Organització d'idees



En aquest apartat presentem una sèrie de recursos que serveixen per presentar, ordenar i organitzar de manera visual la informació, les idees o els conceptes.

Mapes conceptuals

En el cas dels mapes conceptuals i mentals, programes com CMapTools, EDraw Mindmap o Mindomo permeten crear diagrames, organigrames, escales jeràrquiques o qualsevol disseny que es relacione amb gràfics.

  • CMapTools: programa gratuït que permet als usuaris construir mapes conceptuals en el seu ordinador personal, compartir-los en qualsevol lloc a Internet, crear automàticament pàgines web dels seus mapes conceptuals en els servidors, i editar els mapes de forma sincrònica amb altres usuaris a Internet. Permet convertir els mapes conceptuals en projectes acabats en formats JPEG, HTML i PDF. Cal instal·lar el programa a l'ordinador. Descarrega'l ací. Tutorials sobre CMapTools. Vídeos didàctics explicatius.

  • EDraw Mindmap: programa gratuït que cal instal·lar a l'ordinador. Permet crear diagrames, organigrames, escales jeràrquiques o qualsevol disseny que es relacione amb gràfics. Es pot descarregar ací.

  • Mindomo: és una web que ens proporciona la utilitat de poder fer un mapa conceptual en línia. Té una versió gratuïta, amb algunes limitacions, i una de pagament. Respecte d'un programa instal·lat al nostre ordinador, com el CMapTools, té l'avantatge de poder copiar l'adreça o l'embed per poder després inserir-los en el nostre bloc. Tutorial de subscripció i ús de Mindomo (en castellà).

  • Bubbl.us: permet fer mapes mentals en línia fàcilment i ràpida. A més, podem exportar el mapa creat com a imatge i també inserir-lo en el nostre blog o web. Tutorial i videotutorial.

  • Coggle: eina per a elaborar esquemes i mapes conceptuals, adreçada a usuaris de Google. Més informació.

  • Popplet: és una aplicació en el núvol que permet, de forma gràfica, estructurar i organitzar les teues idees. Pots crear mapes mentals, conceptuals, taulers, murals, galeries, etc. de forma individual o col·laborant amb altres persones. Es tracta d'una eina senzilla i intuïtiva.

Llistat de 50 eines per a crear mapes.

Línies del temps

Les línies del temps permeten la representació gràfica d’uns esdeveniments ordenats cronològicament.

Amb els programes Xtimeline, Timetoast, Dipity o Cronos, s’hi poden incloure imatges, vídeos, àudio, textos i Google Maps dins cada línia del temps.

Es poden elaborar de forma col·laborativa i tenen opcions per compartir-les de forma pública o privada.

  • Timetoast: permet introduir imatges però cal donar una data exacta (dia, mes i any) per cada esdeveniment.

  • Dipity: a diferència de les altres, permet incorporar textos, imatges, vídeos i Google Maps dins de cada línia del temps. S'hi poden elaborar de forma col·laborativa. Té opcions per compartir les línies del temps de forma pública o privada. Proporciona un codi per a poder incrustar-la al nostre blog o wiki. Tutorial i videotutorials sobre Dipity (en castellà). Més informació sobre Dipity ací.

  • Cronos: sowfare educatiu gratuït per crear línies del temps. Cal descarregar-lo i instal·lar-lo a l'ordinador.

  • Capzles: serveix per explicar històries des d'un punt de vista cronològic amb imatges, vídeos, blogs i àudios en mp3. Es pot triar el tema de fons i es pot acompanyar la línia del temps amb música de fons, que podem pujar des del nostre ordinador. A més, admet comentaris, etiquetes, etc. i ens proporciona un codi per inserir en blocs i wikis. Tutorial de Capzles (en castellà).

Ací teniu més opcions per fer una línia del temps.

Núvols de paraules

Pel que fa als núvols de paraules, el programes Wordle o Tagxedo, entre d’altres, generen en un moment una imatge a partir d’una sèrie de paraules o d’un text prèviament introduït al web de l’aplicació.

  • Wordle: eina senzilla que permet crear un núvol de paraules a partir d'un text o d'una URL. Es pot personalitzar el tema, el tipus i el color de la lletra.

  • Tagxedo: genera núvols d'etiquetes amb formes singulars. S'ha d'instal·lar a l'ordinador. Després, cal carregar el text pujant un fitxer, posant la URL o enganxant directament el text. Tot seguit, podem dissenyar l'etiqueta, seleccionar el tema, tipus de lletra, direcció del text i mida, entre altres opcions. Una vegada acabat, podem guardar-lo amb format JPG, PNG o embedir-lo al lloc web.

  • Tagul: cal registrar-s'hi.