Επίσκεψη στο ΚΠΕ Μακρινίτσας

Γενική ξενάγηση

Λίγα λόγια για την Μακρινίτσα

Είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου βόρεια του Βόλου, είναι από τα τουριστικότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται "μπαλκόνι του Πηλίου".


Ιστορία του κτιρίου

Στα πλαίσια του προγράμματος της Περιβαλλοντικής με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Φανουράκη Ελπίδα, Κουρλετάκη Ειρήνη και Καγιαμπάκη Μαρία, επισκεφθήκαμε το ΚΠΕ Μακρινίτσας.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας στεγάζεται στο αρχοντικό Βατσαρέα-Μαυράκη. Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίσμα του 1830 με κυρίαρχη τη χρήση του ξύλου και της πέτρας. Από το 1830 το αρχοντικό δεν έχει αλλάξει χάρις το σεβασμό στην όλη φυσιογνωμία του κτηρίου και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής.

Στο αρχοντικό υπάρχουν το ισόγειο, ο μεσώροφος, ο πρώτος όροφος που χαρακτηρίζεται και ως χειμερινό δωμάτιο και ο δεύτερος όροφος που ονομάζεται αλλιώς και καλοκαιρινό δωμάτιο.

Το αρχοντικό διαθέτει δύο εισόδους, τη νότια πόρτα που οδηγεί από την αυλή στο ισόγειο και την άλλη που είναι και η κύρια είσοδος του αρχοντικού.



Ομάδα Α

Κατά την επίσκεψη στο ΚΠΕ παρακολουθήσαμε μία παρουσίαση σχετικά με τα βότανα . Μετά χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες . Η κάθε μια ανέλαβε μία δραστηριότητα .

Η ομάδα μας συγκεντρώθηκε σε μια αίθουσα . Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες των τριών ατόμων και προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε μέσα από εικόνες μερικά βότανα. Έπειτα μιλήσαμε για αυτά , περιηγηθήκαμε στο χώρο της Μακρινίτσας και αναγνωρίσαμε αυτά τα βότανα στη φύση. Σταματήσαμε σε μια πηγή για να υπολογίσουμε το ph του νερού.

Ο τελικός μας προορισμός ήταν σε μία παλιά εκκλησία όπου παρατηρήσαμε την γύρω περιοχή. Η τελευταία δραστηριότητα μας ήταν ένα μίνι κουίζ για τα βότανα αλλά και ένα ερωτηματολόγιο για την επίσκεψη μας στο ΚΠΕ Μακρινίτσας.

Αυτό που μας έμεινε από την επίσκεψή μας στην Μακρινίτσα ήταν το ΚΠΕ το οποίο ήταν ένα παλιό αρχοντικό , τα πέτρινα δρομάκια και η πανοραμική θέα .

Ομάδα Β

Στην αρχή που πήγαμε στο ΚΠΕ Μακρινίτσας είδαμε ένα βίντεο στο οποίο είδαμε και μάθαμε καινούρια βότανα. Τα παρουσίαζε όλα ένα ένα, έδειχνε την ονομασία τους και μερικές πληροφορίες από αυτά

Μετά βγήκαμε περίπατο σε ένα από τα δρομάκια του χωριού και κάναμε διάφορες δράσεις.

Καθώς περπατούσαμε , παρατηρήσαμε ότι στις άκρες του δρόμου υπήρχε μεγάλη ποικιλία φυτών. Αναγνωρίσαμε τα φυτά , κόψαμε βλαστούς και φύλλα και τα τοποθετήσαμε πάνω σε ένα χαρτόνι φτιάχνοντας ένα τελικό κολάζ φυτών.

Σταματούσαμε περίπου κάθε 2 λεπτά για να δούμε νέα φυτά ώστε να μάθουμε την ονομασία τους και μερικές πληροφορίες για αυτά. Παράλληλα αναγνωρίζαμε και τα υπόλοιπα τα οποία είχαμε συναντήσει πριν. Όποιος μαθητής θυμόταν σωστά τα φυτά κέρδιζε έναν πόντο στον διαγωνισμό. Οι νικητές με τους περισσότερους πόντους κέρδισαν αναμνηστικά δώρα, Κονκάρδες και Βιβλία, από την υπεύθυνη του Κ.Π.Ε.

Τελευταία δράση της ξενάγησης ήταν η αποτύπωση, με χρώματα κραγιόν πάνω σε χαρτί, ενός ανάγλυφου σχεδίου το οποίο διακοσμούσε μια από τις πολλές πέτρινες κρήνες με τρεχούμενο νερό.


Ομάδα Γ

Όταν επισκεφθήκαμε το ΚΠΕ παρακολουθήσαμε μία παρουσίαση σχετικά με τα βότανα . Έπειτα χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες .

Η ομάδα μας συγκεντρώθηκε σε μια αίθουσα. Στη συνέχεια γνωριστήκαμε με την κυρία Ματούλα η οποία ήταν η υπεύθυνη της ομάδας μας. Έπειτα συνεχίσαμε γνωρίζοντας καλύτερα τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας μας. Ολοκληρώνοντας αυτή τη δράση η κυρία Ματούλα μοίρασε στον κάθε έναν μας μια κόλλα χαρτί και μας εξήγησε πως πρέπει να φτιάξουμε τη συνέντευξή μας και το τρόπο που θα κάνουμε τις ερωτήσεις (δηλαδή τον τρόπο έκφρασής μας).

Έπειτα επισκεφθήκαμε κάποια μαγαζιά της περιοχής για να μας βοηθήσουν στη δραστηριότητά μας. Ενδεικτικά κάναμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμά τους. Συγκεκριμένα, ρωτήσαμε πόσα χρόνια ασχολούνται με αυτό το επάγγελμα, γιατί το επέλεξαν, αν τους αρέσει και για το αν τους καλύπτει οικονομικά.

Μας άρεσε πολύ αυτή η διαδικασία διότι μάθαμε να παίρνουμε συνεντεύξεις και επιπλέον μάθαμε περισσότερα για τα βότανα.