ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επιμέλεια ιστοσελίδας: ΕΛΓΚΑΖΑΡ - ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ - ΜΑΜΙΤΣΑ - ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Τμήμα Α2 της Α΄ Τάξης - Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού

Σχολικό έτος 2021-2022

Περιεχόμενα

Η Ελλάδα του Μέλλοντος

Στη συντριπτική πλειοψηφία των κλιματικών παραμέτρων και γεωγραφικών περιοχών που εξετάζονται, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα είναι αρνητικέ. Η μέση θερμοκρασία στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας την περίοδο 1971-2000, για παράδειγμα, ήταν 15,6 βαθμοί Κελσίου. Ωστόσο, η μεταβολή που προβλέπεται και που πρέπει να μας απασχολεί θα φτάσει γύρω στους 17-18 βαθμούς.

Εικόνα 1: Ο πλανήτης στη φύση

Γενικά, όμως, οι αναμενόμενες συνθήκες θα είναι χειρότερες. Όπως ξέρουμε και από την προηγούμενη έρευνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι το 2050 οι ημέρες με καύσωνα στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 15-20 ημέρες ετησίως, η βροχόπτωση θα μειωθεί από 10% έως 30%, οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς θα αυξηθούν από 15% έως και 70% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά.


Η Κλιματική Αλλαγή και οι Πόλεις

Στη συντριπτική πλειοψηφία των κλιματικών παραμέτρων και γεωγραφικών περιοχών που εξετάζονται, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα είναι αρνητικές.

Η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί παντού, αλλά περισσότερο στην Πάτρα, την Καλαμάτα και την Αθήνα.

Αν ισχύσει το πιο απαισιόδοξο σενάριο, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες στην Πάτρα και την Καλαμάτα θα φτάσει πάνω από τους 3 βαθμούς. Στην Αθήνα θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς όποιο σενάριο κι αν επαληθευτεί, πράγμα που είναι πολύ σοβαρό.

Εικόνα 2: Χάρτης θερμοκρασιών στην Ελλάδα

Συνέπειες - Στατιστικά

Μέχρι το 2050 οι ημέρες με καύσωνα στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 15-20 ημέρες ετησίως, η βροχόπτωση θα μειωθεί από 10% έως 30%, οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς θα αυξηθούν από 15% έως και 70% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά.

Εικόνα 3: Ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο Τουρισμός και η Κλιματική Αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει και μια θετική επίπτωση στον τουρισμό της Ελλάδας: η τουριστική περίοδος μπορεί να επιμηκυνθεί. Το καλοκαίρι μπορεί να κρατά από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο -και αυτό είναι κάτι που θα έρθει σχετικά σύντομα.

Ωστόσο, παράλληλα η συχνότερη εμφάνιση καυσώνων θα κάνει την εμπειρία εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας στο καλοκαίρι χειρότερη.

Εικόνα 4: Τουρισμός

Η Ενέργεια Στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας ασχολείται με την προσαρμογή τομέων της ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας στις νέες κλιματικές συνθήκες που σε κάποιον βαθμό είναι αναπόφευκτες.

Ένα άλλο μέρος της, όμως, ασχολείται και με το θέμα του περιορισμού της αιτίας που προκαλεί αυτές τις νέες κλιματικές συνθήκες.

Εικόνα 5: Φωτοβολταικά

Μια Βιώσιμη Ανάπτυξη Για Τις Θάλασσες

Ο όρος "κυανή οικονομία" (blue economy) αναφέρεται στην αξιοποίηση των πόρων που βρίσκονται σε θαλάσσιες και παράλιες περιοχές μέσω της υιοθέτησης μεθόδων και κανόνων που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των πόρων αυτών και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η κυανή οικονομία στο σύνολό της παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά στη συμβολή της στην πράσινη ανάκαμψη, καθώς στεγάζει έναν αυξανόμενο αριθμό αναδυόμενων, καινοτόμων τομέων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ανάγκη των κυβερνήσεων να ανταποκριθούν στις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες, και της άμεσης προτεραιότητας που πρέπει να δοθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας, το Ocean Panel σε πρόσφατη Έκθεση εντοπίζει πέντε άξονες προτεραιοτήτων όσον αφορά την κυανή ανάπτυξη, ως ανταπόκριση στις συνέπειες της πανδημίας. Ο προσδιορισμός τους έγινε μέσω βιβλιογραφικής επισκόπησης, συνεισφοράς από εκπροσώπους που συμμετέχουν στον σχεδιασμό κυβερνητικών πακέτων ανάκαμψης και τόνωσης, καθώς και χρηματοδοτών, και αποτελούν πέντε λύσεις που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Εικόνα 6: Ανεμογεννήτριες

Το Μονοπάτι Προς Την Απαλλαγή Από Τον Άνθρακα

Προκειμένου να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μέχρι το 2050 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να προσεγγίσουν το μηδέν. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί τον βαθύ μετασχηματισμό του διεθνούς ενεργειακού συστήματος -το οποίο όταν δημιουργήθηκε, πριν δυο αιώνες, βασίστηκε στον άνθρακα, έπειτα στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο- και την αντικατάστασή του από πηγές ενέργειας που είναι είτε ανανεώσιμες είτε έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος ιδρύθηκε στον απόηχο της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης και επί δεκαετίες πραγματοποιεί προβλέψεις για την ενέργεια παγκοσμίως, την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος μέχρι το 2050.

Εικόνα 7: Εργοστάσιο μετάλλων