Puterea empatiei

În perioada 15-20 noiembrie 2021, peste 80 de elevi de la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui au participat la activitățile cu tema ”Puterea empatiei”, prilej cu care au conștientizat importanța empatiei în viața de zi cu zi și au dezvoltat abilități de exprimare empatică față de ceilalți.

”Când oamenii vorbesc, ascultă-i cu toată ființa ta.

Majoritatea oamenilor nu ascultă niciodată.” (Ernest Hemingway)

Cele două părți ale Comunicării Nonviolente:

  • exprimarea onestă: ce observăm, ce simțim, ce nevoi avem și ce dorim să solicităm pentru a ne îmbogăți viața

  • ascultarea empatică: aplicarea celor 4 elemente când ascultăm ce observă, simt, au nevoie și cer ceilalți

Ce este empatia?

Empatia este definită ca fiind acea capacitate de a înțelege gândurile și sentimentele celuilalt într-o anumită situație, din perspectiva experienței sale, chiar dacă noi avem un alt unghi de a privi lucrurile. Empatia ne ajută să înțelegem dreptatea și adevărul celuilalt.

  • Empatia nu trebuie confundată cu simpatia!

  • Empatia este diferită de simpatie. Există tendința multor persoane de a confunda empatia cu simpatia, însă acestea sunt dispoziții diferite.

  • Empatia depășește simpatia care poate fi considerată „simțire” pentru cineva. În schimb, empatia reprezintă „simțirea” sentimentelor unei persoane, prin folosirea imaginației. Simpatia presupune afecțiune și loialitatea față de cei cu care comunicăm.


  • Empatia nu trebuie confundată cu compasiunea!

  • Empatia este diferită de compasiune!

  • Compasiunea este o trăsătură care îmbină cumva elemente ale empatiei și simpatiei. Da, oamenii empatici dau dovadă de compasiune însă poți să dai dovadă de compasiune și dacă nu ești o persoană empatică. De exemplu, poți face acte de caritate sau poți da dovadă de bunăvoință într-o anume situație fără să fii neapărat empatic.


Empatia este o abilitate care poate fi învățată și dezvoltată.

Empatia nu înseamnă că ești de acord cu celălalt!

”În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Dwight Eisenhower era comandantul supreme al forțelor aliate din Europa. În 1944, chiar înainte de invazia din Normandia, lui Eisenhower i-au fost propuse mai multe nume de persoane pentru a decide căreia îi confer gradul de general. Unul dintre acești oameni a solicitat o întrevedere cu Eisenhower. El i-a spus ceva de genul: ”Domnul, am toate calificările necesare pentru a deveni comandant. Nu mi-e frică absolute deloc. M-am distins în luptă mai bine de 20 de ani. Am o energie inepuizabilă. Nu simt niciodată nevoia să dorm sau să mănânc. Pot să conduc un tanc și să zbor cu avionul. Pot să escaladez munții, pot înota în râuri și pot traversa deșertul. Ce v-ați putea dori mai mult? Eisenhower l-a ascultat cu atenție și apoi i-a zis: ”Îmi pare rău, dar dumneata nu vei putea fi niciodată general. Fără îndoială pari un soldat nemaipomenit, dar tocmai aici este problema. Mulți dintre soldați nu sunt nemaipomeniți, iar noi avem nevoie de un general care să-I poată înțelege și să poată empatiza cu ei. Sunt nevoit să resping promovarea dumneavoastră.”


Această povestire scoate în evidență o chestiune important. Pentru a fi lider … pentru a avea o conduită de mare clasă … pentru a fi o persoană de neuitat … e nevoie de mai mult decât propriile calități. Înseamnă și conectarea cu slăbiciunile și cu defectele celorlalți. Într-o lume ultraocompetitivă este ușor să uităm asta. Vă străduiți din greu să vă dezvoltați abilitățile, ceea ce este bine. Dar, făcând asta, puteți pierde contactul cu încercările cu care se confruntă cei din jur.


Sursa: Dale Carnegie, Cum să devii remarcabil. Fii o persoană de neuitat căreia nimeni nu-i poate rezista, Editura Curtea Veche, București, 2017, paginile 108-109

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.