Breeding Healthy Pets (BHP) wordt uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Overheid, Departement Omgeving, Afdeling Dierenwelzijn en heeft als doel de erfelijke problemen bij honden en katten aan te pakken op Vlaams niveau. Hiervoor wordt wetenschappelijk onderzoek verricht om een duurzaam fokbeleid te onderbouwen. Het wetenschappelijk onderzoek wordt ondersteund door twee onderzoeksgroepen:
onderzoeksgroep huisdierengenetica van de KU Leuven
laboratorium voor dierlijke genetica van de UGent
Het doel van dit project is de ontwikkeling van een duurzaam fokbeleid voor honden en katten in Vlaanderen. Dergelijk fokbeleid zet niet enkel in op het terugdringen van erfelijke afwijkingen en schadelijke raskenmerken, maar ook op een behoud (of zelfs verhoging) van de genetische diversiteit.
Om dit doel te bereiken wordt een centrale databank opgericht waarin stamboekgegevens en resultaten van DNA- en klinische testen worden verzameld.
Fokkerijbesluit
Op 31 mei 2024 werd het besluit over de fokkerij van honden en katten en de voorwaarden om stambomen af te leveren (ook wel fokkerijbesluit genoemd) goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Dit fokkerijbesluit wil het fokken van gezonde rashonden en -katten bevorderen door erfelijke aandoeningen terug te dringen en de genetische diversiteit te behouden of vergroten. Meer informatie kan worden teruggevonden op de website van Dierenwelzijn Vlaanderen. Het fokkerijbesluit kan worden teruggevonden in het Belgisch Staatsblad.
Vanaf 1 januari 2025 wordt de stamboom van honden en katten, geboren in Vlaanderen, enkele nog uitgereikt door een erkende stamboekvereniging. De stamboom geldt vanaf dan als kwaliteitslabel dat de hond of kat gefokt is door een verantwoorde combinatie van ouderdieren volgens een goedgekeurd fokprogramma.
Het Breeding Healthy Pets project werkt ondersteunend voor dit fokkerijbesluit door het voorzien van adviezen voor een duurzame fokkerij.
Toekomstperspectieven
Deze website is bedoeld om informatie rond een gezonde fokkerij te verschaffen aan fokkers, dierenartsen en verenigingen. Er wordt nog gewerkt aan de ontwikkeling van een centrale databank waarin afstammingsgegevens en resultaten van screeningstesten kunnen worden bijgehouden. Op termijn zal er aan deze databank een praktische tool worden gelinkt voor fokkers. Via deze tool zal er een algemeen fokadvies worden verleend voor een oudercombinatie, rekening houdend met alle beschikbare informatie in de databank.
Wat kunt u terugvinden op deze website?