Wat kost de inschrijving?
Er is een vast bedrag voor een volwassene per jaar.
Voor kinderen is het de leeftijd op 1/1 van het inschrijvingsjaar x een bedrag. Voor co-ouderschap, kotstudenten, internen en thuiswonende jongvolwassene zijn er aangepaste prijzen. Voor alle prijzen klik hier.
Waaraan wordt het geld besteed?
Uiteraard gaat er heel wat geld naar de aankoop van zaai- en plantgoed en een eerlijke vergoeding voor de boer. Verder zijn er kosten voor aankoop van materiaal, vervoer, ... Bij de evaluatie worden de kosten en de prijzen besproken.
meer info: Boer Willem, 0496/690191
Wat heeft het veld - het jaar door - te bieden?
Je geniet het hele jaar door van seizoensgebonden groenten, hieronder een kleine greep uit ons assortiment.
In de lente gaat dit vooral over salade, spinazie, koolrabi, radijzen, snijbiet, venkel, stengelui, bosui, wortels, bloemkool, brocoli, verse kruiden,...
In de zomer: verschillende soorten tomaten, paprika 's, aubergine, augurken, komkommer, radijzen, kooltabi, bloemkool, wortels, salade...
In de herfst: prei, radijzen, koolrabi, wortels, snijbiet, prei, radijzen, salade venkel,...
In de winter: witloof, schorseneren, prei, wortels, savooi, spruiten, witte kool, rode, kool, boerenkool, winterpostelijn, andijvie, raddichio,
Aardappelen, wortels, ui,... worden sowieso het volledige jaar door aangeboden...
Moet ik zelf werken op het veld?
Neen, behalve het oogsten hoef je zelf niet het veld te bewerken maar het kan wel. Als u zich wil engageren om te helpen dan kan dit, in samenspraak met de boeren of op georganiseerde werkdagen. Helpen mag dus, maar het moet niet.
Hoeveel mag ik oogsten?
Voor eigen verbruik. Zelfs dagelijks langskomen is toegestaan. Zie het als een winkel die steeds open is, 7/7 van zonsopgang tot zonsondergang
Wat mag ik oogsten?
Enkel oogsten waar groene en/of witte vlagjes staan. Als u lid bent krijgt u wekelijks een mail met het oogstnieuws. Op het veld bevindt zich een kar waar de leden heel wat groenten kunnen terugvinden.
Hoeveel tijd spendeer ik op het veld?
Zo veel je wil! Tussen het groen vindt u de rust terug, of als het eens vlug moet gaan, passeer je de kar en neem je mee wat je nodig hebt. Veel verser en ecologischer dan in gelijk welke supermarkt en dit zonder aanschuiven aan de kassa.
Hoeveel gezinnen nemen deel?
Jaarlijks schrijven zich een 75 gezinnen in voor het zelfoogstproject.
Wanneer kan ik aansluiten?
Je kan op elk moment van het jaar aansluiten. Het oogstjaar loopt telkens van 1 maart tot 1 maart het jaar nadien. Voor het instapjaar wordt pro-rata het aantal weken uitgerekend. Stap je bijvoorbeeld halverwege het werkjaar in dan betaal je de helft van het bedrag.
Je kan er ook voor kiezen even te wachten en pas aan te sluiten bij het begin van een nieuw werkjaar. In dat geval doe je er goed aan je naam reeds op de wachtlijst te zetten.
Wat gebeurt er als ik zelf niet kan oogsten, bv. in vakantieperiodes?
Tijdens de vakanties kan je de fakkel even doorgeven aan een vriend, buur of familielid. Zij kunnen onder uw naam oogsten in jouw plaats.
Wanneer ging de zelfoogstboerderij in Deerlijk van start?
CSA Deerlijk werd in het voorjaar 2013 opgestart. Het eerste jaar was meteen een geslaagd jaar, met een late maar rijke oogst. In 2014 zetten we in op diverse verbeteracties zoals grotere diversiteit van groenten en wat fruit, betere verhouding aantal groenten per gezin, nauwgezette kweek en interne communicatie.
Is er een link met kinderboerderij Bokkeslot?
Zeker! De zelfoogstboerderij is als nieuwe poot ingebed in de VZW-structuur van kinderboerderij Bokkeslot. Naar de aandeelhouders toe wordt gestreefd naar maximale transparantie in de boekhouding. Het is niet de bedoeling om via de zelfoogstboerderij persoonlijk of individueel gewin na te streven. Verder is het veld een mooie aanvulling voor de huidige werking van de (dieren)boerderij. Kinderen kunnen er kennis maken met de groententeelt.
Nog vragen?
Met al je vragen kan je terecht bij boer Willem zelfoogst@bokkeslot.be of 0496 69 01 91