Fazele tehnologiei

Fiecare fază este compusă din etape, ce au: o descriere relevantă, o serie de mărimi ce necesită a fi introduse (mărimi ce se determină în teren sau/și prin specificația de proiectare), confirmarea acțiunilor și feedback de realizare. Etapele ce compun câte o fază sunt înlănțuite logic și finalizarea unei faze (prin parcurgerea ierarhizată a tuturor etapelor fazei) generează intrări pentru faza următoare, un proiect inițiat neputând fi ”șuntat” pentru a fi finalizat.
Fazele tehnologiei sunt: 1. Proiectarea, realizată conform [1,2] și [3-6] pentru determinarea parametrilor solului, 2. Execuția, realizată conform [1,2], 3. Verificarea, realizată conform [1,2, 4-6],
Fiecare dintre aceste trei faze poate fi accesată individual, astfel se pot executa lucrări proiectate de terți și/sau verifica instalații de legare la pământ proiectate și executate de terți. Acest aspect conferă flexibilitate în activitatea companiei beneficiare. Orice fază începută poate fi terminată fără a urma obligatoriu faza următoare, adică se poate proiecta o instalație și lansa spre execuție către terți.
Software-ul crează și gestionează o bază de date în care și din care extrage date despre toate lucrările de instalații de legare la pământ executate de companie. O lucrare demarată primește un ”identification number”, ID, care este legat univoc de consumator și locul de consum, precum și de documentele primare, precum aviz racordare, fișa soluție, etc. În acest mod o lucrare demarată trebuie închisă măcar la nivelul unei faze, altfel va figura ca nefinalizată. Totodată nu se poate începe aceeași fază pentru aceeași lucrare și nu se poate sări la o fază următoare fără a finaliza faza anterioară. Operațiile ce vizează ID-ul se realizează doar cu parolă, gestionată la nivelul beneficiarului.
Bibliografie: [1] 1 RE-Ip 30/2004, Îndreptar de proiectare și execuție a instalațiilor de legare la pământ, 2004. [2] I7/2011, Normativ pentru proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice aferente clădirilor, 2011. [3] J. He, R Zeng and B Zhang, Methodology and technology for power system grounding, Singapore: J. Wiley &Sons Oxford, 2013. [4] S. Mauriciu, L. Miron, M. P. Goia, Instalaţii de legare la pământ, Editura Tehnică, Bucureşti 1987. [5] Fluke Corporation, Fluke Earth/Ground Tester 1625. Users Manual, 2006. [6] Metrel. Janez Guzelj, Measurements on electrical installations in theory and practice. Instruction manual, 2012.