Art & curiositats

Diversos

Arquitectura

Llocs curiosos

Escultura

Pintura

Robatoris

El mercat de l'art

Altres

Art i escola

Vaixella CERBITZUA

Típics “souvenirs” bascos de la primera meitat del segle XX i després de la Primera Guerra Mundial  també al país basc francès.

Vaixella decorada pel pintor costumista francès Louis Floutier (1882-1936) i produïda per la fàbrica Sarreguimenes-Digoin. 

No us equivoqueu, no tenen res a veure amb el món germànic. Aquí us ho explico una miqueta més.

La seva temàtica és rural basca (una filosa, un pelotari, un pastor, una parella ballant…), però el més curiós de tot plegat és la sanefa que decora al voltant de cada peça: formes geomètriques amb 4 creu gammades. Cal tenir molt present que aquestes creus són sauvàstiques i no pas esvàstiques. La diferència és que les primeres tenen els braços doblegats cap a l’esquerra, mentre que les altres cap a la dreta. Segons sembla les sauvàstiques (euskalorratzak o lauburus rectilinis) foren utilitzades com emblema del nacionalisme basc entre 1914 i 1934. Posteriorment, es va optar per les formes curvilínies per evitar confusions amb el moviment hitlerià. Aquest record turístic que fou molt popular en la seva època va sortir en un documental dels nazis de 1944, “Im Lande der Basken” (En terra dels bascos), segurament amb l’objectiu de mostrar la universalitat dels seus símbols. 

Aquests tipus de creus ja eren presents alguns mil·lennis abans de Crist i, a més, les trobem en cultures diverses, fins i tot més enllà d’Europa, l’Índia per exemple. Tot això amb una simbologia que va, per descomptat, més enllà dels “valors” de la cultura hitleriana. El partit nazi havia adoptat l’esvàstica (Hakenkreuz) com a símbol l’any 1920.

Nota: És una vaixella que hem trobat gairebé sencera buidant una casa. Si algú té interès per adquirir-la, podríem parlar individualment.