Verificarea

Verificările instalațiilor de legare la pământ presupun în primul rând verificări ale formei, dimensiunilor și materialelor cu mijloace de măsură obişnuite de măsurat (şublere, rigle, lere, etc) şi prin examinare vizuală.
Verificarea calităţii materialelor utilizate la executarea prizelor de pământ se face pe baza certificatelor de calitate elaborate de furnizorul de materiale sau de laboratoare specializate. Verificarea execuţiei şi aspectului se face prin observare vizuală. După această fază se întocmesc procese verbale pentru lucrări ce devin ascunse.
Continuitatea instalației de legare la pământ și continuitatea legării carcaselor la aceasta se realizează cu miliohmetre, prin măsurarea rezistenței de dispersie a barei PE sau a carcasei, sau prin metoda ampermetru – voltmetru la un curent de minim 0,2 A si o tensiune de 4-24V, conform [1]. Măsurarea rezistenței de dispersie și în situațiile cerute de normative a tensiunilor de atingere și de pas se realizează cu aparate specializate. Tehnicile de măsurare se selectează în acord cu tipul instalației de legare la pământ, care trebuie cunoscută sau determinată pe baza documentațiilor sau măsurătorilor prealabile. Este importantă de notat diferențierea între măsurătorile înainte de punerea în funcțiune a unei instalații realizate de aceeași firmă și măsurătorile periodice sau asupra instalațiilor executate de alte firme.
Bibliografie:[1] I7/2011, Normativ pentru proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice aferente clădirilor, 2011.