructuren van de hond in goede conditie te behouden, zoals huid, botten en bloedcellen, en ondersteunen de chemische reacties die voedsel omzetten in energie of vitale lichaamsfuncties zoals bloedstolling. Ook erg belangrijk dat dit in de puppy brokken zit verwerkt.

Grootte & Leeftijd van jouw puppy

Er bestaat dus niet 1 perfecte puppy brok voor je puppy. Net zoals bij een mens, heeft een puppy in iedere fase van zijn leven behoefte aan ander soorten brokken. Een puppy heeft bijvoorbeeld melk nodig als hoofdvoedsel, terwijl een volwassen hond rundvlees of kip nodig heeft. Dus afhankelijk van de leeftijdsfactor, varieert het voedingsschema in werkelijkheid voor honden, zoals voor elke andere diersoort.

Puppy’s

Puppy’s hebben grotere hoeveelheden eiwitten, vetten en koolhydraten nodig dan volwassen honden.  Bovendien hebben puppy’s frequentere voedingsschema’s op een dag nodig, in tegenstelling tot een volwassen hond. De behoefte aan beweging in de voeding is groter bij puppies, omdat zij vaak actiever zijn dan volwassen honden.

Oudere honden, vaak vanaf een leeftijd van 7 jaar oud, hebben behoefte aan honden brokken met minder eiwitten en de eiwitten moeten licht verteerbaar zijn en gemakkelijk in het lichaam kunnen worden opgenomen.  Het voedingsschema moet ook voldoende water bevatten. Het voeren van te veel eiwitten aan oudere honden kan uiteindelijk leiden tot overbelasting van de nieren en resulteren in blijvende nier schade.

Dit is vooral het geval wanneer het immuunsysteem van deze honden door allerlei factoren is aangetast.  Ook oudere honden hebben minder brokken nodig, alleen al omdat de bewegingen van volwassen honden beperkt zijn en ze dus maar weinig energie hoeven te verbruiken.  Om deze reden zie je vaak overgewicht bij de wat oudere hond.

Een drachtige(zwangere) teef kan haar normale honden brokken dieet blijven volgen tot de laatste twee tot drie weken van de dracht. Vanaf dit punt tot het werpen, zal haar energiebehoeften toenemen met 25-50 procent. Ze kan haar eetlust verliezen als de geboorte nadert, maar die komt snel terug nadat de puppy’s zijn geboren. Geef haar dus energierijk voer dat speciaal is samengesteld voor drachtige teven. Wanneer de puppy’s beginnen te spenen (zes tot acht weken), zal de moeder nog steeds extra calorieën nodig hebben. Pas wanneer ze stopt met het produceren melk, moet haar dieet worden aangepast.

Vitamine- en mineralensupplementen

Bij het eerst deel van dit stuk had ik dit al kort benoemd, maar dit is zo’n belangrijk punt dat ik hier nog wat uitgebreider op in wil gaan. Vitamine- en mineralensupplementen zijn de belangrijkste componenten in puppy brokken. Als er een evenwicht is in de vitamine- en mineralensupplementen, dan zal de puppy gezond leven en wordt de immuniteit niet op ongewenste wijze aangetast. Dit betekent simpelweg dat de puppy beter bestand zal zijn tegen diverse ziekten.

Eigenaars van puppy’s, jullie dus! Moeten weten dat vitamine A, D, E en K de in vet oplosbare vitaminen zijn en andere de in water oplosbare vitaminen. Vitaminen zoals thiamine, pyridoxine en cyanocobalamine zijn belangrijk voor de functies van het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine A leidt tot nachtblindheid, huidletsels en een tekort aan vitamine D leidt tot verzachting en verzwakking van de botten. Zorg er dus voor dat dit genoeg in de honden brokken van je hond zit.

Vaak is het niet nodig om supplementen voor honden aan te schaffen, maar soms kan het zijn dat je puppy toch een aanvulling nodig heeft in de vorm van mineralen of vitamines. Bijvoorbeeld als ze ziek worden, oud worden of erg jong zijn zonder goede voeding. Dan zijn supplementen nodig om hun gezondheidstoestand op peil te houden. Daarnaast kan je aan supplementen denken als het lastig is om een evenwichtige voeding te handhaven voor je puppy.

Een van de valkuilen is dat je hier in doorslaat en je met al je goede intenties, je puppy een overdosis aan vitamens binnen krijgt. Van deze goede intenties kan vitamine A vergiftiging veroorzaken als je ze in te grote hoeveelheden voert, net als vitamine D. Leg hier dus de nadruk op bij het gebruik van deze vitaminen.

Wanneer en hoe vaak moet ik mijn puppy voeren?

Als je eenmaal besloten hebt hoeveel puppybrokken je puppy per dag nodig heeft. Verdeel die hoeveelheid eenvoudig in 3 tot 4 gelijke porties. Voer dan die kleinere maaltijden aan je puppy met regelmatige tussenpozen gedurende de dag. Zorg er ook voor dat je de puppybrokken in een honden voercontainer zet. Hierdoor blijven ze langer houdbaar!

Hoeveel puppybrokken moet ik mijn puppy geven?

Beslissen hoeveel puppybrokken je puppy te eten geeft is een proces. Dit is niet een eenmalige keuze. Omdat een puppy van een groter ras elke dag meer puppybrokken nodig heeft dan een puppy van een kleinere ras.

Begin met de aanbevolen voedingshoeveelheid die op de verpakking van het voer staat. Pas die hoeveelheid dan aan… naar boven of beneden… om je puppy op zijn ideale gewicht te houden.

Wanneer moet ik mijn puppy op volwassen brokken overschakelen?

Het is van belang dat je je puppy niet te vroeg op volwassen voer overschakelt. Dat komt omdat volwassen hondenvoer te veel calcium kan bevatten… waardoor het onveilig kan zijn voor je opgroeiende puppy.

De waarheid is:

De beste tijd om over te schakelen hangt af van het ras. De volgende tabel kan je helpen bepalen wanneer het veilig is om te veranderen van puppy- naar hondenvoer.

Het is altijd veiliger om je hond te lang op puppy brokken te houden… dan om te snel op hondenbrokken over te schakelen.

Welke soorten puppy brokken bestaan er?

Er zijn heel wat puppy brokken op markt, zoals je al wel doorkreeg tijdens het lezen van mijn artikel. Om deze reden heb ik ze voor je gecategoriseerd op basis van eigenschappen, dieet en levensafe:

Eigenschappen:

Hypoallergene honden brokken
Graanvrije hondenbrokken
Glutenvrije hondenbrokken
Geperste brokken hond
Biologisch hondenvoer
Gewone hondenbrokken

Dieet:

Zonder speciaal voedingsdoel
Huidaandoeningen en vachtproblemen
Maag- en darmklachten
Voedselallergie
Dieetvoer
Gewricht en botproblemen
Blaasgruis en stenen
Overgewicht

Levensfase:

Puppy brokken
Puppy natvoer
Junior brokken
Adult brokken
Senior brokken
Geschikt voor elke leeftijd

Prijs van puppy brokken

Hoewel het belangrijk is om goede puppybrokken te kopen, hoeft dit niet te betekenen dat je veel geld uit moet geven aan puppy brokken. De prijs van puppy brokken begint vanaf 10 euro en kan oplopen tot ongeveer 200 euro. Buiten deze range betaal je vaak te veel en zal je dat niet merken aan de kwaliteit, tenzij je natuurlijk in bulk gaat bestellen! Dan bestaat de kans dat je boven de 200 euro komt.

Einde van dit artikel over de puppybrokken

Laat ons vooral in de comments weten welke puppybrokken jij hebt aangeschaft!

Kijk ook zeker naar onze andere hondenblog artikelen: