Espais web

Per tal de facilitar la interacció, el treball col·laboratiu i el desenvolupament de projectes, podem fer servir una sèrie d’espais webs a l’aula. Uns dels que considerem amb més possibilitats per treballar amb el grup-classe són el wiki i el blog. Els blogs s’articulen mitjançant articles en ordre cronològic i poden estar més orientats a informar i promoure comentaris crítics, mentre que els wikis s’organitzen per pàgines amb etiquetes, sense ordre cronològic, i estan més orientats a la creació de textos conjunts.

Blogs

Pel que fa al blog, els programes més generalitzats són Wordpress iBlogger.

150 Blogs Educatius que hauries de conèixer

Google Sites

Es tracta d'una de les aplicacions que ofereix Google per crear llocs webs de forma fàcil i senzilla.

Xarxes professionals

Espais de la xarxa on poder compartir experiències i coneixements sobre l'ús de les TIC a l'aula.

  • 1entretants: xarxa cooperativa d'experiències TIC per a l'ensenyament en valencià

  • Espurna: projecte multidisciplinar en llengua catalana adreçat a mestres i professors d'infantil, primària i secundària que en base al treball en xarxa, integra metodologies i dinàmiques adreçades a la millora qualitativa de l'escola. Es tracta d'una iniciativa del Departament d'Ensenyament i de l'ICE de la UAB per recollir experiències educatives en xarxa i a l'aula. Més informació ací.

  • En la nube TIC: blog col·lectiu dedicat a petites rutines que ens poden facilitar les tasques amb les aplicacions en el núvol

  • Estoig Digital: portal orientat a la recopilació de recursos i estratègies per fer a l'aula amb aplicacions portables i gratuïtes

  • EDUREDES (redes sociales educativas): xarxa Ning sobre l'ús de les xarxes socials educatives. Lloc d'intercanvi d'experiències sobre l'administració de xarxes socials educatives, ús docent de les xarxes, possibilitats i tot el que implica la utilització de les xarxes socials amb finalitats educatives i relacionades amb l'educació

Wix

Es tracta d'una eina per crear fàcilment pàgines web gratuïtes com aquesta.

Edmodo

Existeixen moltes xarxes socials (Facebook, Tuenti, Twitter, Ning, Grou.ps...), però volem destacar Edmodo per treballar amb l'alumnat de l'enseyament obligatori.

A continuació teniu la presentació de Carlos Simarro sobre l'ús de la xarxa Edmodo al tercer cicle de Primària.

La revista Educación 3.0 recull diferents xarxes socials per a utilitzar amb l'alumnat i també, si es vol, amb les famílies. Consulteu la informació en el següent enllaç.

Webquest

Un tipus de recurs orientat cap a la investigació en el qual la informació amb què l’alumnat interactua prové de recursos d’Internet és la webquest. Es tracta d’una seqüència d’activitats de cerca guiada en la xarxa. Els objectius són combinar els continguts curriculars amb l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació a l’aula, en un aprenentatge de descobriment guiat.

Classroomscreen

Classroomscreen ofereix, en línia i sense registre previ, una pissarra interactiva amb diferents tipus d'eines com dibuix, quadre de text, símbols de treball, semàfor, temporitzador, codi QR, sortejos i rellotge, que permeten adaptar-la a cada context.