ΣΤ΄ τάξη 

Τσόγκα Δανάη

ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

"Μελετάμε ένα βιβλίο… ανοίγουμε έναν νέο κόσμο"

Σκοπός της φιλαναγνωσίας είναι η εξοικείωση του μαθητή με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο. Αυτή η σχέση θα τους  βοηθήσει να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική τους σκέψη, να δραστηριοποιήσουν τη φαντασία και την εφευρετικότητά τους και να εμπλουτίσουν την αισθητική τους καλλιέργεια. Συνάμα, δύνανται να δοκιμάσουν τα συναισθήματά τους, αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, να καλλιεργήσουν τη γλωσσική τους έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο, και εν κατακλείδι να συγκροτήσουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους.

Μέσα όμως από τη διαδικασία της φιλαναγνωσίας επιτυγχάνονται και επιμέρους στόχοι, όπως:

• καλλιέργεια αναγνωστικής απόλαυσης
• άσκηση της δεξιότητας της προσεκτικής ακρόασης και ως εκ τούτου πρόληψη φαινομένων διάσπασης προσοχής, όταν δεν οφείλεται σε παθογόνα αίτια, που είναι πολύ συχνή στις μικρές τάξεις του δημοτικού σχολείου
• καλλιέργεια δεξιότητας αναδιήγησης ιστοριών, συναισθημάτων ή καταστάσεων
• ανάπτυξη δυνατότητας κατανόησης κειμένου
• ανάπτυξη συνεργατικής ικανότητας
• ανάπτυξη επικοινωνιακής ικανότητας
• αφηγηματική ικανότητα
• εξοικείωση με τη λειτουργία ομάδων
• δημιουργία κλίματος συντροφικότητας και δημιουργικότητας μέσα στην τάξη, η οποία σταματά να αποτελεί ένα άθροισμα μεμονωμένων μαθητών αλλά γίνεται μια «κοινότητα αναγνωστών».

Υπό αυτό το πλαίσιο, η ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Λάππα υλοποιεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς δράσεις φιλαναγνωσίας με κλασικά αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως: « Το καπλάνι» της Άλκης Ζέη, «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, "Ροβινσώνας Κρούσος", "Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα".

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΠΠΑ

  Στα πλαίσια αναδιαμόρφωσης της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Λάππα, που στεγάζεται σε ένα ιδιαίτερης αισθητικής κτίριο δίπλα από το κτίριο του Δημοτικού, η ΣΤ΄ τάξη έχει αναλάβει το έργο της οργάνωσης και ταξινόμησης των βιβλίων. Οι μαθητές έρχονται σε γόνιμη επαφή με το υλικό της Βιβλιοθήκης και το επανατοποθετούν στα ντουλάπια, αφού πρώτα το έχουν προσεγγίσει με ενδιαφέρον για το περιεχόμενο και την εικονογράφηση του. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, συμβάλλοντας στην εν γένει ανασυγκρότηση της Βιβλιοθήκης. Συνάμα, γίνεται ανακατάταξη της υλικοτεχνικής υποδομής της αίθουσας (θρανία, καρέκλες), ώστε να διαμορφωθεί ένας χώρος όπου οι μαθητές θα απολαμβάνουν την επαφή με το βιβλίο και τον νέο κόσμο φαντασίας και γνώσης που ανοίγεται μέσα από αυτό.