Curiositats (Per saber-ne més)

Hildegarda von Bingen (1098-1179)

Una dona MOLT polifacètica: va ser abadessa benedictina, científica, escriptora, il·luminadora, mística i compositora, és la primera persona al món de qui es conserva música escrita. Hildegarda va ser la desena filla d'una família de la baixa noblesa alemanya, que havia promés dedicar un delme de la seva descendència a l'església, així que, el seu destí ja estava donat quan va néixer. Avui és considerada protofeminista per la seva visió i actitud pràctica del paper de la dona en la societat. Proclamava la igual dignitat entre homes i dones. Sobre la sexualitat també tenia un punt de vista femení i positiu, d'ella tenim la primera descripció de l'orgasme. També va ser una il·luminadora notable, amb una simbologia pròpia i dibuixos molt originals.

Una de les seves cites més conegudes és “La confiança ens mostra el camí”.

Obres:

Home microcosmos d’Hildegarda von Bingen (segle XII)

Home de Vitrubi de Leonardo da Vinci (segle XV)

Autoretrats de Sofonisba Anguissola (1535-1625)

Un dels primers grans noms femenins de la història de l’art, una pionera entre les pintores d'època moderna. Nasqué i fou educada a Cremona per un pare amb inquietuds humanistes i que sabia que tant la música com la pintura eren habilitats que es podien cultivar en una dona noble. De fet, una educació prou exquisida i bons contactes la portaren a ser “menina” o dama d'honor d'Isabel de Valois, reina d'Espanya. A la cort hi va fer alguns retrats notables, tant de la mateixa reina, com de Felip II i altres membres de la cort (algunes d’aquestes obres durant molt temps havien estat atribuïdes a pintors com Sánchez Coello o Pantoja de la Cruz).

Durant el seu aprenentatge va ser alumna del mateix Miquel Àngel. En la seva primera trobada amb el geni renaixentista, ell li va demanar que dibuixes un nen plorant i ella va fer “Nen mossegat per un cranc”, que va inspirar pressumptament Caravaggio (o també la seva coneguda obra “Noi mossegat per una sargantana”). Aleshores el mestre va reconèixer les grans aptituds artístiques d’ella.

De la seva producció, es conserven unes 50 obres, destaquen a més dels retrats cortesans, els seus retrats familiars (amb els pares i les germanes) i els autoretrats (en tenim 16).

Sofonisba es va casar amb gairebé 40 anys amb el noble sicilià Fabrizio Moncada i va quedar vídua aviat. Es va tornar a casar amb Orazio Lomellino, un mariner 15 anys més jove que ella.

Va viure fins als 95 anys i fins al final va ser admirada i respectada, com posa de manifest que un pintor com Anton Van Dyck la visités a Palerm i li fes un magnífic retrat. I va ser aquí on la pintora morirà i serà enterrada a San Giorgio dei Genovesi.

Portes de l'orgue de l'església d'Ulldemolins d'Angèlica Giustiniani (c.1640)

Església de Sant Jaume

Angèlica Giustiniani (o Giustiniano o Andreua) és l’única pintora Catalana coneguda del segle XVII i d’ella només tenim confirmada una obra. El seu pare, pintor Genovés que es deia Jaume Joan Giustiniani, es va establir a Tarragona, on va néixer l’artista el 1614. Segurament, serà la influència paterna el que desenvoluparà en ella l’interès per la creació artística.

Amb només 12 anys (1628) es va quedar òrfena de pare i amb 15 anys (1629) es va casar amb el cirurgià tarragoní Gaspar Andreu i als 20 anys, fruit del matrimoni, ja tenia 3 fills. Angèlica serà capaç de combinar l’ofici artístic amb les dedicacions familiars i domèstiques, i als 24 anys (1638) es va traslladar, amb tota la família i degut a les exigències professionals del marit, a Ulldemolins.

Serà en aquesta població del Priorat, en un congost de la vall del riu Montsant, on tenim documentada la seva única obra: les pintures que va fer de les portes de l’orgue de l’església parroquial. A interior tenim la seva famosa Anunciació, amb les escenes de la l’Arcàngel Gabriel i la Verge Maria, i a l’exterior hi ha les representacions de Sant Pere (el primer Papa) i Sant Jaume (el patró de l'església).

Aquesta església renaixentista és coneguda per ser projectada per Jaume Amigó, fill del lloc i rector de Tivissa, i construïda sota la direcció de Pere Blai a finals del segle XVI. Una altra d’aquelles petites poblacions que ens cal “revisitar” de nou.

Autoretrat d'Elisabetta Sirani (1658)

Museu Puixkin, Moscou.

Quina emprempta deuria deixar aquesta noia perquè el seu funeral (amb només 27 anys) fos presidit per la seva efígie esculpida a mida natural sobre un gran cadafal, acte que va incloure música i intervencions poètiques. Les seves restes reposen a la basílica de Sant Domenico de Bolonya.

El seu pare, també artista, fou deixeble de Guido Reni i ella, per la seva condició de dona no va poder accedir a una acadèmia i va aprendre únicament en el taller patern. Amb 19 anys ja era pintora professional i una de les dones amb més projecció internacional del moment.

Quan el seu pare quedarà invàlid arribarà a mantenir tota la família amb la seva producció. En el seu taller arribarà a tenir, a més de les seves dues germanes, més de 12 deixebles (totes dones).

Com que dibuixar nus amb models masculins li estava “vetat”, predomina la temàtica religiosa en les seves pintures, tot i que també va realitzar alguna obra de temàtica històrica i mitològica.

Sobretot va destacar per la rapidesa amb que pintava. Va fer tantes obres en tant poc temps (més de 200 obres i centenars de dibuixos) que molta gent dubtava que ho fes tot ella, per la qual cosa va fer demostracions públiques de la seva vàlua. Un exemple de tot això fou el 13 de maig de 1664 on va convidar els seus acusadors a veure-la pintant un retrat en una sola sessió. Suposo que teniu clar que va fer “callar” unes quantes, per no dir moltes, boques masculines. L’any seguent morirà i alguns culpen al seu pare per haver-la sobrecarregat de feina.

Santa Teresa de Jesús de Josefa de Óbidos (1672)

Convent de les Carmelites de Cascais, Portugal

Quin caràcter deuria tenir aquesta dona que no es va casar mai, va ser independent i que en el testament va posar específicament que la seva herència no anès a parar mai a un home. Tot ho va deixar a les seves dues nebodes. Admiradora de les ensenyances de Santa Teresa de Jesús i reivindicadora de la independència femenina.

Josefa de Ayala Figueira va nèixer a Sevilla però als 14 anys anirà a Óbidos, poble nadiu del seu pare i que també va ser pintor. Va estar ingressada més de 10 anys al convent de Santa Anna de Coimbra però abandonarà els hàbits.

Als 30 anys ja era una dona totalment emancipada, artista consagrada amb taller propi, vivia en l’opulència (amb 2 criats) i va morir rica als 54 anys. De la seva producció destacaran les seves natures mortes o bogegons (que eren un gran èxit comercial), les seves figures religioses (Santa Teresa de Jesús o Santa Magdalena), els seus retrats de la família reial portuguesa o els seus encàrrecs pels Monestirs d’Alcobaça i els Jerònims.

En resum, què més li podem demanar a una dona artista del segle XVII? I un apunt, Óbidos es coneguda com la “Vila de les Reines” i considerada la població medieval més bonica de Portugal.

Sant Miquel Arcàngel de Luisa Roldán -La Roldana- (1692)

Sant Lorenzo del Escorial

El diable és la representació del seu marit per incompetent i ella el Sant?

Una de les seves obres més emblemàtiques és Sant Miquel Arcàngel que es troba a San Lorenzo del Escorial. Artista que arribarà molt amunt, escultora de cambra de Carles II. Doncs segons es diu ella mateixa s’hauria representat en la figura de Sant Miquel, i en la del diable el seu home, Luis Antonio de los Arcos, una mica impresentable pel moment i per ella. Però bé, caldrà estudiar-ho amb més deteniment, encara que podríem fer llista de dones artistes que han representat als mascles en posicions “conflictives”. Ja anirem fent llista. Igualment d’entrada a tothom li ve al cap l’Artemisia Gentilleschi.

Autoretrat amb barret de palla de Élizabeth Vigée Lebrun (1782)

National Gallery, London

Si hi ha una artista que va tenir els “pinzells” d’assolir fites avançades per una dona a la seva època, aquesta va ser Vigée Lebrun. Als 15 anys ja va iniciar el seu propi taller i als 19 ja formava part de l’Acedèmia de Sant Lluc. Va ser mestra de ple dret de les 10 acadèmies més importants d’Europa. Va deixar el seu home, es va divorciar i després de la Revolució Francesca va estar més de 10 anys voltant per l’estranger amb la seva única filla, Julie.

El seu pare tenia raó quan li va dir «Filla meva, o tu seràs pintora o no hi haurà pintors a la terra». Va fer més de 600 retrats (principalment de la cort i la noblesa, tant francesa com europea). De la seva producció podem destacar els retrats de Mª Antonieta (a qui va pintar més de 30 vegades), els seus autoretrats i els que es fa amb la seva filla.

L’any 1782 visita Flandes i descobreix “Dona amb el barret de palla” de Rubens, obra que li servirà d’inspiració pel seu famós autoretrat i que Adelaïda Labille-Guiard, el 1785, reinterpretarà pel seu “Autoretrat amb 2 alumnes”.

Élisabeth va dir: "Aquesta passió per pintar és innata en mi. Mai ha disminuït; de fet, crec que només ha crescut amb el temps. A més, a aquesta divina passió li dec no solament la meva fortuna sinó també la meva felicitat". Va pintar fins al final de la seva vida, als 86 anys.

Tenim dues curiositats sobre obres seves

  • el 1783 va fer un retrat de la reina Mª Antonieta que va ser un escàndol, per mostrar-la d’una manera massa “senzilla” i amb unes peces de roba només pròpies de la intimitat de palau; haurà de fer posteriorment una versió més oficial amb vestimenta més “decorosa”.


  • i la segona, el 1787 va mostrar al Saló Oficial de París un autoretrat amb la seva filla en una abraçada molt tendra i on es veia un somriure mostrant les dents. Això va ser un escàndol, ja que no podia ser que gent “benestant” es mostrés tant humana i a més, era una greu falta de refinament que les persones educades mostressin les dents, quelcom relacionat al descontrol de les emocions. També va retratar a Mme. Molé-Raymond somrient obertament. De fet, potser fou la influència de la pintura flamenca i holandesa (la gitana de Hals, la cortesana jove de Gerard van Honthorst o fins i tot les dones de Vermeer) les que l’animaren a mostrar la dentadura femenina, malgrat la salut bucodental en aquella època no era gens bona com per ser mostrada alegrement.

Autoretrat de l'artista i la seva mare de Rolinda Sharples (1816)

"Autoretrat de l'artista i la seva mare" (1816)

A part de ser un autoretrat, aquesta obra posa de manifest l'estret lligam entre Rolinda i la seva mare, Ellen Sharples, que també fou pintora (com el pare i el germà, James) i va animar sempre la carrera de la seva filla. De fet, gràcies als diaris personals d'Ellen coneixem l'evolució pictòrica de Rolinda i també la vida i vicissituds familiars, quan emigraren als Estats Units i foren retinguts a Brest per uns corsaris francesos durant set mesos. Va escriure: "La nostra família ha experimentat severament la misèria; és massa dur recordar tot el que vam ser testimonis durant els nostres set mesos de captiveri a França.”

Ellen estava especialitzada en retrats al pastel i miniatures sobre marfil. Entre els personatges que va retratar hi ha George Washington i destaca, com a curiositat, un retrat de Charles Darwin nen (6 anys), amb la seva germana petita Catherine. Un cop vídua, va tornar a la Gran Bretanya amb els seus fills, establint-se a Bristol.

Pel que fa a Rolinda, si bé també començà fent petits retrats al pastel, va atrevir-se amb composicions més grans i de personatges diversos, a la manera de les "conversation-pieces" que havien popularitzat els pintors anglesos del segle XVIII. Les seves obres, entre les que destaca "The Cloack-Room" (1817), semblen reflectir en imatges l'univers literari de Jane Austen, autora amb qui se l’ha relacionat sovint. Una de les raons de la seva popularitat podria ser que només existeixen unes poques pintures georgianes avui dia que representen aquestes trobades socials en curs, amb gent ballant o movent-se.

Va morir de càncer de pit l'any 1838 als 45 anys.

Bellesa revelada de Sara Goodridge (1828)

És un autoretrat dels propis pits de l’artista. Va regalar aquesta miniatura a l’estadista Daniel Webster, que era possiblement, el seu amant, després de la mort de la seva esposa. S’ha interpretat com una provocació per aconseguir que es casés amb ella, encara que Webster va contreure matrimoni amb una altra persona.

En aquella època als Estats Units les miniatures estaven molt de moda. Aquestes “miniatures d’ulls” (com es deien) permetia portar retrats d'éssers estimats, pels seus pretendents, sense revelar la identitat dels retratats.

L’obra va estar en propietat de la família Webster fins a finals del segle XX quan fou adquirida en una subhasta per Glòria i Richard Manney. Avui dia la podem gaudir en el Museu Metropolità de Nova York. Aquesta peça va desafiar els estereotips sobre la dona “pudorosa” del segle xix.

Autoretrat de Sara Goodridge, 1830

Daniel Webster de Sara Goodridge, 1825

El Cid de Rosa Bonheur (1879)

Qui va ser la dona artista amb més reconeixement acadèmic del segle XIX tenia reputació de “marimacho”; la va lluir tota la vida i no va buscar desmentir-la (Deia: “Jo era el més noi de tots”). Duia el cabell curt i fumava habans.

Lesbiana reconeguda, va viure dues relacions amoroses amb pintores, primer amb Nathalie Miques i després de la seva mort amb Elizabeth Klumpke. Això no va provocar cap escàndol malgrat l'època, amb motiu de la seva fama d’excèntrica. S'explica l'anècdota que va haver de sol·licitar a les autoritats policials l'autorització per vestir-se d'home (portar pantalons) per freqüentar les fires de bestiar on prenia anotacions del natural.

Sobretot se la considera una “mestra” del gènere animalista. Sembla que ja als 4 anys pintava animals i va aprendre a llegir i escriure, gràcies a la mare, identificant lletres amb animals, que són els principals protagonistes dels seus quadres. Ho podem comprobar a “Llaurada al Nivernais”, “Fira de cavalls” i “El Cid” (obra que es troba al Museu del Prado de Madrid i que arriba gairebé a unes connotacions de retrat humà).

La seva fama i el seu prestigi li van permetre acumular una petita fortuna i viure, aillada, en un preciosa possessió campestre aprop de París, el Castell de By a Thomery. Lloc on estava envoltada d’animals en llibertat i que els feia servir de models per les seves pintures i escultures.

I per cert, a la famosa sèrie “Gambito de Dama” surten vàries reproduccions de les seves obres a casa de la mare de la protagonista.

Jove oriental de Juana Romani (1897)

Un altre exemple de dona artista amb un final de vida tràgic, que serà tancada durant més de 20 anys en un hospital psiquiàtric de París per l’home amb qui mantenia una relació. I morirà sola i oblidada de la crítica artística, reclosa per la falta d’acceptació d’alguns dels rígids cercles artístics del moment i els seus progressius problemes mentals.

El seu veritable nom era Giovanna Carolina Carlesimo, però seguint la tendència de l’època farà servir un pseudònim. D’origen italià, ja de molt joveneta anirà a París on des dels seus inicis farà de model i desenvoluparà el seu aprenentatge artístic a l’Acadèmia Colarossi (de les poques institucions que admetien dones). A partir del 1888 exposarà i es guanyarà un cert renom, principalment amb els seus retrats. Es tracta d’obres on predominen les dones pertorbadores, atractives i misterioses, i amb clares vinculacions al concepte de “femme fatale”. En les seves representacions “juga” amb la seva pròpia imatge, la model, amant i artista que s’autoretrata; amb mirades intencionades i penetrants, i amb detalls suggerents i enigmàtics.

L'edat madura de Camille Claudel (1898)

Camille coneix, amb 19 anys, el gran artista August Rodin, de 43. Treballarà en el seu taller, col.laborarà amb ell i també li farà de model. Serà la seva musa i amant durant uns anys, però ell estava casat amb Rose Beuret. Es produeix entre ambdós un clima de col·laboració i enfrontament que enriqueix la tasca mútua

Aquesta obra s’ha volgut veure amb un clar sentit autobiogràfic, on l’home es troba en la indecisió de seguir amb la muller (dona madura) o agafar i quedar-se amb la noia (dona jove). L’obra sobretot és una variació sobre el destí i les seves diferents possibilitats. Ella mateixa va escriure al seu germà, Paul, sobre la idea del destí que volia transmetre amb la peça:

“Estimat Paul (...) Segueixo consagrada al meu grup de tres. Posaré un arbre inclinat que simbolitzarà el destí (...)”

Autoretrat de Lluïsa Vidal (1899)

Pintora, pacificista i feminista. Una de les dones més actives i compromeses socialment. L’única de la seva època que exposarà al café dels “Quatre Gats” i també l’única que estudiarà a París (en aquella època les dones no viatjaven soles) a la famosa acadèmia “Julian”. Va viure professionalment de la pintura i de les classes particulars que impartirà al seu taller del carrer Gran de Gràcia, a més de les seves col.laboracions en revistes.

La seva producció artística es basarà principalment en retrats, escenes de gènere, paisatges i festes populars. Cal destacar que el 1898 (amb només 22 anys) feia la seva primera exposició a la Sala Parés, on l’acolliment que hi tingué va ser excepcional, en part pel fet de ser una dona.

Serà una dona molt vinculada al moviment feminista de principis de segle. Col.labora i participa amb la revista “Feminal”, l’Institut de la Dona, la Llar, el Patronat d’Obreres de l’Agulla … I durant la Primera Guerra Mundial dona suport a la causa pacifista.

Després de la seva mort, el 1918 a causa de la famosa “grip espanyola”, hi haurà força trabes per organitzar i distribuir tot el seu patrimoni artístic. En aquella època les dones no podien incloure la seva professió en els testaments. Va ser la primera dona pintora a la qual el MNAC, l’any 2016, li va dedicar una exposició.

Pepita Teixidor (1865-1914)

Serà la primera dona a qui es va dedicar un monument a Barcelona i una de les dones artistes més importants de l’època modernista, amb permís de Lluïsa Vidal.

La seva família, amb molta sensibilitat artística, li va fer costat en la seva formació. Dominava l’aquarel.la com ningú i des del seu taller de Vallvidrera va arribar a ser una reconeguda i premiada pintora de flors, encara que el seu germà (Modest Teixidor) volia que es dediqués principalment al retrat com ell.

Malgrat ser una època on les dones artistes no estaven valorades, va gaudir d’una certa notorietat i va comptar entre la seva clientela –de la noblesa i l'alta burgesia– amb la reina Maria Cristina i la infanta Maria Teresa i el 1900 va ser escollida per representar Catalunya a l’Exposició Universal de París, juntament amb Ramon Casas i Santiago Rusiñol.

Va pertànyer al grup feminista de principis del segle XX al voltant de la revista Feminal, la revista que donava a conèixer les obres artístiques, industrials o científiques de les dones, on hi havia Carme Karr, Dolors Monserdà o Lluïsa Vidal, entre d'altres. Precisament amb aquesta pintora, Visitación Ubach, Antonia Farreras i Maria Luisa Güell va organitzar una protesta per a poder exposar a les sales que, fins aleshores, estaven monopolitzades pels (homes) artistes.

Va morir de manera sobtada el 1914, per un atac de cor, i tres anys després se li va fer un gran reconeixement col.locant un monument en honor seu al Parc de la Ciutadella fet per Manel Fuxà. La seva amiga Dolors Montserdà, que li va dedicar el llibre de contes Nit de Lluna, va ser l’encarregada de buscar donacions per retre homenatge a la gran pintora. Tot i haver estat una aquarel·lista de referència a Espanya, haver exposat i haver rebut premis tant d’aquí com internacionals, va caure en l’oblit de gènere, com tantes altres dones.

Retrat de Pepita Teixidor de Modest Teixidor, 1889

Retrat de Pepita Teixidor de Ramon Casas, 1910

Retrat de Pepita Teixidor de Modest Teixidor, 1911

Autoretrat de Paula Modersohn-Becker (1906)

Paula serà una de les representants del moviment Expressionista i un altre d’aquells exemples on per ser dona i artista calia superar tota una sèrie d’obstacles.

Sabíeu que va ser la primera dona artista en tenir una casa-museu? Fou inaugurada només un parell de dècades després de la seva mort, el 1927. I sabíeu que de la seva producció de 750 quadres i un miler de dibuixos només en va vendre 5? Una gran producció per a una creadora que es va iniciar cap els 17 anys i va morir jove, amb 31 anys.

Es va dedicar a l'estudi de la pintura i es va unir al poble de Worpswede, a prop de Bremen, a un grup d'artistes independents que cercaven el retorn a la natura i als valors de la gent senzilla del camp. Allà es va casar amb el paisatgista Otto Modersohn. L'escassa audàcia dels pintors de Worpswede però, la va portar a buscar també la inspiració fora del grup, viatjant i residint per temporades a París.

Conviurà a la capital francesa amb Clara Westhoff (escultora, aprenent d’August Rodin i dona de Rainer Maria Rilke), una de les seves grans amistats I amb qui aniran a la famosa acadèmia “Colarossi”, que permetia l’accés de les dones a la creació artística.

El seu amor amb Otto no va ser pas un camí de roses, però sí que fou una persona que li va donar suport emocional i econòmic i que sempre va creure que ella podia arribar lluny; en contraposició a d’altres artistes (la majoria) que va conèixer durant la seva carrera artística.

Dues de les seves temàtiques predilectes seran el nu i l’autoretrat (de les primeres artistes en l’art modern en autoretratar-se nua). En una de les seves obres es representa ella mateixa embarassada, tot i que no ho estava, però hi quedarà uns mesos més tard. Desig de maternitat que només va poder gaudir 20 dies perquè, després d’un part difícil, va morir d’una embolia pulmonar.

Hi ha una pel.lícula molt interessant, que us recomano, sobre la seva vida que es titula “Paula” (2016), dirigida per Christian Schwochow.

1903

1906

1906

Nu femení d'Aurelia Navarro (1908)

Amb 26 anys presenta aquesta obra a l’Exposición Nacional de Bellas Artes de Madrid on aconsegueix un 3r premi. Obra inspirada en la Venus de Velázquez serà per un costat un èxit artístic inesperat per una dona, però per l’altre rebrà força crítiques sexistes pel fet de ser un autoretrat. Segons els criteris del premi l’obra l’havia de comprar l’Estat, però no serà pas així. L’èxit artístic d’una dona a principis del segle XX es veurà com quelcom perillós, de manera que els seus pares decidiran que torni a Granada. Les pressions socials i familiars la porten a una profunda crisi creativa i personal i, segons sembla, farà que ingressi al convent de la Congregación de las Adoratrices, d’on no sortirà mai més.

Adam i Eva de Suzanne Valadon (1909)

L’origen familiar de la majoria de dones artistes, fins al segle XIX, principalment havia estat un entorn artístic o bé de bona posició social. No és pas el cas de Marie-Clémentine Valade, coneguda com Suzanne perquè així li posarà Toulouse-Lautrec. Vindrà d’un entorn força humil, mare bugadera i pare desconegut. De joveneta anirà a Montmatre, començarà en el món del circ però una lesió farà que ho deixi i entri dins el món artístic (com a model, amant i després artista). Als 18 anys quedava embarassada també de pare desconegut. El 1894 serà la primera dona admesa a la Societat General de Belles Arts de París.

Artista d’una gran producció (més de 400 quadres i 300 dibuixos) treballarà els paisatges, bodegons, retrats… però sobretot destaca pels seus nus. És de les primeres en treballar el tema del nu masculí des d’una mirada femenina sense estereotips i condicionants. Destacarà per fer un nu masculí i femení de cos sencer, el seu famós “Adam i Eva”, on quedarà palès les convencions i condicions socials del moment (li faran tapar el sexe masculí però no pas el femení).

Dona molt “lliure” en l’àmbit personal i artístic, a més d’un xic extravagant (és coneguda la cabra que tenia a casa encarregada de destruir els dibuixos que la pintora no volia conservar).

Per acabar, cal destacar dues cosetes vinculades amb Catalunya: una, la seva participació en una exposició colectiva que es celebrarà a les Galeries Laietanes de Barcelona durant la part final de la primera guerra mundial. I la segona, estarà casada amb Miquel Utrillo durant 4 anys.

Retrat de Suzanne de Toulouse-Lautrec

Noia al circ de Degàs

Retrat d'una dona jove de Garbriele Münter (1909)

Un altre exemple (i seguim) de dona artista a la qual la figura masculina propera a la seva vida li va fer, i encara avui dia fa, una gran ombra, ja que fou alumna, col.laboradora i companya sentimental de Vassili Kandinski.

Una de les poques pintores del moviment expressionista alemany. Gràcies a la seva iniciativa, aquest estil, tan perseguit pel nazisme i titllat de depravat, va sobreviure a una part de la seva destrucció, ja que durant la Segona Guerra Mundial havia amagat una vuitantena de quadres, i amb motiu del seu 80è aniversari, en va fer donació a la ciutat de Munic.

Va començar estudiant piano i quan tenia vint-i-un anys, morts els seus pares, va tenir l’oportunitat de viatjar amb la seva germana pels Estats Units, on va fer una interessant obra fotogràfica. En tornar a Alemanya, el 1902 ingressà a l'Escola Phalanx d'Art de Munic, on va començar a assistir a classes de natura morta i paisatge, impartides pel famós artista Kandinski, que era el director de l'escola.

Iniciaran una relació sentimental, principalment els anys previs a la Primera Guerra Mundial. Voltaran per Europa (Tunísia, Bèlgica, Itàlia i Àustria), però sobretot compartiran el seu temps entre Munic i Murnau, en una casa comprada per ella el 1909 i que esdevindrà punt de trobada dels artistes avantguardistes del moment (també de dones artistes com Marianne Werefkin). Després de la seva mort es reconvertirà en la seva casa-museu.

A principis de la dècada de 1910, juntament amb Franc Marc i Kandinski formaran el grup “Der Blaue Reiter” (El Genet Blau). Les obres dels tres compartien la intensitat característica del color i l'expressivitat de la línia expressionista. Entre les seves obres (on predominen retrats, paisatges i bodegons) destacades figuren Retrat d'una dona jove (1909) i Núvol vermell (1911). Münter i Kandinski acabaran el seu idil.li cap al 1916.

Ella, després de la guerra, tornarà a Murnau d’on ja no es mourà més. El 1927 va conèixer el filòsof i historiador de l’art Johannes Eichner amb qui conviurà fins la mort d’ell. Amb l'arribada dels nazis al poder se li prohibí exposar les seves obres i es veié forçosament retirada de la vida pública, però va continuar pintant fins a la seva mort.

Una model (Autoretrat nu) de Florine Stettheimer (1915)

Va ser la primera dona en fer un autoretrat nu de cos sencer l’any 1915. La inspiració li va venir d’una visita al Museo del Prado, l’any 1913, on va veure la Maja Desnuda de Goya. Ella provenia d’una família jueva benestant americana. Va fer només una exposició que va ser un fracàs i no va vendre ni una sola obra. Va encarregar a les seves germanes que tota la seva producció artística (pintures, poemes, dissenys de roba…) es destruís després de la seva mort, però elles no li van fer cas, i per sort avui dia podem gaudir de moltes de la seves creacions. Andy Warhol la va considerar la seva “mestra” artística i una gran referent.

Les altres obres:

La Maja Desnuda de Goya, 1800

Odalisca de Jules Lefebvre, 1874

Sèrie "El Cigne" d'Hilma Af Klint (1915)

Gran precursora, i durant molt de temps desconeguda, de l’abstracció. Artista que va crear els seus primers quadres no figuratius anys abans de la famosa tríada masculina: Kandinski, Mondrian i Malèvitx.

Es forma a la Reial Acadèmia de Belles Arts d’Estocolm, on es permetia estudiar a les dones des de 1864 (quelcom excepcional), abans d’iniciar-se dins l’espiritisme, fet gens estrany a l’Europa de finals del XIX. Amb l’objectiu de transmetre idees espirituals i dins la seva motivació de fer una pintura no figurativa, participarà en el grup de “Les Cinc”: dones artistes interessades en la metafísica, l’espiritualitat i el que és paranormal. De tot plegat tenim uns quaderns fets per ella interessantíssims.

A finals de 1890, influïda per la teosofia i posteriorment per l’antroposofia de Rudolf Steiner, rep “encàrrecs” d’éssers superiors. Considera l’abstracció com la manifestació natural de l’esperit viu que connecta a tots els éssers. Les seves creacions són més “amimètiques” (no imiten la realitat) que abstractes en el sentit de “formes pures” allunyades de tota voluntat de representació.

Amb la sèrie “El Cigne”, l’artista arriba a la forma abstracta a partir de 2 cignes, mascle i femella, on les seves ales es transformen en corbes abstractes: la groga representa el masculí, la negra, el femení; la vermella, l’amor sensual; i la rosa, l’espiritual. Els senzills cercles simbolitzen la unió andrògina: l’artista no creu en la delimitació entre gèneres.

El 1925 Hilma abandona totalment la seva tasca creativa i artística per dedicar-se plenament als seus estudis teosòfics. L’any 1932 retira voluntàriament la seva obra (més de 1000 obres) de tota exhibició pública, exigint que no es mostri fins 20 anys després de la seva mort (en un accident), i el seu reconeixement no arribarà fins la dècada de 1980.

Com bé va dir ella “La meva missió, en cas de tenir èxit, té un gran sentit per a la humanitat, perquè puc descriure el camí de l’ànima des de l’inici de la representació de la vida fins al seu final”, i també havia comentat el 1912: “Les formes són com ones. Darrere de la forma hi ha la vida mateixa.”

Bonus track:

Cal destacar per la seva revaloració l’exposició dedicada a ella (“Pintures pel futur”) que es va fer el 2019 al Guggenheim de Nova York.

Actualment al Guggenheim de Bilbao hi ha una gran exposició, “Dones de l’abstracció”, per posar en valor la creativitat de més de 100 dones.

Autoretrat -Tamara en Bugatti verd- de Tamara de Lempicka (1929)

Tamara va ser la primera dona artista a ser una estrella del glamour. Pintora d’origen polonès, bisexual, destacà per la bellesa dels seus retrats i nus femenins amb clares influències cubistes..

Aquesta obra va ser un encàrrec per la portada de la revista Die Damme. El quadre té una clara referència a la tràgica mort de la famosa ballarina Isadora Duncan, que morí estrangulada el 1927, quan el xal se li enredà en una de les rodes posteriors del seu Bugatti.

Madonna, una fan de la pintora, serà de les primeres cantants en posar referències artístiques (principalment de Tamara) en els seus videoclips.

I per cert, la filla de l’artista, Kizette, fara realitat la seva darrera voluntat, pujar en un helicòpter i llançar les seves cendres dins el cràter del volcà Popocatépetl a Mèxic.

Un món d'Ángeles Santos Torroella (1929)

Cal agrair a una monja del Colegio de las Esclavas Concepcionistas del Divino Corazón de Sevilla el fet de recomanar a la mare de l’artista (on estudiava internada quan tenia 13 anys) que la nena es dediqués al món de la pintura i deixés de banda altres activitats. Dos anys més tard, amb la família a Valladolid, s’inscrivia a les classes particulars del pintor italià Cellino Perotti.

Joveneta i encara força desconeguda dins el món artístic presenta al IX Salón de Otoño de Madrid de 1929 tres obres. L’impacte dins el món cultural serà important i Ramón Gómez de la Serna dirà d’ella: “En el Salón de Otoño... ha surgido una revelación: la de una niña de diez y siete años. Ángeles Santos, que aparece como Santa Teresa de la pintura, oyendo palomas y estrellas que le dictan el tacto que han de tener sus pinceles”.

Cal destacar-ne dues fetes amb pocs mesos de diferència i on demostra la seva vàlua. Per un costat el seu autoretrat, en un format més figuratiu i per l’altre el Món, una obra de gran format (3x3 metres), força surrealista i onírica. D’aquesta obra, la seva més icònica i inspirada en uns poemes de Juan Ramón Jiménez, ella mateixa va dir: “Quería plasmar todo lo que había visto en mi vida: casas, un cine, un campo de fútbol, la playa, cosas, recuerdos... Así que le dije a mi padre que quería hacer una pieza grande… Cuando pinté Un mundo quería que si se viajaba al planeta Marte, se enviase el cuadro para que supiesen como éramos.”

Si fem una breu descripció podem veure que a la part dreta apareix el poble de Portbou, on va nèixer i tenir les seves vivències infantils. Al bell mig trobem un planeta cúbic i a la part oposada, un cementiri amb les làpides de Stendhal, Dante i Goethe. Envolten el planeta figures d'àngels i estels, i a la part inferior dreta, figures femenines calves i sense orelles que toquen instruments.

Germana de Rafael Santos Torroella (crític, traductor i poeta) va morir a l’edat de 102 anys.

La mujer de la cabra de Maruja Mallo (1929)

Batejada com la “bruixa jove” per Ramón Gómez de la Serna, aquesta artista surrealista gallega (quarta d’una família de catorze germans) serà una de les grans referents femenines de la “Generación del 27”.

Anna Maria Gómez González (el seu nom real) va estimar des de la seva independència (Pablo Neruda, Rafael Albertí, Miguel Hernández, i altres intel.lectuals i artistes), creient molt en el compromís espiritual i no formal de les seves relacions.

Serà una de les representants de les “Sinsombrero”. Ella mateixa explicava l’anècdota que serà el punt de partida de tot plegat: “Un dia se'ns va ocórrer a Federico, a Dalí, a Margarita Mans i a mi llevar-nos el barret perquè dèiem que semblava que estàvem congestionant les idees i, travessant la Porta del Sol, ens van apedregar cridant-nos de tot”.

Amb Federico Garcia Lorca participarà durant la segona república en les “Misiones Pedagógicas”. El mateix poeta dirà d’ella: "Maruja Mallo, entre Verbena y Espantajo toda la belleza del mundo cabe dentro del ojo, sus cuadros son los que he visto pintados con más imaginación, emoción y sensualidad."

Una de les seves obres més emblemàtiques serà “La mujer de la cabra” on fa una reflexió sobre els espais de la dona (intern: la casa; i extern: el carrer). Reivindica una nova dona, no supeditada a un home i que demana el seu lloc. Si, per un costat, la dona de la finestra podríem interpretar com la “tradicional”, per l’altra banda, la que va amb la cabra seria la dona forta, alliberada, decidida, treballadora…

Potser la millor definició d’aquesta artista tant singular la farà Maria Zambrano: “va cometre un dels errors més destructius i imperdonables: ser lliure”.

Entrenament d'una miliciana de Gerda Taro (1937)

Qui era coneguda com la “pequeña rubia” serà la primera dona fotògrafa morta en un conflicte bèl.lic, en un desgraciat accident i a més molt jove, amb només 26 anys. Fou durant la Guerra Civil Espanyola, quan es produia la retirada del front de Brunete. Va caure de l’estrep del cotxe on anava i aleshores va ser atropellada per un tanc rus del propi exercici republicà que anava marxa enrera.

De família de comerciants jueus d’origen polac, a l’Alemanya dels anys 30 una dona jove d’idees progressistes i republicanes no tenia gaire a fer i llavors vindrà a informar sobre la guerra espanyola, conjuntament amb Endre Friedmann, conegut com Robert Capa, home famós de qui restarà a l’ombra, com ha passat amb moltes altres dones.

Tots dos foren testimonis de la guerra i feren reportatges publicats en revistes com Regards o Vu. Al principi, la marca “Robert Capa” (creada per Gerta i Endre) era utilitzada indistintament per tots dos, però es va anar produint un distanciament entre ells i fou ell qui es va quedar amb el nom.

D’ella podem destacar el seu reportatge en solitari de la primera fase de la batalla de Brunete on va ser testimoni del triomf republicà. Fotos on destaquen la seva proximitat a la primera línia de foc, compartint el risc del combat amb els soldats republicans.

El seu multitudinari enterrament (agost del 37) va esdevenir una manifestació antifeixista. Reposa al cementiri de Père-Lachaise de París. Al voltant de la seva vida cal destacar el llibre de Susana Fortes “Esperant a Robert Capa” i la descoberta fa pocs anys de 3 petites maletes amb negatius seus, juntament amb altres de Capa i Chim, coneguda com “La maleta mexicana”.

Charlotte Salomon (1943)

Aquesta artista va morir gasejada en un camp de concentració alemany. Tenia 26 anys i estava embarassada de 5 mesos. La seva mare es va suïcidar quan ella tenia 9 anys. La seva àvia també es va treure la vida, a l’igual que la seva tieta, Charlotte. En menys de 2 anys va fer “Vida? o Teatre?”. Nom d’una producció extensa i complexe on combina teatre, pintura i música; on combina realitat i somni, realitats viscudes i imaginades.

Josefa Tolrà

Mèdium i artista de Cabrils, Maresme, es coneguda pels seus dibuixos fets en el moment del trànsit. La seva obra artística va sorprendre Antoni Tàpies, Modest Cuixart i, sobretot, Joan Brossa.

La mort de dos dels seus tres fills li va provocar un període de dolor i tristesa absoluta. Va ser llavors quan va començar a connectar amb l’espiritisme (escoltava veus al seu interior i sentia l’energia de l’univers). Principalment, va ser durant les dècades del 1940 i 50 quan Josefa, coneguda com la Pepeta i que no havia rebut cap mena de formació artística ni tampoc sortia gairebé mai de casa, va desenvolupar una obra molt personal i molt nombrosa amb dibuixos, textos i brodats creats des de la pura intuïció, que capten la seva connexió amb els esperits i des d’una necessitat de guarir el dolor propi.

Les seves obres estan plenes de petites ratlles, espirals, cercles que van conformant els dibuixos. “Un ésser de llum guia la meva mà”, escrivia. Tracta temes bíblics, escenes costumistes, personatges històrics i figures femenines vinculades al món espiritual o esotèric.

Ella no dibuixava per ser reconeguda com a artista, sinó per guarir i ser guarida. Mai va ser una personalitat excèntrica o desequilibrada, sinó una afable dona que compartia generosament el seu poder com a mèdium.

Bonus track: Durant el segle XIX va tenir una gran presència el tema de l’esperitisme i destaquen els èxits editorials d’Allan Kardec (el “Llibre dels Esperits”, 1857, i el “Llibre dels Mèdiums”, 1861). Sobre tot això, es va fer una pel.lícula el 2019, titulada “Kardec”, que us recomano. I per cert, a Barcelona, el moviment espiritista va gaudir d'una gran acceptació i una de les seves representants més importants va ser Amàlia Domingo Soler.

Autoretrat embarassada de Mari Chordà (1966)

No és gens habitual que es reconegui públicament, i encara menys en vida, la feina feta per una dona artista. Se li ha d’agrair a l’ajuntament d’Amposta que ho hagi fet possible amb una de les seves conciutadanes amb més projecció internacional.

Fa poc (28/10/21) s’ha inaugurat una placa a la nova plaça “Mari Chordà”, ubicada just davant del Centre d’Arts Visuals lo Pati. L’origen de tot plegat, per cert, ha estat el treball de recerca d’una alumna de batxillerat.

La Mari és una artista multidisciplinar, editora, poeta i que també ha destacat i destaca per la sevant vessant d’activista sociocultural i feminista. Actualment continua la seva tasca creativa i d’activisme, on destaca especialment la seva vinculació amb “Ca la Dona”. Espai feminista de trobada fundat el 1988.

De la seva dilatada carrera podem destacar la carpeta de poesia i litografies, que va circular de manera anònima en les “Primeres Jornades Catalanes de la Dona”, titulada “...i moltes altres coses” que es va celebrar el 1976 al Paranimf de la Universitat de Barcelona.

També destacarà per la seva participació en la lluita per la recuperació de l’espai i el llegat de l’avui conegut com a “Centre de Cultura de les Dones Francesca Bonnemaison”. Institució successora de l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, fundada el 1909 per Francesca Bonnemaison i que va ser el primer centre a Europa dedicat exclusivament a la formació cultural i laboral de les dones, principalment durant l’època de la Mancomunitat de Catalunya. Fundadora també de l’editorial “La Sal”. I per acabar, una de les seves obres més reconegudes, Autoretrat embarassada, la podem contemplar al MNAC de Barcelona.

Autoretrat d'Alice Neel (1980)

Una de les retratistes amb més personalitat del segle XX. Considerada una provocadora per la seva ambició de retratar psicològicament les seves “víctimes” a través del nu. Només es va autoretratar dues vegades i una de les seves obres més destacades és el seu autoretrat nu amb 80 anys. Va tardar 5 anys en acabar-lo. Ella mateixa havia dit que “La vida comença als 70”.

El seu treball representa a les dones a través d'una mirada femenina, il·lustrant-les com a conscients de l'objectivació dels homes i els efectes desmoralitzadors de la mirada masculina. Alice contradiu i desafia les representacions nues tradicionals i objectivades de dones pels seus antecessors masculins. Va fer gairebé uns 3000 retrats. El mateix Andy Warhol va anar al seu estudi per quedar immortalitzat en un sorprenent retrat seminu, on es veuen les cicatrius produïdes per l’atac que va patir de l’escriptora Valerie Solanas.

Aprofiteu aquests propers mesos per gaudir d’una interessant retrospectiva seva al Museu Guggenheim de Bilbao. Jo ja tinc entrades, i vosaltres?

Cartell de la Mercè d'Anna Miquel (1994)

<<Por vez primera el cartel de las estas ha sido encargado a una mujer, Anna Miquel. Y es que las señoras -no se olviden- también votan. Por cierto, el cartel no enriquecerá el patrimonio artístico de la humanidad. Pero esto no es un detalle, es una costumbre en los anales pictóricos del municipio.>>

Alfred Reixach. LA VANGUARDIA. Revista. 1994