Ons verhaal


Een pand met geschiedenis

Het pand waarin café Het Maanlicht is gevestigd ziet er misschien ouder oud, zoals de muurankers op de gevel verraden is het nog vrij recent: van 1923. Dat heeft alles te maken met de Groote Oorlog die de jaren ervoor woedde. Aan het begin van de grote wereldbrand van 1914-1918 werd Mechelen zwaar onder vuur genomen, met heel wat schade tot gevolg.

Zo ook aan het historische Hof van Busleyden - thans prachtig ingericht tot stadsmuseum - én aan de panden op de hoek van de Sint-Janstraat en de Frederik de Merodestraat. Ze werden net als vele andere gebouwen in de omgeving tot puin herleid.

Kort na de oorlog werd werk gemaakt van de wederopbouw: in 1919 van het huis 'In de Gulden Vruchten' (nr. 57), in 1923 van het hoekhuis 'In de Vier Winden' en het tussenliggende pand - dat geen naam meekreeg maar nu dus ons café herbergt, nadat er eerder decennialang een kruidenierszaak en een restaurant waren gevestigd. Op bovenstaande prentkaart uit de Beeldbank Mechelen zie je een opname van de tussenliggende periode: nummer 57 staat er al, de andere twee panden niet.

Nog een weetje: op de gevel van het pand op nummer 57 prijkt de vermelding O.S.B. Die afkorting verwijst naar een van de vele internationale solidariteitsacties die tijdens en na de Eerste Wereldoorlog op het getouw werden gezet om het kleine maar dappere België uit de nood te helpen. O.S.B. staat immers voor Oeuvre Suisse en Belgique (OSB).

Van 1916 tot 1920 zette dit Zwitserse comité zich in om de wederopbouw in België van de grond te krijgen. Het verleende financiële hulp aan personen van wie de woning volledig of gedeeltelijk was vernield.

De noodzakelijke fondsen kwamen van vrijgevige landgenoten en van andere neutrale geldschieters. Met dit geld betaalde het comité de helft van de reconstructiekosten per woning en leende het de andere helft gedurende enkele jaren zonder interest.

Het OSB had zetels in Bern en in de Brusselse Paleisstraat en bestond uit een team van zes vaste medewerkers onder leiding van architect (en stichter) Eugen Probst uit Zürich.

De uitwerking van de bouwprojecten werd toevertrouwd aan Belgische architecten, maar wie dat in het geval van 'onze' drie huizen was, is niet meteen duidelijk.


Foto (c) Sven Van Haezendonck

Een droom komt uit...

Alles begon met een oude droom... het opstarten van een eigen biercafé.

Na jaren uitkijken en zoeken zorgde het - op een cruciaal moment - vrijkomen van een mooi handelspand om de spreekwoordelijke hoek in het najaar van 2018 voor de grote doorbraak. Na lang wikken en wegen besloten zakenpartners Kevin Polfliet en Tim Terlinck (tegelijk ook stiefvader en stiefzoon) om de handen in elkaar te slaan.

En zo ontstond Het Maanlicht, een gezellig praatcafé zonder al te veel poespas maar met een neus voor kwaliteit én een groot hart voor Mechelen. Dat grote hart voor Mechelen bleek bij Kevin trouwens in het verleden al. Niet alleen is hij sinds jaar en dag supporter van Malinwa, hij was (en is) op vele vlakken als vrijwilliger actief in de stad.

Zo droeg hij in 2013 - nota bene als enige Mechelaar - Vader en Moeder Reus door de Mechelse straten tijdens beide edities van de historische Ommegang. Wat in 2018 dan weer de inspiratie vormde voor de oprichting, samen met enkele vrienden, van de vereniging ReuzenMechelen. Als medebeheerder en reuzendrager zet hij er in zijn vrije uren - letterlijk en figuurlijk - mee zijn schouders onder Mechelen en zijn Reuzen.

In het café zelf blijkt de liefde voor deze stad niet alleen uit de aankleding maar ook uit het aanbod: Mechelse bieren, Mechelse koffie, Mechels gebak, brood en beleg van lokale handelaars. De centrale boodschap: Mèchele, een stad oem geire te zien!