Vectorfiles downloaden

Vectorbestand? Nog nooit van gehoord? Hier proberen we het je uit te leggen.

VECTOREN

Regelmatig komen gebruikers naar het FabLab+ met een afbeelding in .jpg- of .png-formaat.

Hoewel dit meestal kwalitatief vaak prachtige afbeeldingen zijn, van soms wel 5 of 6mb groot, kunnen deze niet gebruikt worden. Voor bijna alle machine, die we in het FabLab+ gebruiken om te werken in 2 dimensies, hebben we een digitaal vectorbestand nodig.

Een vectorbestand? Euh? Weer zo’n grafisch begrip waarmee we onze gebruikers van het FabLab+ regelmatig lastig vallen. We proberen het even uit te leggen.

WAT IS EEN VECTOR?

Vectoren zijn paden die gedefinieerd worden door een begin- en een eindpunt met daartussen andere punten, krommen, polygonen, ...

Een pad kan dus elke vorm hebben die gedefinieerd kan worden tussen twee of meer punten. Ze worden gedefinieerd door mathematische parameters en niet door pixels (bitmap informatie).

WAT IS EEN VECTOR BESTAND?

Een vectorbestand is een grafische afbeelding die opgebouwd is uit lijnen (vector informatie) in plaats vanuit kleine punten (pixels, bitmap).

Deze bestanden worden gemaakt in een grafisch vectorieel tekenprogramma. Ze kunnen bestaan uit vele individuele objecten, opgebouwd uit lijnen, curves en vormen, aangevuld met kleuren, patronen en effecten.

Doordat de objecten uit vectoren bestaan kunnen ze onbeperkt geschaald worden, met behoud van kwaliteit. Een vectorafbeelding kan dus 100 maal vergroot of verkleind worden waarbij alle details haarscherp blijven.

Vectorbestanden kunnen zonder problemen omgezet worden naar verschillende andere bestandsformaten, zonder het originele bestand te beïnvloeden.

De belangrijkste kenmerken van vectorbestanden zijn:

  • ze zijn oneindig schaalbaar;

  • ze hebben een uiterst kleine bestandsgrootte;

  • ze zijn resolutie onafhankelijk;

  • ze hebben geen achtergrond (het zijn vrijstaande elementen).

Wist je dat? Ook lettertypes zijn een vector georiënteerd object. Je kan ze ook onbeperkt schalen zonder verlies aan kwaliteit.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN VECTOR- EN RASTERAFBEELDING?

Onderstaande afbeelding illustreert het verschil tussen een vectorafbeelding (links) en een rasterafbeelding (rechts).

In beide gevallen is de letter e afgebeeld. Links een vectorafbeelding, rechts een afbeelding die uit een grote verzameling pixels bestaat. Pas als we de afbeeldingen vergroten wordt het verschil duidelijk. Bij de vectorafbeelding gaat het vergroten van de afbeelding niet ten koste van de kwaliteit van de figuur. Vergroot men de rasterafbeelding, dan worden de afzonderlijke pixels zichtbaar en wordt de rand van de cirkel een hobbelige "trap".

WELKE SOORTEN VECTORBESTANDEN BESTAAN ER?

Er bestaan verschillende standaardbestanden. Hieronder sommen we de voornaamste vectoriële extensies op.

.EPS (Encapsulated Post Script)

Een standaard formaat om vectorbestanden op te slaan is het .eps-formaat. Ze kunnen door vrijwel elk grafisch programma geopend en bewerkt worden.

Let op! Een .eps-bestand kunt u ook uit programma Photoshop halen. Echter is deze eps vaak niet geschikt omdat photoshop werkt vanuit pixels en niet vanuit vectoren.


.AI (Adobe Illustrator)

Deze bestanden kan je, indien je geen grafische programma op je computer hebt geïnstalleerd, niet openen.


.SVG (Scalable Vector Graphics)

Het is een op XML gebaseerd bestandsformaat voor statische en dynamische vectorafbeeldingen. Het is een open standaard.


.DWG

Een bestandstype specifiek ontworpen door Autodesk. Het is een gesloten versie.


.DXF (Drawing eXchange Format)

Open source variant van Autodesk. Het is in feite een kopie van het compacte maar gesloten DWG-formaat in een leesbaar ASCII tekstbestand. Het wordt voornamelijk gebruikt in vele CAD programma’s. (Computer Aided Design).


.PDF

Een .pdf-bestand kent iedereen wel kan bijna door iedereen geopend worden.

Let op! Niet alle .pdf-bestanden zijn vectorieel opgebouwd. Je kan heel makkelijk zelf controleren of je .pdf-bestand ook daadwerkelijk uit vectoren bestaat. Open het .pdf-bestand met een viewer en zoom vervolgens in op een afbeelding. Als de afbeelding scherp blijft, dan is het een vector. Gaat de afbeelding pixelvorming tonen, dan is het dus helaas geen vector.


Andere voorkomende vector bestandsformaten zijn:

.CDR (CorelDRAW)

.CMX (Corel Exchange)

.CGM (Computer Graphics Metafile)

.WMF (Windows Metafile)