Stockholm

The Nordplus project are based on The Sustainable Development Goal 11, which are "Sustainable cities and communities". Three different types of texts have been written during this project, mainly about sustainable heating. We have also interviewed, observed and read about sustainable heating. 

cm-chat-media-video-1:eeffa7cd-8410-5d58-a08e-442a828a1ef1:47:0:0.MOV

Johan Krogh Kommunalråd (C) Ordförande i Miljö och stadsbyggnadsnämnden 

Sveriges energiförbrukning är för hög.  


Nacka kommun jobbar konstant med utvecklingen av uppvärmningen på olika plan. Nacka.se (2020) säger att de har planerat uppvärmning för nya och gamla bostäder och byggnader. De arbetar framförallt med att få bort elplattor hos flera tal bostäder. Polarpumpen uppger även att plattor i marken anses ha låg hållbarhet vilket Nacka kommun jobbar emot. Bra Miljöval (u.å) anger att ett mer klimatsmart och effektiv metod av uppvärmning vid bostäder är fjärrvärmenätet. De säger att det är miljömässigt bättre än om varje hus skulle ha en egen panna. I Nacka är en större del av flerbostadshusen anslutna till fjärrvärmenätet och enligt statistik från Nacka.se(2020) är 86% av flerbostadshusen i länet anslutna. 


Sveriges fastigheter behöver värmas upp vilket görs på olika sätt. Enligt Naturvårdsverket (2016) använder en stor del av Sveriges lokaler fjärrvärme för att värmas upp. En mindre del, men ändå stor andel av fastigheter använder elenergi istället. Biobränsle är det tredje främsta sättet att värma upp lokaler. Både olja och naturgas är ett väldigt ovanligt sätt att värma upp lokaler. Det är en trend i Sverige att byta ut fossila medel att värma upp hus mot förnybara medel och den trenden verkar fortsätta.


Naturvårdsverket (2016) rapporterar även om hur de framställer de två främsta energikällor som Sverige använder, el och fjärrvärme. För att till exempel underhålla kraftverken används biobränsle och biogent avfall som är den vanligaste att förbrukas vid produktion av fjärr och elvärme. När Biobränsle Produktionen är välskött  så är den en klimatneutral energikälla och står för majoriteten av värmeenergin. Naturvårdsverket (2016) menar att kol, olja, gas, fossilt avfall och övriga bränslen står för en mindre del av energiförbrukning vid produktion av el och fjärrvärme. Förbrukningen av fossila bränslen minskas gradvis med åren. 


Nacka kommun jobbar konstant med utvecklingen av uppvärmningen på olika plan. Nacka kommun (2014) säger att de har planerat uppvärmning för nya och gamla bostäder och byggnader. De arbetar framförallt med att få bort elplattor hos ett flertal bostäder. Polarpumpen uppger även att plattor i marken anses ha låg hållbarhet vilket Nacka kommun försöker motverka. Bramiljoval (U.Å) anger att en mer klimatsmart och effektiv metod av uppvärmning vid bostäder är fjärrvärmenätet. De säger att det är miljömässigt bättre än om varje hus skulle ha en egen panna. I Nacka är en större del av flerbostadshusen anslutna till fjärrvärmenätet och enligt statistik från Nacka kommun (2014) är 86% av flerbostadshusen i länet anslutna. Nacka kommun (2014) nämner även att de finns två aktiva värmeverk inom kommunen, Orminge (Fortum) och Fisksätra (Vattenfall). Nacka får däremot stor del av sin fjärrvärme från omringade kommuner då produktionen i Fisksätra inte används som fjärrvärme utan de levererar endast varmvatten till ett fåtal kunder, I Orminge produceras inte tillräckligt för att försörja hela nacka. Kommunen Nacka har ett stort antal småhus där en tredjedel av husen värms med direktverkande eller vattenburen elvärme.


Hur uppvärmningen i Sverige hanteras påverkar bland annat växthuseffekten, ekosystemet och växternas samt djurens mående. Enligt hemsidan Vi värmer (2020) är värmepump en av de mest miljövänliga värmekällorna som finns på energimarknaden. Eftersom den släpper ut en liten del koldioxid jämfört med andra energikällor. Det finns tre olika värmepumpar: Bergvärme från pumpar uppkommer när solenergi lagras i bergen som sedan tas upp av en pump och förs rakt in i byggnaden. Frånluftsvärmepumpen är även en värmepump som funkar genom att luften som är förbrukad i byggnaden omvandlas till energi, pumpen innebär hänsyn till miljön dessutom en låg energikostnad. Ett till exempel på en värmepump är luftvärmepumpen som fungerar genom att den överför utomhusluften till värme som förs till byggnaden och är även självrenande, det vill säga att de tar bort skadliga partiklar inne i byggnaden. En annan hållbar energikälla är solceller eftersom andra energikällor som kol eller olja beräknas släppa ut mer koldioxid. Energimyndigheten (2021) menar att solceller producerar el från förnybar energi, dessutom så är elproduktionen tystlåten och stör därför inte omgivningen. Återvinning av solceller är ett påbörjande krav i EU det vill säga även i Sverige. Energimyndigheten (2021) menar också att de som säljer solceller på marknaden har ett ansvar att se till att produkten återvinns. 



Källförteckning


Energimyndigheten. 2021. Solcellers miljöpåverkan. https://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/lar-dig-mer-om-solceller/solcellers-miljopaverkan/ (Hämtad 2023-02-03).


Energimyndigheten. 2020. Ny statistik över Energianvändningen i småhus, flerbostadshus och lokaler. https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2020/ny-statistik-over-energianvandningen-i-smahus-flerbostadshus-och-lokaler/ (Hämtad 2023-02-12).


Naturvårdsverket. 2016. Energianvändning i bostäder och lokaler. https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/energi/energianvandning-bostader-lokaler/  (Hämtad 2023-02-09).

 

Nacka kommun. 2014. Boende-miljö. Stockholm.  

https://www.nacka.se/495c90/globalassets/boende-miljo/dokument/hallbarhet/klimatanalys.pdf (Hämtad 2023-02-17).


Nacka kommun. 2020. Webbinarium med fokus på uppvärmning

https://www.nacka.se/boende-miljo/miljo-klimat-och-hallbarhet/nyheter-om-miljo-klimat-och-hallbarhet/2020/10/webbinarium-om-uppvarmning/ (Hämtad 2023-02-12).


Polarpumpen (u.å). Nybyggnation - Uppvärmning och ventilation

https://www.polarpumpen.se/kunskapsbanken/olika-hus/byggnadsar/nybyggnation/  (Hämtad 2023-02-17).


Vi värmer. 2020. Värmepump den miljövänligaste värmekällan. https://vivarmer.se/varmepump-miljovanlig-varmekalla/ (Hämtad 2023-02-02).






Minska utsläpp från uppvärmning 


Idag uppvärms bostäder och lokaler av många olika energikällor. Kol och olja har mestadels försvunnit och vattenkraft dominerar i Sverige. Utsläpp av koldioxid från uppvärmning har enligt GK (2022) sänkts med 96 procent mellan åren 1990 och 2022. Däremot existerar fortfarande problem. Det används alldeles för mycket energi för att värma upp bostäder och energin kommer inte alltid från hållbara energikällor. Allt detta innebär att en förändring måste göras, alltså måste utsläpp från uppvärmning minskas. 


Sverige är ett land som är beroende av en stor mängd värme inom hushåll under vinterhalvåret. Detta innebär att vi måste värma våra hus, vilket kräver mycket energi och i synnerhet omfattar stora mängder av koldioxidutsläpp. Enligt Boverket (2023) står Sveriges uppvärmning av hus och fastigheter för 21 procent av Sveriges koldioxidutsläpp år 2020. Vi i Sverige har kommit en lång väg eftersom koldioxidutsläppen minskar varje år. Detta är fortfarande inte bra nog. Utsläpp från uppvärmning måste minskas. Det vill säga att vi börjar använda oss av endast effektiva uppvärmningssätt som till exempel värmepumpar och pelletseldning. Boverket (2023) menar att dessa är energieffektiva alternativ jämfört med traditionella uppvärmningsmetoder som el och olja. Genom att byta till mer effektiva värmekällor så minskas energiförbrukningen och därmed utsläppen. Det finns fler effektiva uppvärmningsmetoder än värmepumpar och pelletseldning som till exempel solpaneler. Om solpaneler installeras på hustaken så kan enligt Boverket (2023) egen energi produceras och minska behovet av att köpa energi från elbolagen och då minska chansen att energin som används har producerats av fossila bränslen. Detta minskar energiförbrukningen och därmed utsläppen. Genom att kombinera dessa åtgärder kan man minska utsläppen från uppvärmning av hus och samtidigt får individen lägre energiräkningar. Detta är en viktig åtgärd för att minska de globala koldioxidutsläppen och i synnerhet motverka klimatförändringarna. 




Det är också viktigt att man planerar hus och byggnader på ett hållbart och effektivt sätt så att värmen håller sig isolerad i bostaden. Enligt Energi- och klimatrådgivarna i Skåne (u.å.) står fönster och väggar för en stor del av bostadens värmeförluster. Bostadens golv och tak har även en stor betydelse för mängden värmeförlust. En effektiv isolering av huset kan dessutom öka komforten i hemmet. En väl isolerad bostad minskar temperatursvängningar och drag, vilket kan göra det lättare att hålla en jämn temperatur och därmed öka bekvämligheten i hemmet. ISOCELL (u.å.) menar att det mest hållbara isoleringsmaterialet är cellulosa. Cellulosaisolering är ett förnyelsebart material och 90 procent av materialet består av återanvända dagstidningar. Cellulosa har enligt ISOCELL (u.å.) beräknats vara det isoleringsmaterial som lämnat lägst koldioxidavtryck efter sig. Med detta sagt så är cellulosaisolering det mest hållbara alternativet i ett miljömässigt perspektiv, dessutom isolerar cellulosa värmen effektivt inom bostaden. En väl isolerad bostad minskar behovet av uppvärmning och kylning, vilket kan bidra till att minska behovet av att använda fossila bränslen för uppvärmning vilket minskar utsläppen av växthusgaser och därmed bidrar till att minska den globala uppvärmningen. 


Nu finns det säkert de som tänker att idag finns det bra och miljövänliga sätt att bygga nya hus med en effektiv värmeisolering. Men hur gör man med äldre hus som inte hade tillgång till den teknologin som vi har idag? Måste vi bara acceptera att de äldre byggnaderna släpper ut värme och kräver en större mängd uppvärmning för att till exempel hålla en jämn temperatur? Det kanske känns som att det blir ett större projekt att renovera sin bostad, men forskning visar på att det blir mer hållbart att renovera i längden jämfört med att bygga nytt. Forskning.se (2021) menar att bygga nytt kräver en stor mängd byggmaterial som bidrar till stora utsläpp när materialen produceras. En mängd utsläpp av koldioxid sker även i samband med att materialen transporteras. Alltså behöver klimatsmart inte bara innebära att till exempel flyga mindre utan kan även innebära att renovera sin bostad istället för att bygga nytt. Enligt forskning.se (2021) släpper byggnadskonstruktioner ut hela en fjärdedel av Europas växthusgaser vilket gör det till en ohållbar investering att bygga nya bostäder, även om det nya huset är energisnålt. Därför är det bättre att renovera sitt hus eftersom man använder sig av mycket mindre material jämfört med att bygga ett helt nytt miljövänligt hem. 


Det finns flera faktorer som bör övervägas när man tänker på hållbar uppvärmning det vill säga både hur det påverkar individen men framförallt påverkan på klimatet. Hänsyn till klimatet borde vara första prioritet med detta sagt att bostaden är effektivt isolerad och använder en hållbar uppvärmningskälla. Det finns flera olika värmekällor att välja mellan, vissa mer hållbara än andra. Om energikällor som till exempel kol och olja används så ökar utsläppen vilket bidrar till ökade klimatförändringar. Ni med ett boende har ett val att göra för att ta hand om vårt klimat. Klimatförändringarna är akuta, alltså måste utsläpp från uppvärmning minskas. 



Källförteckning


Boverket. 2023. Miljöindikatorer - aktuell status. https://www.boverket.se/sv/byggande/hallbart-byggande-och-forvaltning/miljoindikatorer---aktuell-status/ (Hämtad 2023-02-16). 


Energi- och klimatrådgivarna i Skåne. u.å. Fönster. https://www.ekrs.se/fonster (Hämtad 2023-03-09).


forskning.se. 2021. Klimatsmartare att renovera än bygga nytt. https://www.forskning.se/2021/06/04/klimatsmartare-att-renovera-an-bygga-nytt/# (Hämtad 2023-02-16).


GK. 2022. Dagens uppvärmning av bostäder ger 96 procent mindre utsläpp. https://www.gk.se/gk-stories/dagens-uppvarmning-av-bostader-ger-96-procent-mindre-utslapp (Hämtad 2023-02-16).


ISOCELL. u.å. CELLULOSAISOLERING. https://www.isocell.com/sv/cellulosaisolering (Hämtad 2023-03-12).