Introducere în comunicarea nonviolentă

În perioada 8-12 noiembrie 2021, peste 80 de elevi de la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui au descoperit o nouă abordare a vieții în mod nonviolent în cadrul activităților cu tema ”Introducere în comunicarea nonviolentă”.


Fondatorul comunicării nonviolente este Marshall B. Rosenberg în anii 60. Metoda Comunicării Nonviolente (CNV) a luat naștere din dorința lui de a oferi oamenilor o alternativă la violența pe care el însuși a experimentat-o în tinerețe. Comunicarea Nonviolentă ne oferă instrumente concrete pentru crearea de relații bazate pe compasiune, înțelegere și respect reciproc. Comunicarea nonviolentă – un limbaj al iubirii, al compasiunii.

Girafa vs. Șacalul

  • Marshall Rosenberg, psihologul care a pus bazele comunicării nonviolente, a ales girafa și șacalul pentru a simboliza două comportamente diferite pe care o persoana le poate avea într-o anumită situație.

  • Limbajul șacalului. Este un mod de comunicare agresiv față de interlocutor (receptorul mesajului). Scopul principal nu este înțelegerea, ci doar victoria. Dialogul este perceput ca o confruntare, în timp ce sentimentele și emoțiile ce­­lei­lalte părți sunt ignorate. Limbajul șacalului se regăsește în: generalizări, judecăți moralizatoare, comparații cu alte persoane, evaluări directe.

  • Limbajul girafei. Simbolul celui de-al doilea mod de comunicare este girafa. De ce acest animal? Girafa se remarcă datorită gâtului său foarte lung, ceea ce îi permite să vadă lucrurile mai clar decât alte ființe, cuprinzând cu privirea întreg peisajul, nu doar un singur detaliu. Girafa este cunoscută, de asemenea, datorită inimii sale foarte mari, fiind percepută ca un animal sensibil și empatic.

ETAPELE COMUNICĂRII NONVIOLENTE

Cele 4 elemente componente ale modelului CNV:

  • Observația fără judecată/evaluare. Observăm ce fac cei din jurul nostru și exprimăm această observație fără a introduce evaluări sau judecăți. Pur și simplu, identificăm acțiunile oamenilor.

  • Sentimente. Trebuie să fim capabili să ne identificăm și să ne exprimăm sentimentele/emoțiile/stările interioare determinate de ceea ce am observat.

  • Identificarea nevoilor (împlinite sau neîmplinite) care sunt legate de sentimentele exprimate anterior. Nevoile dau naștere dorințelor noastre.

  • Exprimarea cerințelor/acțiunilor concrete pe care le solicităm pentru a ne îmbogăți viața. Trebuie să exprimăm clar, concret ceea ce dorim de la cealaltă persoană.

FAZA ”O”

Primul pas al CNV se referă la separarea observației de evaluare/judecată. Atunci când amestecăm observația cu evaluarea, posibilitatea ca ceilalți să audă mesajul pe care dorim să îl transmitem se diminuează. Ceilalți vor auzi critici și vor avea reacții de rezistență la ceea ce spunem.

Faza ”S”

Al doilea pas în comunicarea nonviolentă este identificarea și exprimarea sentimentelor și a emoțiilor. Sentimentele trebuie separate de gânduri. Separă ceea ce simți de ceea ce crezi că ești. În loc de ”Simt că sunt inutil” spune ”Mă simt frustrat/Sunt frustrat deoarece nu mi s-a solicitat ajutorul.”.În loc de ”Mă simt de parcă aș trăi cu un zid” spune ”Sunt iritată pentru că soțul meu comunică prea puțin”. O propoziție care începe prin ”Simt că...” nu exprimă o stare emoțională, ci gânduri (ceea ce cred că se întâmplă sau ceea ce cred că se va întâmpla: Simt că vecinul meu nu mă suportă, Simt că voi fi concediat.)

Faza ”N”

Al treilea pas al Comunicării Nonviolente este conștientizarea originii sentimentelor noastre. Ce fac ceilalți poate fi un stimul pentru sentimentele noastre, dar nu cauza lor. Sentimentele noastre rezultă din felul în care alegem să primim ceea ce spun sau fac ceilalți, din nevoile și așteptările noastre în acel moment. Conectează-ți sentimentele la nevoi: ”Mă simt ... pentru că am nevoie de ...”.

Faza ”C”

Când nevoile noastre nu sunt împlinite, după ce exprimăm ce observăm, simțim și avem nevoie, continuăm cu o cerință specifică: cerem să fie întreprinse acțiuni care ar putea duce la împlinirea nevoilor respective. Atunci când formulezi cerințe, folosește un limbaj afirmativ, clar,concret și centrat pe acțiuni.

  • Atunci când cerințele sunt exprimate printr-o negație, oamenii nu înțeleg bine ce li se cere. În plus, cerințele negative tind să provoace rezistență. Trebuie să exprimăm ceea ce dorim, nu ceea ce nu dorim.

  • Formulează cerințele sub forma unor acțiuni concrete pe care ceilalți să le poată îndeplini.

  • Folosește un limbaj clar, fără exprimări vagi, abstracte sau ambigue. Adesea, oamenii folosesc un limbaj vag și abstract pentru a arăta cum am dori ca ceilalți să se simtă sau să fie, fără să numească o acțiune concretă pe care ceilalți să o poată face.

Descoperă comunicarea nonviolentă prin jocuri!

Dă click pe imagine apoi rezolvă jocurile!

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.