Genetische diversiteit

Wat is genetische diversiteit?

Genetische diversiteit is het bestaan van verschillen in het DNA van een soort, ras of populatie. Dit betekent dat niet alle honden of katten binnen eenzelfde ras hetzelfde zijn. Ze hebben unieke genetische kenmerken die hen van elkaar onderscheiden. Deze diversiteit is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van dieren.

Klassiek wordt de genetische diversiteit weergegeven door de (gemiddelde) inteeltcoëfficiënt (F) van een dier (of populatie).

Waarom is dit belangrijk?

Genetische diversiteit helpt populaties zich aan te passen aan een veranderende omgevingen en vermindert de kans op erfelijke ziekten. Een populatie met een hoge genetische diversiteit heeft bijvoorbeeld een grotere kans dat sommige individuen beter bestand zijn tegen ziekten. Dit is vooral relevant voor fokkers, omdat het behouden van een gezonde genenpool essentieel is voor het fokken van sterke en vitale dieren.

Gevolgen van een lage genetische diversiteit

Omgaan met genetische diversiteit

Als fokker kan je verschillende maatregelen treffen om de genetische diversiteit van een ras te behouden.

Inteelttoename

Klassiek wordt de genetische diversiteit weergegeven door de (gemiddelde) inteeltcoëfficiënt (COI) van een dier (of populatie). Belangrijker is echter het verschil in inteelt over generaties heen. Bij een stijging spreekt men over een inteelttoename en deze moet worden beperkt.

Maatregelen

Popular sire effect

Wanneer een reu/kater met wenselijke eigenschappen veelvuldig wordt gebruikt in de fok, spreken we over het "popular sire effect". Vaak gaat het om reuen en katers die wedstrijden wint en hierdoor zeer gewild is. Het resulteert in een vermindering van de genetische diversiteit van een ras en kan ongewild ook zorgen voor de verspreiding van ongewenste genetische eigenschappen in de populatie.

Maatregel

Om te voorkomen dat ziekte veroorzakende mutaties zich te veel verspreiden binnen het ras of de populatie, is het essentieel om een reu/kater niet te vaak te laten dekken. Zo beperken we de verspreiding van schadelijke genetische varianten en dragen we bij aan het behoud van de gezondheid van het ras op lange termijn.