Gebruikte methodes

Methodes

Tijdens het onderzoek zullen er methodes gebruikt worden om antwoord te geven op de hoofd- en deelvragen. Per methode zal verantwoording en toelichting gegeven worden op deelnemers, gebruikte onderzoeksmaterialen, procedure, analyse en de resultaten. Alle methodes zijn afkomstig uit The field guide to human-centered design, zowel het boek als de website (IDEO.org, s.d.; IDEO.org, 2015).

De eerste drie deelvragen vallen in de inspiration fase en zullen voornamelijk gefocust zijn op het opdoen van informatie. De vierde deelvraag en de hoofdvraag behoren tot de ideation fase. De vierde deelvraag zal de antwoorden van de eerste drie deelvragen combineren om tot een gepaste oplossing te komen. Het gaat bij deze vraag om de opgedane informatie tot een product om te zetten. Het antwoord op deelvraag vier zal leiden tot het antwoord op de hoofdvraag.

Inspiration fase

Interviews

Om te weten te komen welke uitdagingen docenten verwachten met het behandelen van verschillende meningen over gevoelige onderwerpen in een samengestelde klas (deelvraag 1) zullen aspecten als de huidige en de gewenste situatie en de ervaring van de docenten met betrekking tot gevoelige onderwerpen in beeld gebracht moeten worden. Om dit te doen en om te weten te komen wat de wensen en behoeften zijn van de docenten ten opzichte van het behalen van de gewenste situatie (deelvraag 2) worden interviews afgenomen bij de docenten van het VCT. Een interview afnemen is een methode om de wensen, behoeftes en ambities van de doelgroep in kaart te brengen (IDEO.org, 2015) en daarom een geschikte methode om antwoord te geven op de eerste twee deelvragen.

Expertinterviews

Om inzicht te krijgen welke bestaande systemen, interventies, methodes en manier van handelen aansluiten op de vereisten van de docenten (deelvraag 3) worden expertinterviews en deskresearch gecombineerd. Vanwege de nabijheid van de experts voor de onderzoeker, is gestart met expertinterviews voor het beantwoorden van de deelvraag. Hoewel het belangrijk is om te spreken met de eindgebruikers, kan het ook toegevoegde waarde hebben om experts te spreken binnen bepaalde vakgebieden. Een expert kan belangrijke inzichten bieden in relevante geschiedenis, context en innovaties (IDEO.org, 2015).


Deskresearch

Om te weten te komen welke bestaande methodes en manieren van handelen aansluiten bij de vereisten van de docenten om verschillende meningen over gevoelige onderwerpen te behandelen in een samengestelde klas wordt er gebruik gemaakt van deskresearch. Omdat literatuuronderzoek gericht is op het verkrijgen van theoretische en wetenschappelijke kennis over een begrip of onderwerp, terwijl deskresearch wordt gebruikt om feitelijke- en bestaande onderzoeksgegevens te verzamelen is dit een geschikte manier om deelvraag drie te beantwoorden (IDEO.org, 2015). Om systemen, interventies, methodes en manieren van handelen korter te benoemen wordt hier vanaf nu naar verwezen als methodes.

Ideation fase

Brainstorm 

Een brainstorm sessie is een methode om beroep te doen op de kennis en creativiteit van de stakeholders. Met een positieve en optimistische sfeer kan de focus gelegd worden op zoveel mogelijk ideeën genereren (IDEO.org, 2015). Om de richting van het onderzoek scherp te houden en ervoor te zorgen dat de uitkomsten van het onderzoek aansluiten op de doelstelling, is ervoor gekozen om een brainstorm te houden met de opdrachtgever van het onderzoek. 

Determine what to prototype

De twaalf vereisten van de docenten, de 42 gevonden methodes die hierop aansluiten en de ideeën gegenereerd met de brainstorm zijn bij elkaar veel componenten. Om te bepalen wat getest moet worden om tot antwoorden te komen wordt de methode determine what to prototype ingezet (IDEO.org, 2015). Dit wordt samen gedaan met een lid van het MT, namelijk de directeur. Het MT bepaald wat de beschikbare middelen zijn met betrekking tot de implementatie van het beroepsproduct en heeft dus invloed op welke opties haalbaar zijn en waar de focus op gelegd zal worden. 

How might we

De inzichtelijke verklaringen die hier zijn opgesteld formuleren de uitdagingen die de docenten zien als vereisten. Om de zes vereisten die zijn geselecteerd aan de hand van het gesprek met de directeur om te zetten in ontwerp mogelijkheden worden de inzichtelijke verklaringen omgezet naar ‘Hoe kunnen we’ vragen. Dit formaat vraag gebruiken suggereert dat er een oplossing mogelijk is omdat het op verschillende manieren beantwoord kan worden (IDEO.org, 2015). 

Create frameworks

Om de selectie van zestien methodes die uit het gesprek met de directeur zijn ontstaan en de zes thema’s die zijn ontstaan uit de how might we vragen gecombineerd weer te geven worden deze duidelijk gemaakt in een framework. Een framework biedt een manier om informatie te ordenen en kan helpen om de context duidelijk te maken (IDEO.org, 2015). 

Get feedback

Het verkrijgen van feedback op ideeën en prototypes is een belangrijk onderdeel om de doelgroep centraal te houden en ervoor te zorgen dat ze het product zullen adopteren (IDEO.org, 2015). Om tot een eerste versie van een prototype te komen is de methode get feedback gebruikt. 

Bundle ideas

Om van individuele ideeën naar inhoudelijke oplossingen te komen worden de verschillende delen samengevoegd met de methode bundle ideas om tot een concept te komen (IDEO.org, 2015). De hoofdvraag van het onderzoek is hoe de school docenten kan ondersteunen met het bespreken van gevoelige onderwerpen in de klas. De uitkomsten van de interviews geven twaalf vereisten weer van alleen maar zeven respondenten, dit laat zien dat er niet één concreet antwoord is om elke docent te ondersteunen. Het uiteindelijke ontwerp moet dan ook een divers inzetbaar product zijn. De deskresearch heeft voldoende methodes boven tafel gebracht die dit mogelijk kunnen maken. De voorkeuren van de docenten vanuit de feedback verzameling leiden naar een overzichtelijke weergave waar de methodes per thema zijn ingedeeld en pas getoond worden wanneer de docent een thema heeft gekozen. De gesubsidieerde trainingen gebruiken om de docenten te ondersteunen en een mogelijk vervolgonderzoek starten naar de inhoud van de modules, zijn samen met de andere aanbevelingen die gegeven worden in 4.3 mogelijke oplossingen om op lange termijn de docenten van het VCT te ondersteunen en zijn dus ook nuttig om mee te nemen in het beroepsproduct.

Om eer te doen aan de voorkeuren van de docenten, de ideeën van de opdrachtgever en de kaders van het managementteam en zo een divers inzetbaar product te maken, is de keuze gemaakt om alle concepten te combineren in één product. 

Create a concept

Om de gebundelde ideeën tot een concreet concept te maken wordt de methode create a concept gebruikt (IDEO.org, 2015). Omdat de voorkeur van de docenten uitgaat naar een makkelijk te integreren online product, is de keuze gemaakt om een website te maken. Hiervoor wordt Google sites gebruikt, dit is gratis te gebruiken en werkt intuïtief. 

Rapid prototyping

Om de ideeën tastbaar te maken, te leren door te maken en snel feedback te krijgen van de doelgroep is de methode rapid prototyping van IDEO.org (2015) een effectieve manier om concepten te testen op kritische elementen.