Bulevardul Patrimoniu

Patrimoniu cultural ca disciplină școlară


Așa este! Patrimoniul este un subiect studiat în școala noastră. Avem și manual. Este o carte-document care ne ajută să înțelegem mai bine care sunt valorile noastre. Ascultați interviul Teodorei S. Ea i-a adresat câteva întrebări despre patrimoniu mamei sale, istoric de artă.

Interviu despre patrimoniul cultural

Însemne care țin clădirile în viață

text scris de Nati N.

Unele însemne montate pe clădiri au ca rol păstrarea vie a amintirilor despre o clădire importantă. Placa este o inscripție pe o bucată de marmură, lut, lemn sau bronz pe care o găsim de obicei într-un un loc vizibil pe sau lângă clădirea respectivă. Pe această placă sunt scrise informații de importanță istorică. Căutând plăci expuse pe clădiri, am descoperit că sunt două feluri de plăci:

  • placa memorială care conține numele personalității, data nașterii și a decesului, ce a realizat în viață și ce ocupație a avut (dacă este vorba despre o casă memorială);

  • placa comemorativă care precizează cu ce scop a fost construită clădirea, când a fost înființată și de către cine sau ce evenimente importante au avut loc în acea clădire.

Placă memorială Foto: Dana P.

Placă comemorativă Foto: Mari N.


De câte ori vezi această plăcuță înseamnă că ai în fața ta o clădire certificată ca MONUMENT ISTORIC. Ea este protejată prin lege.

Foto: Nati N. Text: Ștefan M. și Robert D.


Ai trecut vreodată pe lângă Cercul Militar? Ai observat mesajul inscripționat pe bucată de marmura de pe peretele scărilor care dau în B-dul Elisabeta, coborând spre parcul Cișmigiu? Ei bine, această placă de mari dimensiuni este un document comemorativ pe care ar trebui să îl citim de câte ori trecem prin zonă. Așa istoria locului va rămâne în memoria colectivă.

Foto și text: Mari N.

Cum se modelează o placă comemorativă?

activitate practică propusă de Teodora S.


1. Cercetează lista clădirilor din Patrimoniul București si alege o clădire care nu are o placă comemorativă;

2. Spală-te bine pe mâini si așază lutul pe o tavă;

3. Selectează niște creioane de care nu mai ai nevoie;

4. Imediat ce ai ales o clădire fără placă comemorativă, interesează-te ce rol are acea clădire;

5. Apoi, notează pe o ciornă ce informații vrei să apară pe bucata de lut;

6. Netezește bucata de lut cu apă;

7. Scrie pe bucata de lut textul notat pe ciornă;

8. După câteva încercări, placa ta comemorativă ar trebui să arate cam așa:

Placă comemorativa modelată de Teodora S.

Un exercițiu

artistic și istoric

text de Robert D.

Mi-a venit ideea să creez 4 desene despre cum cred eu că arăta Palatul Domnesc înainte să devină o ruină. Asta pentru că îmi place să îmi imaginez lucruri noi, dar istorice.

Construcția a început în secolul XIV. Pentru primul desen m-am gândit la intrarea palatului. Am ales un zid din piatră, turnurile și o ușă de lemn. Pentru al doilea subiect am desenat sala tronului și steagul României.

M-am distrat când a trebuit să desenez preparatele culinare în sala de mese.

Al patrulea desen ilustrează o cameră esențială într-un palat, adică dormitorul ...domnitorului. Acesta a fost desenul preferat pentru mine pentru că a trebuit să găsesc multe obiecte care se foloseau în perioada respectivă.



Ilustrații de Robert D.



Ilustrație și text de Veronica G.

Cartonașe de joc cu informații despre clădiri importante de patrimoniu aflate în București

Ateneul Roman.pdf
Palatul Parlamentului.pdf

Cartonașe de joc realizate de Andrei R., Vladimir B. și Nicholas A.

Pliant despre clădiri de patrimoniu aflate în degradare

Texte scrise de Raisa A.

Ilustrație realizată de Raisa A.

CASA MICLESCU

Casa Miclescu este o casă de locuit situată pe Șoseaua Kiseleff nr. 35-37 în București. În vecinătatea sa se află multe ambasade renumite precum și alte monumente de arhitectură.

Lucrările de construcție au început în 1900 și au fost finalizate în anul 1904 când casa a fost cumpărată de avocatul Jean Miclescu.

Casa a ajuns o ruină după ce proprietarul acesteia nu s-a mai îngrijit de ea, în speranța că va putea vinde terenul.

În anul 2015, Casa Miclescu a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din București.

Ilustrație realizată de Erica Maria C.

MOARA LUI ASSAN

Moara lui Assan este unul dintre cele mai vechi și pline de istorie monumente din București. A fost construită în anul 1853 de către negustorii George Assan și Ion Martinovici și este un ansamblu de depozite, silozuri si hale, clădirea centrală fiind moara.

Este prima moară cu aburi din România și se află în București, în zona Obor-Lizeanu.

Moara lui Assan a fost declarată monument istoric de valoare națională și face parte din patrimoniul industrial. Nefiind supravegheat de paznici, complexul s-a degradat lent. După ianuarie 1990, mai multe silozuri, depozite și hale au fost vandalizate și apoi demolate ilegal.

Ilustrație realizată de Edith P.

CASA NANU- MUSCEL

În Piaţa Romană, la nr. 7 se află casa profesorului dr. Ion Nanu-Muscel şi a soției sale, Ana. Casa a fost construită prin 1890 după gustul vremii și face parte din casele de tip „hôtel”.

Casa s-a păstrat bine până prin anul 2007 însă, fiind nelocuită timp de mulţi ani, s-a degradat treptat: interioarele au fost complet distruse, iar corpul auxiliar al clădirii a fost demolat.

Unul dintre proprietarii casei a încercat chiar să salveze casa realizând un proiect de restaurare. Acest proiect a rămas însă fără finanțare și a fost preluat în 2012 de Academia de Studii Economice.

Lucrările de consolidare, restaurare şi extindere a casei Nanu-Muscel au început în 2015 și nu s-au încheiat, casa continuând să se deterioreze.

În anul 2013 Casa Nanu-Muscel a fost declarată monument istoric.

Tur virtual al clădirilor de patrimoniu din București cu ajutorul instrumentelor digitale Google Maps și Zee Maps


Ce este un tur virtual? Un tur virtual este o simulare a unei locații existente. Poți vizita mai multe locuri într-un mediu online. Pentru cei pasionați de istorie și curioși să descopere comorile ascunse ale orașului București, detaliile de mai jos pot fi de mare folos.

https://www.google.com/maps/search/cladiri+din+patrimoniul+bucuresti/@44.4605401,26.083558,14z/data=!3m1!4b1

https://www.zeemaps.com/map?group=3828056&location=Bucureşti%2c%20ROU&add=1