Despre

Proiect finanțat de la bugetul de stat, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) și cofinanțat de către Beneficiar, S.C. Voltelect – Line S.R.L.
Colaborarea inițiată între beneficiar, S.C. Voltelect – Line S.R.L., având obiect de activitate principal proiectarea și realizarea instalațiilor electrice și furnizorul de servicii de cercetare, Grupul de cercetare Calitate și Eficiență energetică parte a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a avut ca obiectiv principal implementarea unei tehnologii asistate de proiectare, realizare și verificare a instalațiilor de legare la pământ pentru diferite tipuri de instalații electrice de joasă tensiune (domeniu acoperit de beneficiar prin atestarea ANRE).
Scopul tehnologiei este de a evita inadecvărilor în proiectarea, realizarea și măsurarea instalațiilor de legare la pământ ale instalațiilor de joasă tensiune, dintre care cele mai evidente și frecvente sunt: 1. Nerealizarea unui releveu al solului în care se va amplasa priza de pământ artificială. 2. Utilizarea unui număr redus de electrozi verticali având lungimi reduse și/sau amplasați la distanțe prea mici unii față de ceilalți. 3. Redusa aplicare a soluției ideale pentru consumatorii de joasă tensiune și anume prizele de fundație. 4. Măsurarea eronată a rezistenței de dispersie și/sau nedeterminarea sau deteriminarea incorectă a distribuției potențialelor în zona adiacentă prizei de pământ.
Aceasta a fost realizată având ca suport un software dedicat, elaborat de furnizor, care urmărește interactiv cu echipa de lucru (șeful acesteia) toate fazele de parcurs, de la releveu, proiectare până la execuție și măsurare. Fiecare fază este compusă din etape, ce au: o descriere relevantă, o serie de mărimi ce necesită a fi introduse (mărimi ce se determină în teren sau/și prin specificația de proiectare), confirmarea acțiunilor și feedback de realizare. Etapele ce compun câte o fază sunt înlănțuite logic și finalizarea unei faze (prin parcurgerea ierarhizată a tuturor etapelor fazei) generează intrări pentru faza următoare, un proiect inițiat neputând fi ”șuntat” pentru a fi finalizat. Pe lângă siguranța conformității și calității lucrării, tehnologia, odată implementată, furnizează necesarul de personal, materiale și logistică al lucrării.